Moškov: U Crnoj Gori ne postoji slična institucija koja ima toliki spektar djelovanja poput kotorskog Resursnog centra

0
Kotorski Resursni centar

Neđeljko Moškov

Djeca Resursnog centra “Dr. Peruta Ivanović“ u Kotoru, po tradiciji, školsku godinu su započeli osmodnevnim boravkom na Ivanovim koritima.

To je uobičajena praksa kada na početku polugodišta đaci odlaze na planinu da napune baterije prije nego što u punom kapacitetu krenu školske obaveze, kazao je direktor ove ustanove Neđeljko Moškov.

Za srednjoškolce je nastava počela, a obavljen je i prijem 34 novoupisana prvaka ove godine i više ih je nego prošle.

U ovom Centru koji je internatskog tipa, borave, liječe se i obrazuju djeca sa posebnim potrebama, to jest gluvonijema lica, a nastavu pohađaju i đaci sa poteškoćama u učenju.

Ukupno je ove godine oko 135 učenika, s tim što u taj broj nijesu uračunati oni koji periodično dolaze u Centar na rehabilitaciju.

Najviše je pretškolaca koji su u redovnom sistemu, a u Centar dolaze na tzv. ranu intervenciju koja je tada najučinkovitija.

Po riječima Moškova, Resursni centar u Kotoru je hibridna ustanova i u Crnoj Gori i ne postoji slična institucija koja ima toliki spektar djelovanja.

Ovaj centar pokriva pretškolsko, osnovno i srednje obrazovanje za djecu sa posebnim potrebama.

U srednjoj školi su djecu sa poteškoćama u učenju i sa njima se i gluva djeca brže socijalizuju. Po završetku srednje škole oni imaju zanat u rukama i spermni su za dalji samostalan život.

Prošle godine devet učenika je redovno završilo srednju školu u Resursnom centru u Kotoru, ali je veći broj onih koji vanredno završavaju i njima se izlazi u susret jer se već poslije treće godine zapošljavaju kod poslodavaca.

“Kako to dozvoljava šklolski tempo posebno u četvrtom razredu sa mnogo manje predmeta nego u prethodnim, imamo razumijevanja za učenike koji se odlučuju da vanredno završe posljednji razred. Najviše ih je sa zanimanjem elektoinstalatera i automehaničara. Dobra vijest je da svi završeni učenici rade a i poslije druge i treće godine je veliki broj zaposlenih, posebno kuvara i  frizera“, podsjetio  je  Moškov.

U Centru su i djeca romske populacije koja uglavnom na nastavu dolaze  iz njihovih naselja na Trojici i Lovanji, a jedna porodica, odnosno tri sestre uzrasta osam, deset i dvanaest godina sa potpunom gluvoćom, su u domskom smještaju i pohađaju osnovnu školu.

Iako nijesu u zakonskoj obavezi u Resursnom centru su organizovali prevoz za djecu romske populacije koja su vikendom kod roditelja, a u ponedjeljak ih vraćaju u Centar.

“Dosta je otežana saradnja sa roditeljima ove djece. Mnogi su se odselili posebno im je cilj Njemačka, a za svakog učenika koji ne pohađa nastavu, Resursni centar je kontaktirao Centar za socijalni rad. Najteže je da roditelji prihvate da njihovo dijete ima određenih poteškoća, a kada se to prihvati, lakše se kreće u rješavanje”, rekao je Moškov.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].