Morski otpad mora dobiti svoj zakon

5
otpad u moru

Dr Milica Mandić

dr Milica Mandić

Projekat DESIŠGIR kotorskog Instituta za biologiju mora, nakon revizije od strane evropskih recenzenata je visoko rangiran na listi projekata i prihvaćen je za finansiranje.

Lider partneri na ovom projeku u okviru IPA strateškog poziva za projekte su stručnjaci iz Slovenije zatim Italije, Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine i Grčke, kazala je za Skala radio dr Milica Mandić, rukovodilac ovog projekta i naučna saradnica u kotorskom Institutu.

Projekat se tiče procjene otpada u moru, što znači da svaki proizveden ili prerađen čvrsti materijal koji je odbačen u more ili na obalnom području predstavlja jednu od najvećih prijetnji morskom ekosistemu.

Cilj projekta je da se po prvi put da stvarna procjena količine i vrste morskog otpada u Jadranskom moru i da se uradi metodologija na osnovu koje će se raditi dalji monitoring otpada, na osnovu kojeg će se otpad čistiti iz mora.

Projekat dijelom podrazumijeva i konkretne akcije čišćenja mora i to u Bokokotorskom zalivu, ali i na otvorenom moru.

U ove akcije kaže Mandićeva, biće uključeni i ribari, kočari i oni koji rade u malom obalnom ribolovu.

Takođe će se dio projekta odnositi i na čišćenje morskog dna, kao i procjenu količine i vrste otpada na plažama.

Za početak potrebno je okvirno dogovoriti sastanke sa ribarima i predstavnicima primorskih opština i to ne samo na lokalnom već na nacionalnom nivou.

Riječ o velikom, regionalnom projektu, jer otpad u moru ne poznaje nacionalne granice, kazala je Mandićeva.

Stoga je potrebno dati jedan kordinirani i zajednički odgovor na rukovanje i stvaranje strategije rukovanja otpadom.

U svim zemljama koje su partneri na projektu ne postoje specifični nacionalni propisi ili uredbe koji se odnose na morski otpad.

Postoje određeni podzakonski akti koji se odnose na rukovanje otpadom ili na lučki otpad, ali konkretno na otpad u moru ne postoje zakonski propisi.

Utoliko će se, kaže Mandićeva, kroz pomenuta istraživanja i konkretne akcije čišćenja, uticati i na naše donosioce odluka da morski otpad dijelom uđe i u zakonsku regulativu.

5 KOMENTARI

 1. Pitanje otpada u moru je vrlo složena i odgovorna operacija- za koju su potrebne godine i ogroman novac.
  1-Habasti otpad-koji desetinama godina završava u moru
  2-Otpad sa brodova,za koji ne postoji ni zakonska regulativa ni tehnička oprema
  3-Nekontrolisano bacanje u moru šuta i svakovrsnog otpada, zemlje i kamenja radi pravljenja privatnih ponti,poprimilo je nivo katastrofe.
  4-Prirodni nanosi-o kojima niko ne vodi računa./Škurda potok ili Mala rijeka u narodu poznata kao Škurda II-dobrano je ugrozila akvatorij luke Kotor.
  O ovim problemima-doslovno, niko ne vodi brigu.Uvažena dr. Mandić ima stručno znanje kako treba da bude more i što ga ugrožava.Međutim bez učešća šire zajednice,svi ti parcijalni planovi ostaće bez efekta.Zločini u Bonićima u Tivtu i Lipcima-ostali su, ovaj prvi sa totalnim odsustvom javnosti, a drugi je riješen na neprimjeren način! Morsko dobro totalno je odsutno od svih ovih problema.Inteligencija Boke, pa i Primorja je polarizovana i i isključena iz upravljanja ovim prostorom.A bez struke, tradicije, domaćih ljudi,pa i onih koji su tu skoro došli-nema boljitka ovom kraju.I ne samo u ekologiji!
  Ipak podržavam akciju. Bolje je raditi išta, nego gledati ovaj opšti haos.
  Najteži problem je kako edukovati one iz Podgorice, koji odlučuju o svemu…

 2. Ko će skupit tone smeta a najgora je plastika a zborimo najljepši zaliv na svijet itd.Ko živi tu a mnogi ni plivati ne znaju ali su se udomili u Boku.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].