Moramo se pogledat u vlastito zrcalo

22
sve nam drugačije liči

Tradicionalne kotorske karnevalske svečanosti zaokružila je karnevalska povorka, koja se kretala od Tabačine do Macea. Tu je, kako običaji nalažu, spaljen Obećanko Lažović za sve grijehe u pasanoj godini.

Odavno već, po mišljenju mnogih, kotorski karneval nema onu prepoznatljivost i šug koji je privlačio desetine hiljada posjetilaca. Izgubila se i ona poznata karnevalska groznica koja je tresla kotorske kreatore čije su maske predstavljale pravo umjetničko djelo, sa jasnom porukom koja je prepoznatljivim pojedincima i pojavama slala jasnu opomenu.

Ne umanjujući napor da se tradicija nastavi, organizator je, ne samo ove, već i proteklih godina zaboravio da pokuša da objedini mladost i iskustvo, što znači da ukaže pažnju starijim meštrima koji su decenijama nosili karnevalske fešte na svojim plećima i koji su njihova  prava esencija.

Uz  stare mešte  mladost bi se razigrala i eto Kotoru ponovo fešte nad feštama. Ovako, priča se svela na  dva slova koja su trebala programski da odrade posao i u izvještaju zabilježe uspjeh koji su prenijeli gotovo svi crnogorski mediji.

Njima je to zadatak koji ne razumiju baš najbolje ali znaju da upale kamere ispred kojih šarolike mažoretke i maškarane grupe, uz kotorsku Gradsku muziku i onu iz Đenovića stvaraju jednu, prilično razigranu i atraktivnu sliku.

Na žalost, ni primać feštama koje su imale ono kotorsko, što je plijenilo i stvaralo istinski raspomamljenu sliku razigranog i raspjevanog Kotora. Pjevale su se karnevalske i feštađunske pjesme, plesalo po trgovima, pjacama i pjacetama uz obavezan komentar “ovo samo u Kotoru može”. Danas, na žalost bljesne mladost na tren samo, uz sigurnu ruku meštra nad meštrima koji je izradio jednu od najuspješnijih figura. Može se i mora se. Zato i pohvale onima koji su se potrudili, izašli, radili i učinili da se nastavi tradicija.

Sudilo se Ircu za Fjord i URC. Po organizatoru, jedini problem u Kotoru. Nema ni pomena o akuelnostima o kojima grad govori. Ne pominje se sportska dvorana u Škaljarima niti upravna zgrada Luke Kotor, betonsko-staklena kompozicija, u likovnoj umjetnosti prepoznata kao instalacija posred  gradskog parka.

Ni pomena o betonskoj građevini Lučkog terminala na Luži koja se gradi bez konzervatorskih uslova, što je atak na kulturno istorijsko nasljeđe koje je pod zaštitom UNESCO-a.

Ne postavlja se pitanje zbog čega ključni urbanistički dokument PUP nije donešen, odnosno zbog čega kasni toliko dugo Studija o zaštiti kulturnih dobara koju je u obavezi da uradi Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore. Nema dnevnih aktuelnosti koje remete život grada. Sve nam, po autorima Karampane cvjeta, osim Fjorda koji je sad spaljen pa više ni on neće praviti probleme.

Potpuno svjesni da će tekst izazvati lavinu kritika kreatora dnevne politike, ne možemo, zbog profesije kojom se bavimo da ne progovorimo o nepotrebnim propustima i opasnostima da nam dio nematerijalne kulturne baštine zauvijek nestane.

Ovo je i poruka novom rukovodstvu kotorskog Kulturnog centra čija je kreativnost dokazana, da se bavi zbiljom, a ne političkim smjernicama, sa kojima se sigurno lakše živi, ali ne i časnije.

Zamalo da zaboravim, uoči karnevala izašla je i kotorska smrdotina, mislim da se zove, nekakva laprdonska škrabotina kojom tvorac u njoj svoju sliku slika.

Slavko Mandić

22 KOMENTARI

 1. A Petre legendo što legendu ne pita kako je prodao imovinu starih dobroćana i Kotorana i mnogih drugih, raznim zavrzlavama koje je pravio zajedno sa onima koji su ga kupili za čašu rakije da pljuje po predsjednici opštine. Što legendu ne zapita Petre što je sve radio dok je bio u katastar. Tvoja legenda je zastiđe Kotora a ti se zapitaj, ako nijesi on (što je vjerovatno jer ga niko drugi hvalio ne bi do on sam sebe) kakva ti je ispičutura idol.

  • Macak,
   Nas odvjetnik jeste leganda Kotora staroga, i volio ga ti ili ne, to mu ne mozes sporec.

   Kad godj ga vidim zajedno sa onim starim kompanjonom sa Ljute moram im se nasmijat od srca, a i ti sigurno.

   Prica se da su o jadu zabavili neke Dobrocane , ali sve je po zakonu presudjeno, pa kome da vjerujemo….?
   Onima sto su izgubili, ili onima kojima je to ostavila umrla tetka, tata, mama, bab, strina ili komsija jer su ih izdrzavali od rata .
   Na kraj krajeva sve su odrzavali i ulagali pa je i presudjeno po zakonu …Bijeloga Polja i Uzica hehehe

   Nego pusti tu zemlju dodjavola…niko je nije sa sobom odnio..

   Nego ovi iz Katastra, nisu ni oni bili tako losi, kakvi su mogli biti.
   Narod ih je bio pokvario sa sitnim cascavanjima, a brljao ih kao da su im milione davali.
   Ipak iz inata narodu, vidim svi su se snasli…ko u advokate, ko u izvrsioce hehehe

   Kuku onome kome bude nova izvrsiteljica izvrsavala potrazivanja.

   Odvjetnik Legenda dok je radio u katastar nije imao sto cinjeti,
   jer je u to vrijeme radila Komisija na izlaganje, a on tada jos nije znao sve vjestine…..srecom po Skaljare, inace bi kukali i ovi iz Skaljara, ka’ i ovi iz Dbrote hehehe

   Ko zna da li bi se Kscelanka i pocela graditi na tom mjestu

   A sto se tice naziva “smrdotina” Slavko mislim da si prekrdasio.

   Svako ima pravo da iznese misljenje, i ti bi to trebao da branis kao novinar.

   Legenda, je iznjeo sto mu je lezalo na srcu, i svaka mu cast na tome, bez obzira da li smatramo da je takvo ili onakvo.
   Kome smeta ima dva nacina da to rijesi.
   I. da se pozove na obicajno pravo, pa advjetnika bar osamari … hehehe
   II. Da se da na sud i tu se odbrani od neistina i uvreda (ako prvo dokaze da ima uvreda i lazi)
   E tu ce izgubiti.. jer je legenda virtuoz prava, pa ostaje samo ovo prvo hehehehe
   .
   Malo je onih koji bi se usudili (imali m…a)…..onako napisati.
   Postujem tu njegovu ludu hrabrost, bez obzira sto licno mislim da ga je “neko”iskoristio…..

   Ipak je on intelektualac i kazu vrhunski odvjetnik, ali kad malo popije voli da pospicava ..pa nekad i precera… nenamjerno.

   Dokle god ima jedna osoba slobodna, sloboda nije izgubljena za nikoga od nas, a Legenda ……..popit ce pivo, i nasmijati se kao da je svijet osvojio i idemo dalje….

   Adio Mare
   Ako se tebi ne svidja zasto se spustas na njegov nivo pa ga komentarises?

    • Ma daj Roko, pa nije valjda… Gospe ti??
     Ja ga vidim tu i tamo, lijepo se javi pita me za JD je li me pronasoooo…

     Ma reci mi molim te je li kojega Skaljara zavrnuo ka ove moje komsije iz Dobrote/Ljute?

     Evo, ako hoces da ti nabrojim kojima je sve zavrsio odnosno dobio parnice, i koji ga hvale a ipak mislim da ti ljudi nisu “bazdotine”?

     Nema toga u Kotoru gradu, da ga neko ne olajava, bez obzira da li ga poznaje pa i naseg odvjetnika.
     Mislim da je dosta njih na njega ljubomorno.

     Cakule bakule, se brzo prenose pogotovo ako su negativne.

     Nego pustimo njega i nasu zastitnicu grada, neka se rasprave oko toga, mada kad sam procitao sto je Legenda napisala, nije mi bilo bas po volji, jer je kao prvo ruzno pistati o gospodjama bilo kako a pogotovo ne onako kao on sto napisa.
     Da sam nekim cudom ja njen sin, ne bi bas volio da ga nadjem, a nasao bih ga sigurno, ako ne u Perpera onda doma.

     Adio Mare i trbi Roko

 2. Kapo pijanaca neostvareni đornalista otvara novi bife,Ćakulona naknadno javlja.Biste li nam ovo molimo dali u novine !

 3. Svaka ti čast Slavko Mandiću.Samo da si napisao ovu riječ smrdotina pa je dosta.
  To tio je jadulona, pjandurona smrdotina.

 4. Brao Slavko Mandiću samo da si napisao ovu riječ smrdotina dosta je. Baš je smrdotina i to na kilometar jadnulona, pjandurona smrdotina.

 5. Čitajući gore napisani tekst nijesam mogao a da ne napišem par redaka.G-dine Slavko svaka čast uvjek u sridu! Pitate se zašto nije kao nekad, nema one razigranosti, nema šmeka, nema duše, nema feštađunskog pozitivnog naboja među građanima, ZAŠTO…? Odgovor vrlo jednostavan i jasan NEMA VIŠE PRAVIH KOTORANA, ima ali toliko malo da su se jednostavno stopili sa okolinom.Zato što danas u Kotoru žive furešti koji nemaju u genima ono što imaju kotorani, nemaju u genima razumjevanje za mediteransku muziku, feštađunsku muziku koja pokreće, veseli, pali, nemaju gene špicoškandala, ne poznaju kotorske oriđinale, kotorske prilike i neprilike i ne znaju koliko god se trudili.Današnjim kotoranima je bliska turbofolk nazovi muzika koja ne ide nikako pod ruku ovakvim dešavanjima, bliski su im neki drugi svakodnevni detalji života , koje Kotor i kotorani nijesu poznavali .Nekad je bilo drugačije sve a to više nikad biti neće.Kotor je namjerno i smišljeno uništavan i doveden ođe đe je sada a ni to nije kraj. ZAŠTO, to treba pitati neke druge ljude koji se danas pitaju za sve pa i za to da se Kotoru oduzme status grada, da se ugasi Zavod za zaštitu spomenika da se kancelarija UNESCO-a otvori u Podgorici….da nije žalosno bilo bi smiješno.Zašto je to tako kada Kotor ima 60% kulturnog blaga, Boka 75%(izvinjavam se ako procenti nijesu tačni) Crne Gore, zato što je Kotor biser kulture , Kotor ima ono što niti jedan grad u tolikoj mjeri nema u Crnoj Gori, zato se Kotor mrzi i treba ga uništiti planski i totalno i to je urađeno.Kotorani kulturni, blagi narod kao i narod cijele Boke, koji se nikada nije razlikovao ni po vjeri ni po naciji, povukao se pred navalom nečeg što nikad nijesu imali u svojoj istoriji.Vladali su Mlečani, vladali su Austrougari …. ali svi su donijeli dobrobit i napredak ovom gradu, pomakli ga naprijed , danas vladaju naši a uništili su ovaj grad! Najteže je danas malobrojnim kotoranima koji pamte neke druge ljude, neku drugu kulturu, neka prošla vremena, kojih nema više , najteže je njima jer ono što je stoljećima stvarano i odgajano neki novi “kotorani ” su uništili svojom kulturom, ponašanjem , afinitetima koji nijesu bliski ovom mentalitetu i podnevlju. To je glavni i jedini odgovor za sve što se danas u Kotoru i Boki dešava.Istina je istina pa koliko god se nekom ne sviđala, a istorija će najbolje pokazat tačnost ovih riječi.Kotore moj, R.I.P. moj lijepi grade !

  • Sve ste lijepo napisali i tacno.
   Razlog sto je Kotor izgubio svoj indetitet je sto nema vise pravih Kotorana
   a. Oni koji su ostali ili su stariji te se povlace ili ih je malo.
   Medjutim i geni Kotorana su najvise krivi.Vjeciti pacifizam i suvise mekano
   i neorganizovano djelovanje u cilju ocuvanja Kotora i Boke rezultiralo je nakon samo par desetina godina da se Kotor maltene ne prepozna.

   • Ne bih se slozio s vama, da su Kotorani bili vjeciti pacifisti, mekani i neorganizovani. Oni su bili hrabri pomorci, ucesnici mnogih bitaka na moru i kopnu, branitelji svojih domova i imovine od upada lopova s planine. Organizaciju Opstine su ucili od najboljih drzava – Mletaka, Francuza, Austrougara, pa i od Kraljevine SHS. Nasa propast je zacementirana kada je sirotinja s planine dobila zeleno svjetlo iz Titograda da promjene demografsku strukturu, naravno uz svesrdnu pomoc sudstva policije i svih drugih nosilaca vlasti. Demografski inzenjering se nastavio do danasnjih dana u valovima, Poslednji valovi “dosljaka” su poceli da uznemiravaju “nove” starosjedioce, koji su ,ruku na srce ipak koliko toliko prihvatili kulturoloske uzance mjesta u koje su se doselili. Ipak Boka ima toliki kapacitet da ce se u sljedecim generacijama svi smatrati Bokeljima, na uzas njihovih familija u rodnim mjestima od Vasojevica preko Zupe i Cuca do Njegusa, koji ih vec pogrdno nazivaju latinima, zabarima itd. Magija Boke je izvlacila uvijek najbolje iz ljudi, tako ce biti i ubuduce, Koliko god nam se cinilo da smo nisko pali ipak smo miljama ispred nase okoline.

 6. Petre, pobrka si brate. Urednik jadulone se ne vidi jer je viri ispor repa ovaca odakle izlazi tekućina kojom napaja svoje lajave ideje. Tu mu je mjesto I ne vjerujem da će ikad izać.

 7. Evo gledam jednu karikaturu iz Cakulone……..
  Malo sam ispao iz stosa……moze li mi ko pomoci
  Na sliku……..pasnjak,cobanica cuva stado ovaca…..cobanica mi lici na…….ma nije to ona na koju sam mislio,ovce redom mi lice na jednog poslanika,jednog Oravcanina, funkcionera sa Mirca i direktora jednog medija……ma nisu to oni….moze li mi ko protumaciti sliku?Ako su to ovi na koje mislim,sram bilo urednika Cakulone.

 8. Trebala bi Skala da pokrene u svoj list poput Karampane i Ćakulone….
  U stvari ona piše cijele godine svakakve ćakule i razvija maštu kotorskih ćakulona, snabdijeva ih poluinformacijama koje se u glavama komntatora i komentatorki na ovom portalu pretvore u pravu buru kotorsku, koja u zadnje i nije dobro punula, da oduva ovu fjaku što nam je nad glavom, kada brontulamo i pišemo svakakve gluposti po ovom portalu…
  Živjeli nam dani prljavih jezika, ovo je karnevalsko vrijeme, pa i neka bude dozvoljeno, ono što ako već nije zakonom zabranjeno, se bar moralom može dovesti u nedozvoljenu zonu….

 9. Slabo, tanko baš.Da mogu neki bi Skalu zapalili ali muka, ne mogu jer joj je ima istina. I ovoga puta ti mandiću veliko brao i fala s moje strane.

 10. A Bora mi tanko sve . Karampana katastrofa a Ćakulona te, jadna škicana bez riječi naške bokeške. Vidi se da je pišu furešti hahahahahaaaaaaa zato je takva kakva je.

 11. najbolje i najrealnije bi bilo da su spalili D..,posto on evo vec 20 i kusur godina vedri i oblaci gradom a situacija iz godine u godinu sve gora,grad ekonomski zamro nova radna mjesta su misaona imenica,o hotelima mozemo samo da pricamo kako smo ih vidjeli u 3D proekciji itd da ne nabrajam dalje.prikaz sveukupnog posrnuca grada je cuvena dvorana “Kascelanka” koliko ona “napreduje” sa radovima toliko i Kotor posrce u svakom vidu.

 12. Svi junaci nikom ponikoše hahahah a niko ni pr… ne smije. Živjele kafane kotorske i okrugli stolovi i sjednici po nekim kulturnim ustanovama za ćakule i ćakulone.

 13. Irac ni kriv ni duzan ispade kriv za sve probleme Kotora.
  Nije dati i Karampana ispolitizovana pa ne smije rijeci napisat da im se ko ne zamjeri. Mada treba reci da je i svakodnevnica postala tolika sprdnja da je Karampana izgubila svoj smisao.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].