Miroljubivi meštar drevnog hladnog oružja

2


izložba Ramadanović

sa izložbe

Kotoranin Andrija Ramadanović jedan je od malobrojnih zanatlija drevnog grada u kojem su minulih vremena cvjetali zanati.

U srednjem vijeku u Kotoru su bili poznati kovači, oklopari, među kojima i jedna žena Vukna okloparka, zlatari, krojači.

Dugo se hvatala prašina u tišini Ramadanovićevog doma u starom gradu na replike hladnog oružja čija je izrada posebna strast ovog skromnog i mirnog Kotoranina.

Nakon prve, u Pomorskom muzeju CG Kotor sinoć je otvorena druga izložba njegovih ruku djela, pod nazivom “Replike hladnog oružja od V vijeka p.n.e do XVIII vijeka” čiji su eksponati fascinirali brojne Kotorane i goste koji su ove komade oružja prvi put vidjeli.

Autor je publici predstavio oružje po tematskim cjelinama iz različitih istorijskih epoha, kao što je rimska, vikinška, do perfekcije  izvanredno izrađene mačeve, bodeže, štitove, dvoručne sjekire, sablje, buzdovane itd.

”Nekad su ljudi čast branili oružjem, a čast je bila svetinja”, kazao je Ramadanović.

Ramadanović je poručio da se posmatrači unesu u vrijeme, ali i da zamisle ljude koji su to oružje koristili.

Ovom izložbom Pomorski muzej u Kotoru počeo Program za 2016. godinu, koji će biti u znaku obilježavanja desete godišnjice obnove nezavisnosti države Crne Gore, kao i važnih jubileja iz pomorske prošlost, kazala je pozdravljajući autora direktorica Muzeja mr. Mileva Pejaković-Vujošević.

Ova izložba je svojevrsna enciklopedija 23 vijeka Evrope, njene istorije i naroda.

Svaki od 39 izloženih predmeta nije proizvod slučajnosti, već plod detaljnog učenja, istraživanja, rada i velike ljubavi, kazao je otvarajući izložbu kustos muzeja Ilija Mlinarević koji je sa koleginicom Jelenom Karadžić pripremio ovu zanimljivu i originalnu izložbu.

“Želim da vjerujem da ćemo i ubuduće oružje u Crnoj Gori gledati samo u muzejima i na izložbama”, poručio je Mlinarević.

Muzičku notu gitarom, izložbi je dala učenica kotorske Muzičke škole Ivana Starčević, a program je vodila Dolores Fabian.

Izložba je prodajnog karaktera.

Andrija Ramadanović

2 KOMENTARI

  1. Vaš komentar čeka odobrenje od strane moderatora
    Svaka cast ovome “mestru “i nasem dragom sugradjaninu ,osim sto je svaku stvar golim eurima platio on nije nista od ovoga napravio ,vadio je skice i nacrte iz raznih literatura a sve ostalo je izradila ekipa mestara raznih profila…on je samo vlasnik svih elemenata ,nikako mestar koji ih je napravio…

  2. Svaka cast ovome “mestru “i nasem dragom sugradjaninu ,osim sto je svaku stvar golim eurima platio on nije nista od ovoga napravio ,vadio je skice i nacrte iz raznih literatura a sve ostalo je izradila ekipa mestara raznih profila…on je samo vlasnik svih elemenata ,nikako mestar koji ih je napravio…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].