More je prirodni bojler za živi svijet u njemu i po ciči zimi

11
Je li ribama zima?

Dr Aleksandar Joksimović

Aleksandar Joksimović

Sibirski vazduh se ove zime spustio duboko na jug Evrope i prouzrokuje sniježne nevolje.

Na sjeveru naše države posebno je problematično po selima i gradovima koji su okovani ledom, a kako ova studen utiče na živi svijet u moru pitali smo dr Aleksandra Joksimovića, direktora kotorskog Instituta za biologiju mora, koji je za Skala radio kazao da ova izuzetno oštra zima nema veći eko uticaj na morski sistem.

More kao termo regulator, svojom temperaturom, koja ne prelazi 12 stepeni, zaista štiti ne samo more i živi svijet u njemu nego i dio priobalja.

Živi organizmi koji nailaze na promijenjene uslove svoje životne sredine, bježe od takvih faktora, a ono što je važno za naše more je velika količina toplote koju posjeduje u toku zimskih mjeseci.

Jadransko more je toplo, posebno u južnom dijelu zbog velikih dubina ispred obale Crne Gore, to je narodski rečeno, jedan veći bojler, koji ne dozvoljava ni da se snijeg spusti do mora.

Ribe i drugi morski organizmi povlače se u veće dubine gdje ih štiti temperatura mora, što im i u ovakvim zimskim uslovima omogućava normalni razvoj i sistem ishrane.

Za mirnih, zimslih dana, kada je izuzetno niska temperatura vazduha, u zalivu Boke Kotorske dolazi do pojave leda na površini.

To je uslovljeno pritokama, prilivom slatke vode koja je manje gustine i stvara se ledena skrama koja najviše iznenadi morske ptice, galebove, objašnjava dr Joksimović.

11 KOMENTARI

 1. Ako neki lupeži od ribara na divlje ne uvate i unište svu ribu, bilo bi je za u kašete još! Ma ni kit ni dulfini ne mogu potamanit kao neki pa prodaju u kafane opet zna se kome i tako to ide.

 2. Jole, ne arči elektriku doma no se pođi banjat u prirodni bojler za vrjeme ove ciče zime. More bit da će ti se razmantat u glavu i da ćeš doć sebe i nećeš više trambunjat diri diri dajke, no pjevaj – ja sam mali gnjurac vidi mi se ku ku kućica na brijeg.

  • Dake, ti si genije , evo i mi rikamo jedna ekipa na rabotu ovđe sa tvojim malim gnjurcem što ide nekima n ku….

  • Elaaaa amo alaa svi sa Jolom DErinjakom na banj u dugačke simske mutande. Jole ih je ostavio jos iz vremena okupacije. Skinuo ih je sa jednoga čiko Njemca ili čiko Italijanca. Ni on se više ničega ne sjeća.Pasalo je dosta vremena.

     • Moj senade od bosne ako ti se ne svidjamo tako maniti onda put pod noge pa podji u Izrailj more bit da su tamo ljuidi po tvomu.

     • Cijenjeni Senadu od Bosne, tebe smo čekali da nam ti rečeđ tvoju dijagnozu.Ne treba hvala ti no tebe je najbolji drug i prijatelj vjerojatno čuvar plaže na Raškobrijeg i kolekcionar bokeške plastike od Kamenara do Prčanja sve naokolo pa uokolo. E moj Seno pošteni. Što si doša ovamo kad nijesmo po tvom ukusu. Moja majka Crna Gora ne pravi razlike ko je normalan a ko ne. I sa tim se ne treba sprdat a ne vjerovali ili ne. Nemo da ta naša boljka pređe na tebe i yato ti je moj savjet. Ela kućo tamo okle si doša pa mami i tati pod punjestru sviraj od jutra do šutra.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].