More amore, gondolom vergolicom

0
Tijana i Toni

Ljubavna gondola

Da priča o tradiciji nije samo na riječima već i na djelu pokazao je Mihail Ognjenović, pomorski kapetan iz Risna, koji 60 godina svoju drvenu gondolu-vergolicu u more spušta da misijom ljubavi plovi.

Nina i Boris

Tako je bilo juče na Staroj slanici u Risnu uz starinske običaje, počev od priganica i kroštula na trpezi, gospodstvenom i gostoljubivom rukom risanskih žena, do vina iz molitvenika i kašike meda za zdravicu parovima koji su juče na ljubavni vjađ gondolom “Amor” otplovili.

Kapetan Ognjenović poželio je 25. i 26-om paru, ljubav i mirno životno more u trenutku porinuća gondole u more.

Tijana Janković i Toni Dender, ona mlada Rišnjanka, on Kotoranin neskriveno su podijelili trenutke sreće i tradicije i za Skala radio kazali da im čini čast uz doživljaj koji se pamti za čitav život.

Tijana je bila ponosna što su održali ravnotežu i uspjeli da se suvi vrate na obalu, nakon kratkog ljubavnog vjađa gondolom.

“Srećna sam što sam danas dio svega ovoga”, kazala je ona.

Toni koji potiče iz stare, tradicionalne kotorske familije je poručio da upravo ovakve autentične fešte koje slave more i pomorstvo, ljubav i prijateljstvo među ljudima na najbolji način predstavljaju pravi turistički suvenir dajući duh i patinu ovog kraja.

Budući da je, kako je rekao, poslom, ali i korijenima vezan za Italiju napravio je poređenje i kazao da Italijani upravo od sličnih, sitnih stvari stavarju spektakl, a njegovim vršnjacima iz svijeta ovo bi bili pravi doživljaji.

Drugi zaljubljeni par Beograđanka Nina i porijeklom Rišnjanin Boris Perović zbog poljupca su u more završili, što je dodatno oduševilo brojne Rišnjane i goste koji su prisustvovali ovoj originalnoj fešti.

Nina nam je ushićeno saopštila da je poljubac kriv što su mokri, ali da je to zapravo romantika i da će ovo pamtiti do kraja života.

Boris slike i priče iz Risna pamti najtoplijim riječima đeda Voja Perovića koji je minulih vremena nosio poštu u ovim krajevima i ljudskom riječi otvarao svaki dom.

Neskrivenim ponosom Boris se sjeća svog đeda i njegovih priča iz starina, a njegov otac Vladimir Perović proslavljeni reditelj danas kamerom sve to hvata i svijetu prezentuje.

Zato ovakve male stvari posebno doživljavam, proživljavam uživajući u još jednom ljetu mog Risna, kome se iz djetinjstva svake godine vraćam kao svojoj drugoj kući, kazao je Boris.

Feštu su pjesmom mora začinili uz poseban gušt Duško Milović i Veljko Savić.

Najstariji Rišnanin Boško Ćuković sjajne energije koja izaziva nepovjerenje, kada nam je kazao da ima preko 90 godina, a recept za dobro zdravlje i izgled je optimizam i ginko.

Ne skrijavjući zadovoljstvo zbog ove i ovakvih fešti, Ćuković se s nostalgijom osvrnuo na minula vremena u kojima je svaka kuća imala drvenu barku, a mnogo više gondola je klizilo zalivom Boke Kotorske.

Danas su samo plastične barke koje nemaju dušu, nekada je bilo mnogo više romatike i ljubavi među ljudima.

Danas ne poznaje više niko nikoga, rekao je Ćuković.

Molitvenik s vinom i med
Dubravka Jovanović i Mihail Ognjenović
obavezne priganice, kolači, med i vino
za sreću izvrnuti u more-poljubac je kriv

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].