Mladi poštuju mjere, ali se i ne plaše Covida-19

0

 

NVO Centar za afirmaciju i razvoj mladih sprovela je istraživanje o stavovima mladih o Covidu 19 i trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Crnoj Gori. Istraživanje je pokazalo da 52,8 odsto ispitanika smatra da je Kovid-19 opasan virus, a 58 odsto njih je reklo da poštuju mjere NKT-a u cilju sprečavanja širenja zaraze.

Kako ističu iz ove NVO, ispitivanje je sprovedeno onlajn i obuhvaćeno je 1086 ispitanika.

Među njima 8,4 odsto smatra da je virus izmišljen.

“Od 1086 ispitanika, svega 5,9 % je od početka epidemije bilo zaraženo korona virusom. Kada su u pitanju kontakti sa osobom koja je bila zaražena, 52.1 % nijesu bili u kontaktu sa tim osobama, 31,5 % jesu, a 16,4 % ne znaju da li su bili u kontaktu. Velika većina mladih je kazala da se osjeća odgovorno za zdravlje starije populacije (81,5), ali je i 58,7 % reklo da se ne plaše korona virusa i obolijevanja od njega. Kada je u pitanju poštovanje mjera (distanca, maske, dezinfekcija), većina ispitanika je rekla da uglavnom poštuju propisane mjere (58%), 29,4% da uvijek poštuju mjere, a ostali da ih uglavnom ili uopšte ne poštuju”, navodi se u istraživanju Centra za afirmaciju i razvoj mladih.

Kako dodaju, ispitanici smatraju da su dva mjesta gdje se najlakše zaraziti kafić (44,4%) i škola, odnosno fakultet (33,9%). Takođe, velika većina mladih (82,2%) smatra da građani Crne Gore nijesu dovoljno osviješćeni o ozbiljnosti epidemiološke situacije u zemlji.

“Kada je u pitanju vakcina protiv korona virusa, 52,1% mladih ima predrasude u vezi vakcine, i približno toliko (55,2%) se neće vakcinisati kada (ako) vakcina bude dostupna”, navodi se u saopštenju.

Na kraju, 62,9 % mladih smatra da će se svijet nakon pandemije korona virusa promijeniti na gore zbog velikih ekonomskih posljedica koje će još više podijeliti svijet, a 28,3% da će se promijeniti na bolje, jer će nas ova pandemija ujediniti i osvijestiti o prednostima međusobne pomoći.

Kako dodaju u NVO dobijeni podaci predstavljaju osnovno polazište za kampanju “Zajedno protiv COVIDA“ koja ima za cilj podizanje svijesti mladih ljudi u cilju prevencije širenja zaraze.

“Istraživanje se, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, vršilo isključivo elektronskim putem. U njemu su učestvovali mladi između 15 i 30 godina sa teritorije Crne Gore. Anketa se sastojala od 17 pitanja. Uskoro će istraživanje stručno analizirati i sociolozi Centra”, navodi se u saopštenju NVO.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].