Mitropolit Mihailo: Nema Crne Gore bez Crnogorske pravoslavne crkve

51
CPC - Badnje veče - Kotor

Badnje veče

sa nalaganja badnjaka u Kotoru

Badnje veče u Kotoru, ispred crkve Svetoga Petra Cetinjskog – Čudotvorca u starom gradu, proteklo je uz toplinu rasplamsalih badnjaka koji su obasjali lica brojnih Kotorana i gostiju.

Mir i ljubav među ljudima, da se ne dijelimo i da poštujemo svoju državu i Crnogorsku crkvu, poručili su vjernici u blagoj noći za Skala radio.

Bogoslužio je protojerej Ivan Pajović sa svještenstvom, a badnjak je prvi naložio Velimir Perović, sin Damjana Perovića koji je podsjetio da je njegov otac prvi Crnogorac koji je naložio crnogorski badnjak ispred kafane “Dojmi”, kada još nijesmo imali svoju Crnogorsku crkvu u Kotoru.

Perović je poručio da tradicija obavezuje, a crnogorski badnjak mora da okuplja još više Crnogoraca.

Arhijerejski blagoslov i sveti pozdrav u ime arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorskog Mihaila pročitao je glumac CNP Slobodan Marunović.

“Doći će vrijeme kada ćemo moći kazati da smo svoji na svojemu, da služimo u našim crkvama i manastirima. Taj radosni dan se bliži. Zato neprijatelji na nas sve više napadaju, a ne shvataju da samo na temeljima pravde i Božanske Istine može carovati mir, bratstvo i dobra volja među ljudima, koje iza njih želimo. Slaveći Hristovo rođenje izražavam duboku zabrinutost zbog ponižavajućeg statusa Crnogorske Pravoslavne Crkve i Crnogoraca, kojima su prepriječeni svi putevi do naših oltara, kao da država ne shvata da crnogorska državnost nije cjelovita bez rješenja pitanja Crnogorske pravoslavne crkve”, navodi se između ostalog u Božićnoj poslanici mitropolita Mihaila.

Na Badnje veče u Kotoru poslanicu Svetoga Petra Cetinjskog i Njegoševe stihove iz “Gorskog vijenca” i “Noći skuplje vijeka”, govorio je glumac CNP-a Slobodan Marunović, što je pojačalo doživljaj.

Uoči polaganja badnjaka, najmlađima su podijeljeni božićni pokloni.

51 KOMENTARI

 1. Prvi srpski nacionalni program nastao je na Cetinju, a napisao ga je Sveti Petar Cetinjski, koji se poziva na formiranje Slaveno-srpskog carstva, koje bi uključivalo Crnu Goru, Hercegovinu, djelove Dalmacije i Bosne, a koji bi se nakon konačnog oslobođenja Srbije ujedinilo u jednu srpsku državu.Član 13 Zakona o narodnijem školama u Knjaževini Crnoj Gori donet 1907. kaže: “Đeca naših državljana koja stalno žive u Crnoj Gori moraju pohoditi državnu ili privatnu srpsku narodnu školu”, dok u članu 26 stoji: “U osnovnoj školi uče se ovi predmeti – 1. nauka hrišćanska, 2. srpska istorija, 3. srpski jezik”, i tako dalje.A evo i šta Njegoš piše užičkom vladici Nikiforu 1833. godine: “Ime mi je Vjeroljub, prezime mi Rodoljub, Crnu Goru, rodnu grudu, kamen paše odasvudu. Srpski pišem i zborim, svakom gromko govorim: narodnost mi srbinska, um i duša slavjanska”.O srpstvu Kralja Nikole Petrovića ne treba ni govoriti, dovoljno je samo pomenuti njegovu pesmu i himnu Crne Gore “Onamo namo”, u kojoj se govori o oslobođenju i ujedinjenju srpstva.Vladika Danilo Petrović se potpisivao kao “Vladika cetinjski, vojvoda srpske zemlje”.

 2. Pojavila se priča da postoje crnogorski Srbi, bosanski Srbi, hrvatski Srbi i ko zna kakvi Srbi. U suštini je reč o jednom narodu – Srbima…U zemljopisu Knjaževine Crne Gore iz 1895. godine, za treći razred osnovne škole piše:”U Crnoj Gori žive sve sami čisti i pravi Srbi, koji govore srbskim jezikom, a ima ih na 300.000 stanovnika. Većinom su pravoslavne vjere, a ima nešto malo rimokatoličke i muhamedanske vjere, ali treba znati da smo SVI SRBSKOGA PORIJEKLA I SRBSKE NARODNOSTI. Osim nas u Crnoj Gori ima još Srba koji žive po drugim srbskim zemljama.Neki su, kao mi slobodni, a neki nijesu, nego su pod tuđinom“.U Knjaževini Crnoj Gori iz 1907 u članu 26 (zakoni o školama) piše: „U osnovnoj školi uče se ovi predmeti – 1. nauka hrišćanska, 2. srpska istorija, 3. srpski jezik”.U vreme vladavine Kralja Nikole Petrovića je sproveden prvi popis stanovništva, u kome se 95% stanovništva izjasnilo kao Srbi. Ostalo su bili Albanci. Znači, ovim današnjim nacionalnim Crnogorcima su djedovi bili ili Srbi ili Albanci. Trećeg nema.NIKADA nije postajala Crnogorska nacija,niti će postojati.

  • Nikola nisu to crnogorski srbi, nego kako ig na Cetinje mencovaše , posrbice , kà onomad poturice !
   A vidi se da si i ti samoproglašen soj
   od nesja, kade kopaš po starim temama.
   Ođe su se dva ercg9vačka bracanina
   uvatila u vjerski koštac, a Ti kà kobac
   okolo …

 3. Brkovi su nekada bili u modi-u vremena Mome i Ljubiše..mladih i pametnih sa Univerziteta “Veljko Vlahović”-reče juče Moma brka..na ovom portalu?! A danas su ti samo ukras koji ti viri iz tamo njiovie… vlasnika tvoje caput raze! I da znaš,zato te voledu-tebe naš BOVI,ove prčanjske BOPE–s’kojima ćeš na ustima -po porebi službe -kad zdrenu uslovi u tri kubika “o r a t i”! Brko,ne ljuti se-i čuvaj usnice vrele ,u tamo tuđe-da ti ne sagore..i uživaj u ono što najbolje (na)klapaš :ASINUS ASINUM FRICAT!?

  • Polupismeni prvoborci. Dokle više?
   U Ustavu Knjaževine Crne Gore iz 1905, u aktu lex superior, sa stanovišta državnog prava, u članu 40 normirano je slijedeće:
   “Državna vjera je u Crnoj Gori istočno pravoslavna. Crnogorska je crkva autokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve, ali održava jedinstvo u dogmama s istočno pravoslavnom Vaseljenskom crkvom. Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne su u Crnoj Gori”.
   Vaseljenska patrijaršija je 1855. izričito priznala autokefalnost Crnogorske crkve o čemu govori i atinska Sintagma. I čak stavlja CPC prije SPC.
   ONI KOJI NE PRIZNAJU CPC NE PRIZNAJU DRŽAVU CRNU GORU.

   • Koje su samo pometine i šoto-šunji, ovi dva erceGOVANIna, jedan od fratara, drugi od oštriganih prišipetlja, oba šiljegani, pa seprepiru kad je koji stigà,
    plemena su im po zlu poznata, a ovi je
    humac od navidača gedora śvabama i talijancinima u GRANDE MAGAZINI,
    zna Jordan , a i on je služio knezu zuppe
    90ih, kade je abdicirao iz JNA TO gabineta, utekà i ostavio domovinu, a sad se pregoni sa mulanrijon, koja mu se ruga, u sred popRUGA🤟.
    Za humca vele da je drvenjak i zatucan.
    Dva cukuna oriđinalna 1 +. 1,

 4. Jesi li se više umorio Drinjače za Majku Božiju.Imaš li išta u životu važnije još nego ova naklapanja i pametovanja danonoćna. Oli malo počinut tako ti prčanjskih BOPA?

 5. Adio Mare..Bjeladine Humac(što ti spasi život, ona doktorica u špedao u Dobrotu?)..ajilI ukućilejiB,opet iste greške,jer,ne reče kad si ovo moje štivo ti napisao-(vrijeme,tema,godina mjesec na ovaj ili drugi portal?-i drugo,ti jopet zaboravi:Krivošije,Ledenice,Gornji Oravac,Gornji Morinj,Novska Zagorska sela(selo Ubla,đe ti je baba učinjela pauzu,pa potom šljegla u Škaljare),Lušticu,Krtole,Bogdašiće,Kavač, Mrčevac,Gornju Lastvu,Gornji Stoliv,Paštroviće,Maine,Brajiće…?!
  I ne zaboravi Ikice,ostavi se mržnje,jer OMNIUM RERUM MENSURA HOMO-“ČOVJEK JE MJERA SVIH STVARI”-koje tebi fale u porodici od kad ste šljegli u Boku prije 200 godina(tvoje priznanje na ovaj isti portal!)!!!

 6. Nikola,ne obraćaj pažnju na ovog “domobranodobranozaljubljenika”-u sve što miriše na ove s’brda-za koje kaza da su mu krali kokoške u njegove palace(valda misli na one iz west montagne Ercegovine-odakle mu je ona baba pod rašom puna stigla-šljegla u Boku!
  Nije njemu ni do Boke ni do Crne Gore-njemu je,isključivo,do mržnje prema onima koji nisu njegove vjere(nije nikad uspijevala u Boki i Crnoj Gori!),što kroz laži promiče na ovaj i druge portale(pod špic nametima:Bjeladin Humac,Adio Mare,Borota,Nick-pismeni,Bokelj,Sekule)idući toliko daleko da ove s’brad( Pravoslavce) naziva okupatorima-po ugledu na svoje pretke za koje kaza su mislili isto što i on mislili i osjeća(10.marat 2013 na ovaj portal)!!!

 7. Gospodine,Matija Cecanoviću,prvo hvala na vašem “uloženom”trudu-da sa svojim “analfabetskim kursevima”(koje ste-reklo bi se ,za razliku od mene- prošli?!),vršite(prigate slaninu u mast-što je bolje bolje je?),edukaciju-onamo đe se ljudi rađaju sa diplomama-koje ste vi(ako ste) dobili” mukotrpnom rabotom” ispravljajući sopstvenu prijerodu-vršeći dokapitalizaciju..”kapitalca”!
  Vi gospodine Matija-o svemu i svačemu-što bi rekli mudri latini: VASA VACUA(CAPUT) MAXIME SONANT-“PRAZNA POSUDA(GLAVA)NAJAČE ZVONI”,ali se zato ne čuje “zvono” oko Engleske Crkve… Biskupa,Nadbiskupa..-i ko ih postavlja i kome su podređeni( sa i brez prefiksa- autokefalni…)?
  Polazeći od toga, da po Jovi(Juliju) slavite blage božije dane-neće vam biti na odmet i jedna božija poruka za nivoe onih koji se napinju da znaju..mnogo,pri tome zaboravljajući da niko ne zna sve:
  – Jedan filosof upita sv.Antonija Velikog,koji nije zano (analfabeta) ni čitati ni pisati:” Iz kakvih si knjiga pocrpio znanje o visokim istinama koje propovijedaš”? Sv.Antonije ne govoreći ni riječi,jednom rukom (po)ukaza nebo,a drugom zemlju”?

  Na kraju,gospodine Matijo-Mate Cecanoviću,mnogo iskrenih pozdrava,u pratnji jednog “analfabetskog savjeta”:CLAUDE OS,APERI OCULOS-“ZATVORITE USTA,OTVORITE OČI,jer,ipak je ovo druga dekada 21.vijeka-brez primjesa vremena,u kojem su vam preci pili VODU iz KAMENICA?!!

 8. Znaš Adio Mare, ti govoriš o 1920. godini nakog strašnog pogroma koje je srpska vojska učinjela u Crnoj Gori. Ubili su 5.000 ljudi, žena i đece, toliko proćerala i zapalila preko 6.000 domova. palila je dok je čeljad bila u kućama. To su tvoji radili po Crnoj Gori.
  A da bi nešto naučio evo ti ovo pa pročitaj. To je samo djelić:Sultan Mustafa III je 11. IX 1766. godine beratom ukinuo Pećku patrijaršiju. Pošto je carigradski patrijarh Samuilo I Hanceris (1764-1780) isplatio dugove Pećke patrijaršije, vrhovna vlast Turske Carevine subordinirala je njenu, već bivšu, teritoriju Carigradskoj (fanariotskoj) patrijaršiji. Tada je potonji patrijarh Pećke patrijaršije Kalinik II carigradskom patrijarhu Samuilu I Hancerisu podnio ostavku. Nestalo je tada Pećke patrijaršije. “Mitropoliti Crne Gore nijesu priznavali nad sobom vlast ni Porte ni Fanara. Otvorenim otporom i protiv Sultana i protiv Carigradske patrijaršije, oni su besprimjernom energijom i rijetkom smjelošću produžili i dalje izvodili veliko djelo oslobođenja svoga naroda. Davajući u neprekidnim borbama s uspjehom otpore i protiv Turske Carevine i svojih drugih neprijatelja i smatrajući sebe neograničenim gospodarima svoje uže domovine, Mitropoliti Crnogorski zasnovali su u Crnoj Gori svoju nezavisnu teokratsku vladavinu”

 9. Odakle Ikice,vi znate kako je i zašto je onako izgrađen palac u Dobroti( prije 400 godina-uz napomenu,ti reče da je “vaš”),kad je tvoja prababa šljegla- u Škaljare ravno 200.godina-poslije toga (tvoja izjava na ovaj isti Portaal)?
  Ikice,koja je ta tvoja “vjera” koju ti ja “zabranjujem”-ako si kazao na ovom istom portalu da si ti pravovjerac(ortodox- Skala radio:24.decembra 2013 u 11:50 časova…na temu:”Marija ćatović i Nikola Bukilica čestitali vjernicima katolike vjeroispovijesti Božić”?
  Ikice,oko manjine-većine u Boki,vrlo kratko,ovu većinsku Boku Kotorsku(po popiisu iz 2011),čini 80,68% pravoslavnoga življa(Crnogorci i Srbi)koji će se na ultimu pitati(svoji na svome!!!),za tu tvoju “autoklavnu bocu-kako predloži od “bokelja..srba i hrvata”,zarad budućnosti vaše djece)!!!! Znaš Ikice,sami podatci iz popisa, da u Boki Kotrskoj živi ukupno 86.714 hiljada stanovnika,od čega su Pravoslavci(ortodox) njih 69.963 hiljade..ti remete :te tvoje “planove” za samostalno-regionalnu “autoklavnu bocu”!!
  Ćao Ikice-ortodox nasledniče-potomče VLAJA-VLAHA sa prostora west montagne Ercegovine..sela HUM/AC-općina Široki brig(tvoje priznanje na ovaj Portal iz proljeća 2012!!!)!!!!!!!

 10. Đe počinju i završavaju-internet granice Južne Dalmacije?

  Evo istine-arhivske(ne internet brčkanje),đe počinju-a đe završavaju granice Boke Kotorske-od vazda Boka i to Kotorska-u kontinuitetu..vjekovnih vlasnika … ..B O K E Z A!
  Poznato je ,da je Evropska Revolucionarna godine 1848 snažno odjeknula i u Boki,i to u ustanku,koji je buknuo u Grblju i u Velikoj narodnoj skupštini,koja se održala na Prčanju,13.juna(na dan svetog Antona padovanskog),u samostanu sveti Nikola! Među viđenim Bokezima..bio je i Budvanin-Bokez tada mlađani Stjepan Miitrov Ljubiša!
  Velika narodna skupština bokokotrskoga naroda donijela je i određene odluke,koje su proslijeđene:
  1. Slavnom Saboru Hervacko-Slavonskome u Zagrebu;i
  2. Vladici ,Gospodinu Mitropolitu Crnogorskome-Petru II.Petroviću Njegošu na Cetinje!
  Interesantno,oba pisma su pisana ćirilicom i dostavljena na gornje adrese!

  Slavnom Saboru,u Zagrebu Bokezi,između ostalog,napisaše-odgovriše:” Naša su obštelstva imala čast primati mnoga pisma od strane Hervackoga naroda u koima e bitna Vaša želja da se današnja Kraljevina Dalmatinska vašoi državi saedini.
  Naiperva i naisvetia naša dužnost ta e javiti pred svietom da mi DALMATINCI NIESMO no BOKEZI. Što smo potrajali do danas na ta poštovana pisma odgovoriti,uzrok e tai sami što kroz različne dogođae nismo mogli narodni duh i nardno mnienje tome poslu upitati………
  Bez sumnje toliko kraljevina Dalmatinska,koliko ovoi za sada skopčano okružie bokokotorsko PRIPADA po POLOŽAJU,po ISTORII, po EZIKU,i po PLEMENU VEĆEG BROJA SLAVENSKOI-SRPSKOJ NARODNOSTI…..toest J U G O S L O V E N S K E…
  Prčanj,13.Đunia 1848 potaliano.

  Toliko o internet -istoriji,granicama,graničarima,uz moju primjedbu,da je Tivat bio i ostao posjed,a Tivćani kmetići Kotorske i Prčanjske gospode:Buće,Verone,Lukovići,Đunio i ostali,koji su sebe smatrali i štovali-bili i ostali BOKEZI-brez obzira na vjeru,naciju,porijeklo,jezik…!!

  Lijep pozdrav,iz mog rodno i,sunčanog, i ubavog Prčanja!!!!!!!!

  • E moj Jole od kad ti ja ovo pisah ali ti to tek sada otkri…idi malo uci se na njegos.org mozda nadjes jos ponesto pametno.
   Ovo je samo dokaz da Bokelji/Bokezi NISU BILI Crna Gora do 1945.g. a kako je ovo tema od ovih iz Drobnjaka sto pale vatre ispred zatvora, zaobidjite historiju Boke…brzo ce se neko pametan sjetiti i poteci pitanje stvaranja regije Boke……….. sa Grbljanima normalno i S.M.Ljubisinim potomcima sigurno hehehe

   Adio Jole

 11. Gospodine Matija Cecanoviću,prvo hvala-što ste umjesto mene,opisali sebe! Oće to ,da se desi kada se u bočicu od po litre sipa više nego što u njoj more stati morske vode(zalud ste je konzumirali u djetinstvu-zalud!)?!
  Vidite,gospodine Matija-mene ne intersuju tuđe izreke-u konkretnom slučaju(vašem beznađu),ali mene nešto drugo golica-kako to da jedan “(pri)učen čovjek-brez magistrature i doktorata more sebe nazvati profesorom (noga-knjiga nevarena?)? To,što se vi “češete” đe vas srbi-vaše demokratsko pravo( /ne/vareno u našim krajevima?)!
  Na kraju,što vam poručiti-u uslovima kada vam tabula-bočica od po litre previre(ka varenika na verige),i ne vidite-ne OSJEĆATE(a ja sam još lanik čitajući vaše nebuloze-po pozivu na Skala radio-utvrdio da se radi o nevarenom insanu),DA JE Crna Gora međunarodno priznata i samostalna država,usput članica Ujedinjenih Naroda-sa barjakom ispred UN,i da njeni narodi imaju pravo na sva demokratska dostignuća-uključujući i pravo na vjeru-crkvu,naciju,jezik i drugo!
  Dakle,gospodine iz daleke Kanade(kokot nevareni-okićeni),šteta da sebe niste sagledali-pregledali u smislu insana za koje je Balzak prije više od 200 godina napisao-savjeiovao:” Da nije čovjek kriv ako se glup rodi,ali je isključivi krivac ako glup umre”!!!
  Gospodine Matijo Cecanoviću,čuvajte se potonjih Balzakovih riječi-na vrijem ste da svoju prirodu korigujete-i usmjerite u smjeru(ne na kojem ste),koji će vam povratiti ono što vam je prijeroda otela-ukrkala u vaše možđane?! Zato ne mrzite-ne podvaljujte,jer mržnja razdire one koji je upućuju-a ne one kojima je upućena!

  P.S. g. Matija,ko u Kraljevini Engleskoj postavlja biskupe,nadbiskupe,kardinale i ostale? Takođe,kome je Engleska Crkva(katolička)potčinjena,odnosno kojoj “filijali” u svijetu pripada?

 12. Jesmo Bokelj,jesmo bogami,na Prčanju pakovali mamune još od davne 1860 godine kada ti je pranđed -kmetić na posjedima Prčanjana u Tivtu -dognat na Prčanj zapakovan-u formi njegovih potomaka- tebe i tvojih najbližih (vid knjigu -na stranici 149-Prčanj 1937…od autora Don Nika Lukovića!)!!!
  E moj Bokelju-reče e si “srbin”,sa staništem u Boki od prije 400 godina! Dobro je da imamo i ovakvije “srbobokeljaca”-na kojima isprobavamo nove tipove starih samara!!!

  • Humac se usukà, udrvenijà, omatufijà,
   o njaolima pozabavijà, destregà sve oko sebe i u nerazumu je sa okruženjem, a sam jesebi sve nametnijà.
   Naravno Drinjak mu je nasolio repicu, iako oba pugaju u duduke.
   Trtice zabluđelih cukuna i šimija, ode sanak pusti …..
   Franjo zaludni i sramotni Lazar perušaju se i ćeraju vuka manitoga.
   Oba nek provire na viđelicu Gurdića., svrnu na kahvu u Perper, pa u điradu po Parilu i dalje……..

 13. Ti si Bokelju šovinistička farsa. Crnogorska crkva je silom Aleksandra Karađorđevića ugašena na kratko. sada su okupatorski popovi u Crnoj Gori koje ćemo proćerat kad tad. Bilo bi dobro da se s njima I ti iseliš jer ti ovđe nije mjesto.
  Cenanović iznosi svoje mišljenje kulturno, iako ono nije tačno a ti primitivno ka svaka posrbica iz interesa gologa.

  • Nikola, Nikola, hajde bre pomalo ….dje si navro od muke..
   Ovo sto ti zboris ti se oprasta zbog neznanja, pa hajde Jolovim stopama na
   http://www.njegos.org/petrovics

   OVDE CES NAUCITI NESTO STO MNOGO NJIH TVOJE PAMETI NE ZNA, A IZ NEZNANJU BRLJA.
   Evo samo dio da vidis u kojoj zabludi zivis.

   (из службеног листа краљевске владе Црне Горе у изгнанству, “Гласа Црногорца”, бр. 88, 1920. год)-
   ………Према историском праву наше цркве једино митрополиту пећском припада право да буде патријарх цјелокупне српске православне цркве.

   Црногорски народ, који је у својим вјековним напорима засновао српску државну мисао и створио прву политичку државу и омогућио својим несебичним и јуначким подвизима да се ослободи српско племе испод турског и аустриског ропства, ослободио је и Пећ, сједиште српског патријарха.

   Самим ослобођењем Пећи, оживјела су и реална патријаршиска права пећског митрополита.
   Црна Гора је хтјела да именује једног патријарха опет у Пећи, али како још тада није био ослобођен један велики дио нашег народа који се налазио под аустриским ропством, тај је акт био одложен.
   Чим се Црна Гора васпостави, митрополит пећски има бити проглашен са свима његовим историским правима за патријарха цјелокупне српске православне цркве.
   Тога се права Црна Гора као вјечно слободна српска држава и као ослободитељка Пећи неће смјети никада одрећи.
   У противном она би се огријешила и према свом народу, који није никад дозволио да се са њеног амвона чује проповјед заробљеног олтара.

   Свих су ових права, које има Црна Гора и њена црква, потпуно свјесни београдски злочинци, па су зато са нарочитим циљем похитали, пошто се Пећ, налази у Црној Гори, да нам то право отму.
   Међутим, ни та им пустоловина неће поћи за руком. Пећ и пећска патријаршија мора бити опет оно што је некада била српском народу и српској цркви.
   У Неј-Сен-Сиру код Париза се налазило сједиште владе краља Николе

   ADIO MARE…Mozda Nikola pocnes da mislis svojom glavom

   • RAPORT CRNOGORSKOJ VLADI O ZLOČINIMA SRBIJANACA U CRNOJ GORI, PODNESEN OD STRANE VOĐA CRNOGORSKIH USTANIKA:
    Imanje kraljevo i članova dinastije potpuno je opljačkano ili prodano na javnim mjestima, a u kraljevim dvorovima naselile su se vlasti ili žandarmerija srbijanska. No srbijanske vlasti nijesu gledale da ubiju samo prestiž države crnogorske, nego i crkve, koja je, kao što je poznato, autokefalna. Kao što ćemo kasnije pokazati, najgorem ruglu izložena su bila od strane Srbijanaca dva svetitelja crnogorska, mitropoliti: sv. Vasilije čudotvorac ostroški i sv. Petar čudotvorac cetinjski, čiji je prestiž ogroman ne samo među hiršćanskim svijetom nego i među Muslimanima Bosne i Hercegovine, Arbanije i sviju okolnih zemalja, koji su radi poklonjenja dolazili u Crnu Goru redovno svake godine u jednom ogromnom broju.
    Pored ove destruktivne akcije, koju bismo nazvali duhovnom, svega onoga što je čisto crnogorsko, Srbijanci su vršili još jednu mnogo krvaviju i divljiju: agresija direktna na narod. Evo sredstava kojima su se služili:
    1.
    Hrana, koju su Saveznici šiljali crnogorskom narodu – naročito Amerika – dijeljena je od strane Srbijanaca, kao da je to dar Srbije i to samo onima, koji su pristali da se zakunu na vjernost kralju od Srbije.
    2.
    Na sličan način dijeljene su pomoći: u hrani i odijelu od strane izvjesnih humanitarnih misija u Crnoj Gori, naročito u početku, čije su plemenite namjere bile vrlo često izigrane od strane Srbijanaca. Srbijanske vlasti uspjele su često, da obmanu ove misije i da u odborima koji su pomagali misijama postave samo one ličnosti, koje su one htjele i koje su dijelile pomoć samo onima, koji su se bar formalno izjasnili za Srbiju.
    3.
    Činovnici i oficiri crnogorski i njihove porodice za sve vrijeme austrougarske okupacije, tj. za 34 mjeseca, nijesu primali nikakve pomoći od države, kao što je to bio slučaj sa činovnicima Srbije, Belgije, Rumunije i u svim francuskim pokrajinama, koje bijahu okupirane od strane Nijemaca. Stanje tih činovnika i njihovih porodica bilo je očajno, jer ne posjedovahu nepokretnosti u zemljama, sa kojih bi bar dobijali nasušni hljeb. Srbijanske vlasti, koje su zapriječile restauriranje Crne Gore i time povraćaj normalnog života, davale su ovim nesrećnicima zaostalu platu samo pod uslovima da polože zakletvu kralju od Srbije. Svi oni koji nijesu položili zakletvu bili su primorani i dalje na glad i najveću oskudicu.
    4.
    Međutim srbijanske vlasti nijesu se zadovoljile na ove “pacifistične” mjere za umirenje crnogorskog naroda i za zadobijanje pristalica. Makar koliko ove mjere bile nehumane i efikasne, one nijesu davale željene rezultate, s toga se je prešlo na efikasnije i sigurnije načine.
    Srbijanske vlasti počele su, preko naročito organizovanih bandi, prijetiti smrću svima onima, koji se ne bi izjasnili za aneksiju Crne Gore Srbiji. Između ostalih, takvim načinom, primorani su da na ovu pristanu bivši predsjednik ministarstva: dr Lazo Tomanović i general Janko Vukotić. Kuća ovog posljednjeg bila je opkoljena od bandita pod vođstvom poručnika J. Boškovića i prijećeno mu je smrću ako ne pristane na aneksiju. Istim načinom na pristanak primoran je i mitropolit crnogorski Mitrofan, što je, u povjerenju, on i priznao grofu Salisu, izaslaniku V. Britanije u Crnoj Gori. Grof Salis sigurno nije ovo propustio naznačiti i u svome poznatom referatu vladi V.Britanije, koji, pored svih zahtjeva engleskog parlamenta, nije bio publikovan, i koji bi nesumnjivo potvrdio ova naša iznošenja, iako se jedan veći i užasniji dio zločina odigrao tek pošto je graf Salis napustio Crnu Goru.
    Drugi, pak, koji nijesu pristali na aneksiju Crne Gore i položili zakletvu na vjernost kralju Srbije, bili su izloženi najgorim poniženjima i kinjenjima, imanja su im opljačkana, oni zatvoreni itd.
    No nijesu samo prvaci namoravani na polaganje zakletve nego od reda svi građani i svaki, koji ne bi položio, bio je sumnjiv i na razne način maltretiran i kinjen a u mnogo slučajeva batinan. Običan je slučaj bio, da ovako “nelojalna” građanina tj. koji nije položio zakletvu, vežu, te da ga vezana vode kroz varoš za vrijeme pazarnog dana, gdje ga je čekala, namještena od vlasti, gomila skupljena od najgoreg ološa i bjelosvjetskih skitnica, koja ga je ružila, pljuvala, tukla itd. I koji je najposlije bez ikakve stvarne krivice bio zatvoren.
    Čak su zakletvu morali polagati i mirni seljaci; “vojska Srbijanska opkolila bi iznenada neko selo; seljaci bi bili dotjerani pred crkvu. Svještenik, koga su doveli Srbijanci, izgovarao bi zakletvu, koju su svi seljaci morali ponavljati, držeći jedan drugog za ruke, dok je prvi od njih držao krst. Tako je slučaj npr. Bio u Zeti (podgorička oblast), gdje je srbijanska vojska vodila po selima popa Andriju Dragovića, koji je vršio ove religiozno-političke “manifestacije”, koje nijesu vršene ni u dobra srednjevjekovnih despota.
    No nijesu samo ljudi primoravani na polaganje zakletve nego čak i žene, ratne udovice, kojima je to postavljeno kao uslov da bi mogle primati ratne pensije.

    • E cuda nevidjenoga…ovakvo pisanje moze d aprodje samo kod upaljenijeh grana koji ne razmisljaju svojom glavom pa samo par potpitanja.
     Ko je ovakve ludosti i KAD NAPISAO?
     Crnogorska je vlada ukinuta KAD?
     kad je nestala CRNA GORA da li 1916 ili 1918?
     Mitorpolit Mitrofan je potpisao prisajedinjenje SPC KAD…
     Mitrofan PRIZNAO KAD (puste zelje pisca) ?
     Kralj Nikola je umro KAD?
     Crnogorska vlada u inozemstvu prestala da postoji KAD?
     Imanje kralja Nikole opljackano je KAD…pa znamo kad je bjezao sa svojom svitom da su ga Barani su ga opljackali prije nego se ukrcao na brod i pobjegao
     Od 1916 do dolaska oslobodilaca, Srpske Vojske ko mu je cuvao ta imanja, sto su mu navodno opljackana tek dolaskom oslobodioca..
     Koliko je bilo crnogoraca za kralja Nikolu od 1916 -1918g.
     Adio mare …adio crnogorac hehehe

    • Komentator “CRNOGORAC” je zaboravio je da napise da da je kralj Nikola KAPITULIRAO i pobegao iz zemlje 6 Januara 1916 i pre toga nudio sramni mir Austrpo-Ugarskoj, dok je srpska vojska RATOVALA sve do konacne pobede Novembra 1918. Kralj Aleksandar je rodjen na Cetinju i rodjeni djed KRALJ Nikola mu se smucio zajedno sa njegovom poezijom i megalomanskim aspiracijama da vlada i cese laktove sa carevima, kraljevima i sultanom po potrebi.
     “Činovnici i oficiri crnogorski i njihove porodice za sve vrijeme austrougarske okupacije, tj. za 34 mjeseca, nijesu primali nikakve pomoći od države, kao što je to bio slučaj sa činovnicima Srbije”, pise CRNOGORAC?! .
     Ne dati Crnogorcima “PENZIJU” cim se rodi ili “PLATU za nerad, (da ne pominjem izdaju 1916) , e to je vec necuvenu teror ovom autoru.
     Kad bi upitali ovog autora VRIJEDNOG CRNOGORCA STA RADI “CRNOGORSKI VIRUS” U KOMPJUTERU. – ODGOVOR BI BIO “NISTA!” -Ali bi verovatno i on ocekivao platu!

     Tvoj Knjaz

 14. Nikome normalnome ne smeta regija! Ali dragi I….-Adio Mare,smetaju(u drugoj dekadi 21 vijeka!) neočetnička i neoustaška
  stremljenja-tvoja orgijanja(koja naizmjenično iskazuješ na ovom i na drugim portalima u funkciji satanizacije ćitvaih vjera,nacija koje ne baštine vašu
  vjeru-naciju,koja nije nikada uspijevala u Boki i Crnoj Gori! I još I….-Adio Mare imaš “obraza”(ala opanak) da se javljaš(u ime samoga sebe I…. Bijelićuka-Adio Mare…Bokelja i u ime Sekula-samoga sebe-po drugim portalima!),a usput kažeš da je “licemjerno pozivati se na stari Kotor i Kotrane i nalagti “logorske vatre” kod zatvora”(jel to ta tvoja” regija”- bez većinskog naroda-Crnogoraca, koje patološki-obiteljski mrziš,kako sei sam izjasni na ovaj isti portal-10.marta 2013? Usput ponavljaš krađu kokošaka iz vaših “palača”? Pobogu I….(ne)čovječe,đe je vašoj obitelji bio” palac”i na njemu puškarnice u Kotoru-prije nego ste u kraljevini kara đorđeviuća ogradili kuću oštreći šekire,kosijere,klepajući dikele i lopate(jer nije bilo auta,ni motrbicikleta-da bi ste zgrnuli “bogatsvo”)? Zarad istorije-reci kako se zove taj plac i i đe se nalazi? Jer,nema palaca u Kotoru-Boki koji nema ime?Možda nebi bilo loše da kažeš u kojem dijelu “vašega palaca” su življele kokokoške-tvoji preci i vi potomci(možda u mezao?),čiji mozgovi apsolutno anatomski odgovaraju(prema tvom ponašanju)kokošijim-pilećim mozgovima?!
  Dragi I….-Adio Mare-Bokelj-Bjeladin Humac-Borota….-pomoli se bogu(ako si kršćanin-reklo bi se da si prije rofijan!),traži oprost od Boga-i pročitaj Božićnu poruku Pape Franja od 24.decembra 2013 koji između ostaloga,reče:”SVI MI PROLAZIMO U ŽIVOTU KROZ TRENUTKE SVIJETLA I TAME. AKO VOLIMO BOGA I SVOJU BRAĆU,MI HODAMO PO SVIJETLU,A AKO SE NAŠE SRCE ZATVARA….HODAMO PO TAMI I BEZ ONIH KOJI SU OKO NAS….”
  Dragi I…. Bijelićuku,primi iskrene pozdrave od potomka onih koji su sašli na svoje more-svoju Boku..svoji na svome-za razliku od vas potomaka predaka babe šljegle(tvoje priznanje na ovom portalu od marta 2012!) u Škaljare prije dva vijeka od west montagne Ercegovine(ispod brda HUM/AC)..via Ubljaske planine više Bunovića i Bjeljskije Kruševica!

  • Prvi odgovor:
   Palac je u Dobroti poznat preko 400godina na spram Prcanja gdje smo drzali kokoske, te ovi odozgo sto su nam htjeli krasti kokos, morali su znati i da plivaju. Sve je dobro bilo dok neki Njegus ne zaluta, pa dodje do kokosaka zaobilaznicom preko Vrmca do Prcanja.
   Od tad nismo imali smisla drzat kokos na Prcanj nego smo iznamljivali kokosare.
   U Crnoj Gori enma vecinjskog naroda vec to izmisljas ti i ovi tvoje pameti. Ne zaboravi da se dostinja onih koji su na popis se izjasnili kao crnogorci mislili su na drzavu gdje zive, a ne na narod kome pripadaju.
   Slobodu izjasnjavanja mi ti zabranjujes(?) a brljanje moga anroda i moje Crkve
   od strane vecine ovih divnih ‘komentatora” podrzavas iz sveg glasa, kao i svi nevjernici i bivse komunjare, a ustvari sitne duse.
   Ne zasmijevaj me Jole da ste sljegli na svoje more. ovo more nije pripadalo Vlasima NIKAD.

   Adio Mare i Jole Srecan dan kad si se rodio. Sto bi Crna gora bez tebe i takvijeh kao sto si ti.

 15. Dakle,zbora nema…da u bočicu od po litre može stati ni manje-ni više nego po litre? Ako dalje siplješ ona se prosiplje? E da se nebi šteta činjela,potrebno je prestati sipati u bočicu-i šteta će (pre)stati? Ali,kada nekoga(za đaola velikoga) školujete duže nego što je potrebno-nužno, da bi mu prijerodu u tabulu razu dopunili-popravli..dešavaju se poremećaji-kod potomaka, čak do sukurdova(deveto koljeno….lele!)…pa prelijeva li pfelijeva….žanago?
  Da zaključim, za evidentnu “evoluciju”,kriv je, isključivo, drug TITO, od onog trenutka-dana,kad je uveo “treću smjenu” za pakovanje od loših čobana-još lošije “naučnike”-evoluiranih u FILMU “Pakovanje mjamuna”, tema prava u režiji Crnogorske Režiserke Marije Perović…za sve one kojima je stanište ,cirka volumena boce od po litre-koja počijeva na “usmjerenom” obrazovanju-pa im vijek pasaje-u bleble..blaaaa bla bla…?!

  Bog na pomoć čestititim vjernicima-koji trebaju da znaju da od lažnog sistema(komunizma) ima lijeka-ali od lažnih “naučnika”-nema lijeka pa da su izučili “nauku”-obiteljsko zanimanje…. bebeeee..ajs..razluč…razluč tabulu razu od prekomjernog punjenja helijumom-let ka “zvijezdama” predka…u pratnji Hrvatskih aviona….i to na “zadatu temu na ovom Portalu..nalaganje badnjaka u Kotoru?
  Da se ovakve “evolucije”-ekcesi nebi dešavali..sa tragičnim posledicama,u krštenim zemljama, postoje služba “profesionalne orjentacije” koje sprečavaju pakovanje “naučnika”(majmunologa-antropologomajmuna)..koji s’vremenom postaju(pokusni bijeli stanovnici -tikve..?) objekti objektivnih naučnika-nauke?!

  Gospodo, “upakovani” prije kvarat od vijeka,Sretna vam ova nova godina -po Juliju štampana…i to na dan sjećanja…na 11.januar 1989-Veliki Dan izdaje rodne grude -za račun okupatora i njegovih sledbenika (upakovanih majmuna)..vašega “krunisanog”kralja kasapa-dragog vam slobodana miloševića,koji uspijede da od lošijih “nuče..njakaaa”-napravi “upakovane majmune” koji i dan danas žive od negove-njihove “slave ovjekovječene” stotinama hiljada nevino pobijenih-nedužnih građana diljem SFRJ!!!!

  • Druze Jole,
   Vi ste ocigledno sebe unapredili u “komentatora u senci” ovog cenjenog Foruma. Ne znam da li to radite iz zdravstvenih razloga ili nekih drugih razloga, ali zelim da vas upoznam sa ovom istinitom anegdotom.

   Etiopski car Menelik III (1844-1913) se nije osecao dobro. Medjutim bio je ubedjen da ako konsumnira Bibliju da ce se osecati bolje. U pocetku sa vrlo skromnim cepanjem stranice iz Biblije posle duzeg zvakanja car je mogao da svari citavu stranicu i osecao se bolje. Medjutim, godine 1913 posle manjeg mozdanog udara (sloga) poceo je je da jede jednu stranicu Biblije dnevno dok nije pojeo celu knjigu o kraljevima. .
   Kad je pojeo celu glavu Biblije (“Book of Kings”) nazalost preminuo je.

   To me potseca na staru “Bacon-ovu maksimu, to jest izreku”:

   “Neke knjige su namenjene da budu samo probane,
   neke knjige da budu progutane,
   a neke knjige treba da budu i svarene”!

   Car je pokusao sve tri stvari istovremeno. Ocigledno neuspesno.

   Za razliku od cara , druze Jole, sto se tice “vaseg licnog doprinosa i vasih licnih komentara”, dobija se utisak da “cak i kada biste sve vase komentare pojeli i progutali danas”, oni bi opet izasli sutra u istom obliku.

   Matija Cenanovic

   • Tako je Matija, ali me strah da Jole nece shvatiti sto si mu napisao.
    Srecna vam Nova Godina, i da u ovoj 2014 Bog da, da nam bude bolje jer cemo poceti autoput prema….>>>>>
    Prema CCCC zar en Jole?
    Cekate svi vi, kao ozeblo sunce da pocne taj autoput zar ne?
    Kako vas Milo vozi okolo vec 25 godina da bi vas doveo brzom prugom u BG ….hehehehe

    Cuda nevidjena

    Adio mare i tebi Jole.

    • Hvala gospodine “Adio Mare”!

     Kada mi vreme dopusta ja pratim Vase znalacke komentare i vas fin osecaj za humor.
     Srecna i Vama Nova Godina! – Matija

     Takodje mislim da je civilizovano i da pozelim Srecnu Novu Godinu, vasem oponentu, komentatoru Drugu Joletu Drinjak. koji je iz nekog razloga opsednit napadima i na mene.
     Meni je neobicno zao da je drug Jole zaboravio staru izreku ako ju je ikad i cuo u verbalnim krugovima gde se on kretao :
     “Verba volant, scripta manent” (“Reci lete a napisano ostaje”.).
     Nema potrebe da drug Jole Drinjak traga za mojim rodoslovom koji doseze mnogo vekova (stoleca) unazad i mojim dalekim predacima da bi ih vredjao. Ako ga vec vas daleka proslost toliko kopka, predlazem Drugu Joletu da koncentrisete njegovu znatizelju i njegovo slobodno penzionersko vreme ako ga ima (jer je prezauzet pisanjem komentara) kao i priuceno statisticko znanje iz vojnog otseka na blisku proslost i da utvrdi ko mu je otac.
     Ja sam duboko svestan stare izreke:
     “Nobilitas morum magis ornatquam genitorum”
     ili na srpskom jeziku”
     “Veci je ukras plemenito vladanje nego plemeniti roditelji (plemicko poreklo)”.
     Nazalost drug Jole, nema ni jedno ni drugo!

     Matija Cenanovic

     • Druze Jole Drinjak,
      Zelim vam po drugi put (moj komentar 2014/01/13 – 22:47) Srecnu Novu Godinu po Julijanskom kalendaru.!
      Vi ste poceli da diskutujete o meni sa jednim gospodinom koji je izgleda pisac po profesiji.. Ne znam da li to da shvatim kao kompliment ili da ignorisem vase provokacije.
      Zatp shvatite moj odgovor samo kao neku vrstu poklona u formi novogodisnjeg analfabetskog kursa .
      Ovde dajem samo u kratkim crtama odgovor na “vas izaovni komentar” koji je sklonjen u arhivu (pretpostavljam iz dobrih razloga ) van domasaja kjriticara zajedno sa originalnim clankom koga necu da imenujem iz postovanja prema odluci moderatora ovog programa.
      Vi ste ocigledno inspirisani pradoksalnim clankom jednog gospodina samoproklamovanog ateiste koji se zalaze za samostalnu Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu
      Taj “PARADOKS” automatski cini dalju diskusiju NEPOTREBNOM!

      Medjutim s obzirom na vas “nemocni izazov Druze Jole Drinjak” upucen indirektno meni (sa pogresnim pisanjem mog imena) dozvolite mi da prokomentarisem u par reci.
      Clanak gospodina ateiste sam procitao sa simpatijama za njegov Crnogoski patriotizam i intelektualni ateizam, ali sam se razocarao u njegov ton i nedostatak argumenata.
      “BARBA NON FACIT PHILOSOPHORUM” (Brada ne cini filozofa!)
      Gospodin autor je ocigledno smatrao da bi “njegova slika sa BRADOM upotpunila nedostatke filozofskih argumenata u njegom clanku” , kao i nedostatak kose.. Radi se o vekovima staroj stolici, Srpskog Patrijarha, a ne o licnosti. To autor nije shvatio.
      Ne znam mnogo o novom Srpskom Patrijarhu Irineju, ali pretpostavljam da ima mnogo nedostataka u odnosu na svoje predhodnike. Jedan od njih je da ga nije izabrala UDBA kao nekoliko njih ranije. To bi mu bio u mojoj knjizi zapisan kao “plus”. Od ono malo materiala sto sam procitao nazalost naisao sam na mnoge “minuse”, ali ne bih zeleo da komentarisem nesto sto ne znam iz prve ruke Jedino bih hteo da gospodin autor ne bi bio ostao usamljen sa bradom, da dodam da “brada ne cini ni patrijarha niti mitropolita ” nezavisno od njihovih arhaicnih imena pozajmljenih iz proslosti.
      “BEAUTUS HOMO QUI INVENT SAPIENTIAM”
      (BLAGO COVEKUKOJI JE NASAO MUDROST.)
      Gospodin autor je ocigledno citao ponesto u svom zivotu i dosao do nekih malih filozofskih saznanja koje su ga ucvrstile u ateizmu. – Ja to postujem.
      Medjutim, dublji mislioci od gospodina Pavlovica su zakljucili”
      (“Small amounts of philosophy lead to atheism, but larger amounts bring us back to God.”)
      :ili u srpskom prevodu:
      “Mala kolicina filozofije vodi ka ateizmu, dok veca kolicina nas vraca nazad ka Bogu.!”

      Takodje, gospodin autor se u svom komentaru spustio veoma nisko kada je prikacio uzrecicu “BRE” srpskom Patrijarhu i indirektno srpskom narodu.
      Zato, dozvolite da vas poucim:
      Rec “BRE” je donesena na Balkan od Safardskih Jevreja koji su govorili mesani spanski jezik posle naseljavanja u Otomanskoj Imperiji (specijalno u Sarajevu) posle proterivanja iz Spanije 1492 godine. Tipican pozdrav u toj mesavini srpskog i spanskog jezika je bio:
      “Gde si HOMBRE?; sto na srpskom znaci “Gde si COVECE”?.
      Vremenom se pozdrav skratio u
      :”Gde si “;BRE?”
      Prema tome rec “BRE” ne pretstavlja nikakvu uvredu.
      Srbi su je prihvatili od Jevreja koji su drzali trgovinu u svim vecim gradovima Otomanske Imperije , za kojom, su neki gradjani Bosne toliko nostalgicni,
      a izgleda i gospodin autor iz pukog neznanja..”Volenti non fit iniuria!”

      Edward Gibbon u svojoj knjizi” Decline and Fall of the Roman Empire” je napisao sledece:
      “Razne forme verovanja, koje su preovladavale u Rimskoj Imperiji, su smatrane
      od strane naroda kao j”ednako istinite”,
      od strane filozofa kao ‘jednako lazne”,
      i od strane vlade i magistrate kao “jednako upotrebljive”
      Pretpostavljam da inteligentni ljudi u vladi danasnje Crne Gore i gospodin autor , samoprolamovani ateista, vidi takozvanu Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu u slicnom svetlu kao Rimski Magistrat , to jest potencijalno politicki “upotrebljivu”.
      Matija Cenanovic

  • Taj ozgo, nije Naš, on je izmišljen i nametnut silom u prošlosti, austrougari lažirali istoriju, a ovdje se glođu sirovine i izmišljala,
   svi pričaju poluistine.
   Kršćanstvo je lažna religiha, pljačkaška i agresivna, Rim je dokaz, sve što ina je popljačkano kroz vjekove !
   Pastva je poput fanatika, …

 16. Jesam,jesam dragi Ilija Bijelićuk(tel.323…)-Bokelj…Adio Mare….Bjeladin Humac…Borota…..adio obrazu(bliznico!)! I zamisli , čitao sam one tvoje “stihove”-svinjarije(na ovom Portalu pred izbore u Tivtu) od 2012 kad si poslije vašeg orgijanja(izgore za CG i Bokom-posebno za Crnogorcima)) po onoj školi u Tivtu-vrijeđali Hrvate rekao na Skala radio Kotor-pozvao Bokelje:”Da formirate autonomnu Boku -skrpljenu od vas “bokelja”(“srba i hrvata”) zarad budućnosti vaše đece.” Pa usput pripita samoga sebe:”Pa i Grbljani su Bokelji?
  Da oprostiš Ilija,prepoznatljiv si-vrijeme je da fermaš sa mržnjom prema ljudima druge vjere,nacije, jer vonjaš-preko norme!

 17. Da nebijaše koze i njenih uši-svijet bi vjerovao da je car Trojan bio pošten-ćovjek? Ovako čuvajte koze od potomaka vrlih predaka predvodnika- koza sa s’ovih okupatorskih west brda???
  SKALA RADIO KOTOR:u 08.marta.2013 u 13:03 časova Tema vijesti: od autora izvršnog direktora Luke Kotor,gospodina V.Kusovca:”Radovi kasne(na zgradi luke) zbog izmjene dijela projektne dokumentacije.”

  Slijede brojni komentari,a jedan treba posebno reprintovati-zarad čobanina-koze sa i brez uši-za spas cara Trojana(priče za malu đecu?)-koji gore(08.01 2014 u 10:29 časova) reče:”Dolaze samo oni koji žele razdor u Crnoj Gori i Boki…”(zaoko lijep”citat”-u funkciji komentara koji se,lani desio-i evo ga,djelimično reprintujem?!

  K o m e n t a t o r:
  – Adio Mare,dana10.marta.2013 godine u 07:16 časova:”…Evo javio mi se onaj sa Njeguša što sam na njega i mislio kad napisah pismo “Draži”…hehehe.
  A ovo što stalno ponavljaš što ne volim nisam sam.
  Kad vidimo potomke onizije što su nam krali kokoške,i što smo morali radi njih onako miroljubivi da ugrađujemo puškarnice prema brdima tu nema pomoći.FAKAT 100%.
  E pa da ponovim mada vidim da ti se usjeklo duboko u srce: “Ne volim ove što su šljegli s’brda zbog kojih su sve puškarnice sa palača Bokeških okrenute prema njima gore-brdima,a ne prema civilizaciji-moru”!
  Ovo nisam “brčkao” nego napisao kako mislim i kako su moji mislili da su okupatori dolazili sa brda a ne sa mora.”””
  Međutim,moram priznati,da me i dio istog komentara,ne zabolio nego uplašio što mi se moglo desiti-zbog mojih propusta-istupa prema Adio Mari(Ilijazu Bijelićuku),koji u svom stilu reče i to:”Mome stricu da si Jole nešto smio reći(prim.bio i ostao poznati Kotorski kabadahija-od kojega i dan danas “zaziremo”-barba ba- ja?)…bio bi ti odavno na “Krst/ac”i gledao more odozgo a ne bi odovuda zamajavo pošte svijet.”

  Dakle,u svemu je upletena koza sa i brez uši u oba “umilna” komentarčića-koji gvore o namjerama komentatora da spašava Crnu Goru i Boku od njega i kompanije-koji se ne mogu,pomiriti sa istinom da je sve ovo od Planina(njegovije s,brda-crče od jada za njima!) pa do Mora-svud je bila i ostala Crna Gora! Nije na odmet,da pogledate njegov komentar na temu proslava Božića(na istom ovom Portalu) oko “autokefalne boke” sastavljene -sprčkane od njegovih”srba i hrvata”- liši ovije Većinskije kojima je prekjuče bio Božić(NVO-“VJERSKA ZAJEDNICA”)!
  Gospar kapo od- sa i okolo Burze rada,ne trudite se(istomišljenici!)-ili bar okinite “uši” čime će te spasiti cara Trojana( sebe od sebe i predaka do čijeg ti je-vam mišljenja i dan danas stalo..i tako do tri kubika?)!!!!
  Mnogo pozdrava iz sunčanog i ubavog mog rodnog Prčnja!!!!!

  • JOLE TI BEZ MENE NE MOZES ZIVJETI HEHEHEHE
   STO TI SMETA DA SE BOKA NAPRAVI REGIJA I DA SVOJE PARE ONA TROSI A NE MUGOSA.
   HAJDE SMIRI ZIVCE…PUSKARNICE JOS STOJE DA NAS PODSJECAJU NA HISTORIJU BOKE.

   ADIO MOJ JOLE

 18. Ako nekome pada na pamet-da se naspram njega nalaze madrili-u grdnoj je zabludi,jer ne vidi,tamo on, da su naspram nas madrili? Dakle,Crne Gore nije bilo -ni njene crkve od 1918/1920 pa do 1941/1945! Pa je Crna Gora i njena crkva bili jopet država u državi,zahvaleći TITU! E moj bratko-došli ste vi vrli “vjernici” pa vam nije valja ni država-ni otdžbina-pa jopet, ka vi preci-1988/1989 godine učinjeste “pokolj” ljudski i predaste brez metka opaljenog domovinu-okupatoru kasapinu sa Dedinja!!!Sve ste vaše “želje” ispunili-što tražite?
  Plaćaj “zeko” što si pozobao!! Jer,niko ka nije pozobao što ga nije platio-najčešće potomci-djela sude… i račune plaćaju?!

  I da se ne zaboravi u vrijeme TITA-samare su nosili oni što vas danas samer-kola (ne)sreće…..nemilosrdno melju…melju i satiru neznavene-nezaježljive ?!

  • Jole,

   Jesi li ti kakve stihove govorio kod zatvora preksinoc??
   Je li bilo sto o ofanzivama??hehehe
   Pravi Jozin vjernik.

 19. Nikada se u Kotor nije gledalo ko je ko i koje je vjere. Samo đe ćemo se zabavit i učinjet kakvi baruf ali ne ovaj vandalski divljaluk kao danas nego botunadu koju smiješnu. Što je ovo đe su stari običaji i naše užance? zašto smo i koga smo puštili da nam komanduju.

 20. Lijepoga naroda. Fini svijet i puno pozitivne energije. Marunović je kralj.Srećan Božić svima. Kotorani baš ste gospoda.

 21. Fala Bgu sve više ljudi na crnogorski banjak , sve manje na srpski ima Boga i veliki je! Hristos se rodi!

  • Dimitrije hehehe pravo CRNOGORSKO IME

   Ovo meni lici na logorsku vatru sa tercim razredom i nastavnicima
   Govor na mikrofon kao da se izvlaci neka nagrada …Cudo bozije.????

   Jesu li dobili dozvolu od Cika da mu loze vatru ispred kuce…od Zatvorskih vlasti imaju jer su njihovi buduci gosti..cim padne ova proleterska vlast.
   Ma koje energije…???

   Adio Mare !

  • Intrersantno je do kojih granica su neki danasnji novi Crnogorski vernici spemni da idu da iskazu svoju “(ne) skrivenu zedj za verom, specijalno pravoslavnom hriscanskom verom” i da budu sto dalje od “Vekovima Stare Srpske Pravoslavne Crkve” u Crnoj Gori. Cak je i Sveti Sava izbrisan iz Kalendara nove Crnogoske pravoslavne crkve i zamenjen Gruziskom sveticom, valjda iz sentimentalnog secanja na druga Staljina.Ono što upada u oči jeste da je iz tog kalendara iz meseca januara „proteran“ Sveti Sava, a 27. januar se obeležava kao praznik sv. Nine, prosvetiteljke Gruzije.
   Ta zedj za verom za vreme vladavine “Laznog Keiser-a Josipa Broza”-Tita je bila vise nego skrivena, cak bi se pravilnije reklo grubo potisnuta. Zabelezeni su slucajevi da su komunisti bukvalno jahali popove i hvalisali se sa tim cinom
   Paljenje hrastovog Badnjaka je “divan stari paganski obicaj” sa mnogim interpretacijama, ali to je bio istoriski gledano “obicaj starih DRUID-skih svestenika koji su obozavali hrast”. Kako se taj obicaj pomesao sa hriscanstvom kod Srba je preduga prica za ovaj Forum i ja cu je izostaviti radi kratkoce. Taj simvbol Badnjaka je duboko usadjen kod Srba i ima prelepu tradiciju u Crnoj Gori i obelezava Badnje Vece. Medjutim te vatre se pale tradicionalno na starim ognjistima ispred crkava predvidjenim za taj posao , a ne na glatkim plocnicima divnog starog i kulturnog grada Kotora, grada pod zastotom UNESCO.
   Vrlo je jasno da u novom politickom talasu i vaskrsnucu nacionalnog Crnogorskog obelezja (sto dalje od pominjanja icega “SRPSKOG”) sa blagoslovom Zapada, ucestvuje i takozvana Crnogorska Pravoslavna Crkva predvodjena sa osobom koji se naziva Mitropolit Mihailo (krsteno ime Miras). Njegova biografija me potseca na jos jednog coveka po imenu “Lazni Car Scepan Mali” koji je vladao jedno vreme Crnom Gorom i pretstavljao se kao ruski car Petar III.
   (Dnevnik ruskog kneza Dolgorukova koji je 1769. posjetio Crnu Goru
   Dnevnik ruskog kneza Dolgorukova koji je 1769. posjetio Crnu Goru u namjeri da ispita ko je Šćepan Mali, prvi put je objavljen u časopisu „Godišnjica Nikole Čupića“ 1889. godine. Faksimilno dnevnik kneza Dolgorukova koji je objavljen u tom časopisu. Izuzetno istorijsko svjedočanstvo!)

   Nekolko pitanja se nadovezuje. Mozda na osnovu kratke vladavine jednog probisveta, varalice i travara Laznog Cara Scepana Malog, kazu poreklom iz Like,drug Miras (aka Mitropolit Mihailo) iz Ramovog Zdrejela, iz Drobnjaka bi na osnovi “kontinuiteta” laznog pretstavljanja u Crnoj Gori (, Laznog cara Scepana Malog, Laznog Keiser-a Josipa Broza-Ljubicica Bela) mogao da polaze pravo na autokefalnost ne samo Katunske Nahije nego i na presto Patrijarha cele Rusije. Zasto se ograniciti samo na malenu Crnu Goru?! Cemu ta skromnost?!
   Interesantno je do koje mere je religija bliska naivnim lakovernim slovenskoim narodima je da je i gruzijski bacuska Josif Visarionovic Staljin takodje bio teolog po struci i prisetio se Boga i Crkve kad je zagustilo u II svetskom ratu i sva zvona su zvonila po ruskim crkvama sve dok hrabra i slavna ruska vojska nije isterala germanske osvajace. Onda su opet zacutala….
   Mislim da drugu Mirasu i sledbenicima treba udovoljiti da bude ta spona izmedju novih vernika u Crnoj Gori i Gospoda Boga. Nadam se da ce ih Bog razumeti i uslisiti molitvu njihovu. Takodje ne treba se ograniciti samo na pravoslavnu crkvu. Treba traziti takodje Autokefalnu (samostalnu) Crnogorsku Katolicku Crkvu. i odvajanje od Rima. Ima mnogo zvanih (ali malo pozvanih) koji bi mogli da odigraju ulogu duhovnog vodje, Ako ih ne nadju u Drobjacima kao druga Mirasa,onda treba uvesti nekoga iz nezavisne Hrvatske. Kad hrvatski avioni vec treba da cuvaju Crnogorsko nebo ispod 10 000m, zasto ne ici do kraja u visinu sve do “Neba” sa velikim “N”sve do Boga. U Titovoj Korenici sigurno ima mnogo prekaljenih svecenika iz poslednjih ratova protiv Srba koji bi pristali da duhovno vode neke vernike u Crnoj Gori, specijalno ako treba potisnuti iz nje 9 vekova staru Srpsku Pavoslavnu Crkvu. Pre svega treba zadovoljiti zedj probudjenog naroda (zalutolog sa ushicenjem u laznom komunizmu) za verom sa “nacionalnim ” obelezjem.!
   Amin! Mir (as) na zemlji-Slava Bogu na Visini!
   Matija Cenanovic

   • Uvaženi gospodine Cenanoviću,
    Ako već pomenuste glasovitog glasoviristu, mačevaoca, majstora plesa (valcera, polke, kadrila i čardaša), bravara i poliglotu Jožu,
    dobro bi bilo potsjetiti se na neke neizbježne činjenice, o kojima se
    sa strahom šaputalo i šapuće skoro sedamdeset godina.
    Kad se otvore tajni dosijei, kad istoričari zavire u još nedostupna
    dokumenta, prava istina o Crkvi, Badnjacima i “izdajnicima” u četvorogodišnjem građanskom ratu, kao i našoj stvarnosti i “svijetloj budućnosti”od 1945. do 1980., pod gvozdenom pesnicom jedne partije i
    jednog čovjeka, saznaćemo šta je sve istina u ovom tekstu
    sa sledećeg linka.
    Ne spadam među one koji su skloni da povjeruju sve što
    piše u novinama.
    Radije čitam između redova.

    http://www.kurir-info.rs/ziveli-smo-u-zabludi-pola-veka-vodio-nas-titov-polubrat-clanak-1172007

   • Ovo je rijetko prezime u Hrvatskoj.Najvjerojatnije je PATRONIMIK,jer je izved.od m.os.imena prvonositelja CENANA(nom.CENAN)(C je mekiznak),koje je od imena KENAN.Ime KENAN -prema onomasticaru prof.dru I.Smailovicu -potjece od ar.rijeci k a n a n=s k r i v e n;z a k l o n j e n,a prema arabisti prof.dru S.Agicu znaci:”1)skriven,sklonjen od pogleda,zaklonjen;udobno smjesten.2)Kenan(Hamov sin).”M.os.ime Kenan prisutno je u Hrvatskoj.Danas u Hrvatskoj zivi oko 100 Kenana,a nose ga i Hrvati,i Bosnjaci i Albanci.Najvise Kenana zivi u Zagrebu(20).-U Hrvatskoj je prisutno i prezime CENANOVIC(na C meki znak),Vecinom bosnjacko prezime,a potjece iz zapadne Bosne.Danas u Hrvatskoj zivi oko 70 CENANOVICA.Ovo prezime je PATRONIMIK jer je izved.m.os.imena rvonositelja CENANA(nom CENAN,od KENAN)):CENAN+posesiv.dodatak -OV+deminutiv.nastavak-IC=CENANOVIC,sto znaci CENANOV SIN.Ovo je vecinom bosnjacko prezime u BIH-u.Bosnjacka obitelj CENANOVIC morala se odseliti iz Banjaluke kada su je okupirali barbari i sljedbenici balkanskog kasapina S.Milosevica 1992.god.–I z v o r:Dr I.Smailovic,Musliman.imena orijental.porijekla u BiH-u,Sa,1990.str.317.;Dr S.Agic,Musliman.l.imena,Chicago,2003,str.57;imehrvatsko.net/namepages/view/first_name/Kenan;www.prezime.net/Cenanovic

    • Internet podatci:
     1.
     Porjeklo prezimena Ćenan dolazi iz Dalmatinskog grada Tivata preciznije plemička obitelj juga nekadašnje Dalmacije. Padon tog djela Dalmacije obitelj se seli na dvi poznate lokacije jedna je na otoku Korčuli misto Blato,a druga polovica je otišla u Ogorje …. nekadašnjin djila unutarnje Dalmacije današne BiH.

     2.
     kovacevicantikviteti.blogspot.com/…/crnogorska-prezi…‎
     Translate this page
     May 14, 2012 -Ćenan, Gorovići (Tivat), starosjedioci…

     Starosjedioc-Srbin

 22. Bilo je prelijepo sinoć.Bez primitivizma, pucnjave i dernjave.Čule su se prave i pomirljive poruke u blagoj noći kako to i priliči Kotoru i građanima ovoga starog grada.
  Zamjerka sa pitanjem da li je moguće da osim novinarke Skala radija i još jedne televizije i moguće joj jednog medija niko od poslanika javne riječi nije pokazao interesovanje za Crnogorsku pravoslavnu crkvu u Kotoru. O Radio Kotoru da ne pričamo oni su tamo đe jesu pri srpskoj crkvi. Svaka čast od para građana što ih finanisramo, sramota.

  • E kad bi dolazili na svako okupljanje nevladinih organizacija ne bi znali dje ce prvo doci.
   Koliko znam ovo je NVO registrovana kao “VJERSKA ZAJEDNICA” ?

   Dolaze samo oni koji zele razdor u CG i Boki…na koji nacin su dobili te prostorije i nazvali ih Crkvom to zna Vukasovic Nedjeljko (ako koga interesuje).
   Ostala 2 clana koji su odobrili u gradu UNESCA, necu s/pomenuti ali Kotorani znaju ko su( znamo da nisu crnogorci).

   Adio Mare i zajednico (nece Milo stalno dotirati…nema se okle vise a niste vise mu niti potrebni ostali ce zamuknuti i parviti se da to nisu bila “njihova posla”).

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].