Mladima alkohol na dohvat ruke, a nedostaju restriktivne mjere

1
dr Marina Roganović

Dr Marina Roganović

dr Marina Roganović

Mlade, posebno adolescente na delikatan način treba upoznati sa svim faktorima rizika oko njih, kako bi umjeli da prepoznaju kako da se zaštite, kazala je za Skala radio dr Marina Roganović, subspecijalista za bolesti zavisnosti.

To su socijalni faktori, razni razvojni periodi koji su karakteristični za taj uzrast, nedovoljna informisanost i obrazovanje o bolestima zavisnosti.

Poseban problem u našem društvu je velika dostupnost alkohola i nedostakat restriktivnih mjera ograničenja za maloljetnike.

Mladi piju više vrsta pića u kombinaciji sa marihuanom, piju takmičarski, do opijanja, pije se često više dana i u stanjima pada imuniteta i drugim rizičnim stanjima, kazala je doktorka Roganović.

U rješavanju i sprječavanju problema, veoma je važan ne samo uticaj porodice, škole i šire društvene zajednice već je najpresudniji uticaj grupe vršnjaka.

Obično je jači uticaj negativne vršnjačke grupe koja se stvara početkom srednje škole i igra ulogu jedne prelazne forme, i predstavlja neku vrstu kolektivne svijesti u kojoj se traži potvrda svojih stavova.

Te grupe imaju neku filozofiju sa prepoznatljivim izgledom, načinom oblačenja, mjestima okupljanja koje obavezno prati alkohol, objašnjava dr Roganović.

Nasuprot ovoj grupi postoje i pozitivne grupe mladih, kao što su članovi sportskih i kulturno umjetničkih društava, izviđači, planinari, sportisti.

Mlade treba okrenuti  ovim grupama, što bi predstavljao pozitivan uticaj, saopštava dr Roganović.

Doktorka Roganović potencira zavisnosti od duvana, od alkohola, droge, od kafe, ali i interneta, mobilnih telefona.

1 KOMENTAR

  1. Sve je to u redu, formiranje grupa, trupa tralala… koliko priče o tome… PORODICA kao osnovna ćelija od koje sve potiče je ta koja utiče na formiranje ličnosti.”Mamini i tatini sinovi” voze bijesna kola, piju, drogiraju se, jer su im to roditelji omogućili novcem kojim ih obasipaju, da ih upregnu da rade, nebi im palo napamet na bilo kakve poroke.
    Sve je džabe, ako iz kuće ne nose karakter i osjećaj da treba zaraditi da bi sebi omogućio egzistenciju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].