More je nedjeljivo

0
Sa skupa

dr Aleksandar Joksimović

Aleksandar Joksimović

Na dvodnevnom  naučnom skupu pod nazivom “Jadranski korjeni – neizbrisivi istorijsko-kulturni temelji jedinstva” koji je održan u Kotoru  čula su se veoma zanimljiva izlaganja eminentnih naučnika iz iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Turske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Posebno su interesantni radovi koji se odnose na kulturno istorijski aspekt Boke Kotorske,  njen značaj za Jadran i njen uticaj na ostatak regije, kazao je za Skala radio dr Aleksandar Joksimović, direktor kotorskog Instituta za biologiju mora, koji je jedan od suorganizatora skupa. Njegovo izlaganje odnosilo se na  istorijat ribarstva u Boki od 19 og vijeka do danas.

Joksimović se osvrnuo na zaštitu ribarstva u Boki, o čemu svjedoče dokumenti iz doba mletačke i austrougarske vlasti.

Svi radovi i izlaganja sa ovog naučnog skupa biće štampani u Zborniku, koji će za mjesc izaći iz štampe i biti podijeljen relevantnim institucijama i nadležnim ministarstvima.

Kada je riječ o ribarstvu danas, kotorski Institut za biologiju mora je davno uključen u međunarodne projekte koji se vezuju za razvoj, zajedničko istraživanje, procjenu resursa i kreiranje politike ribarstva na Jadranskom moru, zaključio je Joksimović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].