Morsko dobro značajan investitor u Boki Kotorskoj

2
radovi teku po planu

Rajko Barović i Rajko Radulović

Rajko Barović – Rajko Radulović

Ulaganje u obalu i obalnu infrastrukturu koja je u funkciji građana i ukupne turističke privrede je strateški cilj Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

Turizam, kao jedna od strateški najvažnijih privrednih grana Države, zahtijeva kontinuiranu brigu i ulaganje, posebno u zoni morske obale, a takva turistička privreda dalje za Crnu Goru znači nova radna mjesta, diverzifikovanu ponudu i direktne strane investicije.

Rajko Barović, direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom je na gradilištu treće faze šetališta u Dobroti kazao da se konačno finalizuje projekat grada Kotora od prije nekoliko godina za dionicu od Fakulteta za pomorstvo do Instituta za biologiju mora.

Vrijednost projekta je milion eura.

Ovo je treća faza, završna faza, a Barović se nada da će biti završena u roku, što znači prije početka Nove godine.

Očekivali su se manji prihodi u ovoj godini, sobzirom da je lokalnim upravama pripalo 50% prihoda Javnog preduzeća Morsko dobro, kazao je Barović i izrazio zadovoljstvo takvim zakonskim rješenjem i konstatovao da nikada bolja i uspješnija turistička sezona nije bila i da su ostvareni prihodi od blizu 6 miliona.

On je kazao da nikada toliki nijesu bili i da je povećanje oko 20%, što znači da i svaka primorska opština, njih 6, imaju uvećane prihode za 20% i da vjeruje da se gradski čelnici raduju jednoj takvoj informaciji.

Kada su u pitanju planovi za iduću godinu, Barović je kazao da je Javno preduzeće Morsko dobro na području Boke Kotorske mnogo uradilo, u skladu sa svojim mogućnostima i finansijskim sredstvima, ali posebno ističe na istrajavanju dobre priče povezivanja dva kotorska gradića, Perasta i Risna.

Izgradnja trim pješačke staze u dužini od 2.1 km košta milion eura.

Barović je istakao da postoje problemi sa konzervatorskim uslovima od strane nekadašnjeg Zavoda za zaštitu spomenika kulture, pa je projekat pretpio neke manje promjene, ali se gubi puno vremena.

Ipak, Barović vjeruje da će projekat biti usvojen do kraja godine, što bi značilo da će, u saradnji sa lokalnom upravom Kotora početi realizacijuove značajne investicije već u narednoj godini.

U Perastu i Risnu će iduće godine početi izgradnja dvije nove plaže.

To će biti novi kvalitet u turističkoj ponudi Crne Gore.

Radi se o plažama koje će biti izgrađene vjerovatno javnim privatnim partnerstvom, jer su to značajna sredstva od 400.000 eura za jednu i 800.000 eura za drugu plažu, kako su to pokazale predračunske vrijednosti po projektima.

Barović je obećao da se neće stajati.

Rajko Radulović, koordinator za investicije u Javnom prduzeću za upravljanje morskim dobrom je kazao da je, nakon jako dugačke tenderske procedure koja je trajala više godina, počela izgradnja i uređenje treće faze šetališta u Dobroti, kojom se praktično završava jedna kompletna dionica od restorana Senta do Biologije mora.

On je istakao da je bilo važno da se završi treća dionica kako bi čitav kompleks bio zaokružen i dobio onu formu koja treba da bude.

Radovi su počeli prije mjesec, a treba da se završe prije Nove godine.

Radovi se odvijaju uobičajnom dinamikom.

Izvođač je Đokić grup firma iz Bara koja je na tenderu dobila ovaj posao.

Ukupna investiciona vrijednost je 207.520 eura, a posao u potpunosti finasira Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, shodno investicionom planu za ovu godinu.

Radi se o parternom uređenju, horizontalnom uređenju čitavog prostora.

Pješačke staze će dobiti prohodnost i komunikaciju do ograde Biologije mora i izlaska na lokalnu saobraćajnicu.

Radulović je kazao da će biti inkorporirano zelenilo, produžena javna rasvjeta, obrađen pločama čitav dio partera i behaton pločama dio pješačkih staza, dječije igralište sa šljunkovitom površinom.

Biće postavljeni i infrastrukturni ormarići za napajanje jedrilica vodom i strujom.

Radulović je izričit da će kompletan prostor biti integrisan i da će mala kućica koja se sada tamo nalazi biti uskoro uklonjena, a jahte će biti vezane u moru, kazao je Radulović.

Rajko Barović
Rajko Radulović

2 KOMENTARI

  1. Od kad je ono postalo Dobro . Sve je krenulo naopako. Kakvo dobro morsko!!! Tu se mulja i muljari i dje idu te pare koje ono ubiora svi znamo-U TUDJI SPAG !!! Nemote mo spominjat to DOBRO kumim vas Svetim Mihovilom na danasnjeg Svetoga Luku !!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].