Miris Panonskog mora u Boki Kotorskoj

1
biciklo i koferi

sa izložbe

sa izložbe

….”Po neki mornar možda ostane bez lađe, ali bez mora to je izuzetan peh”, pjeva panonski mornar muzičkim vodama Đorđe Balašević, a do mora Bokokotorskog zaliva stigla je izložba Muzeja Vojvodine pod nazivom “Ala  smo se  naodmarali“ .

Gdje su se Vojvođani odmarali i kako, od kraja XIX do 80-ih godina XX vijeka, pokazuje ova izložba čije  su autorke muzejske savjetnice-istoričarke Milkica Popović i dr Agnes Ozer, koja je sinoć otvorena u kotorskoj Galeriji solidarnosti.

sa otvaranja

Pozdravljajući goste i brojnu publiku,  istoričarka umjetnosti Marija Mihaliček je kazala da je ova izložba autentično svjedočanstvo, života, navika, kulture, identiteta ljudi jednog drugog, ali nama bliskog podneblja.

Ova priča je ispričana kroz muzealije, fotografsku, štampanu, reklamnu turističku građu, uobličena u postavku koja se sastoji od tri segmenta, vizuelno, originalno dizajnirana.

Ako izložbu odredimo kao kompleksnu, ili dokumentarnu ili monografsku, nećemo pogriješiti, jer ona sve to jeste, kazala je Mihaličekova.

kupaći kostimi

“Kakav bezobrazluk, doći sa kopna i napraviti izložbu ovdje na moru”, originalno je domaćine i publiku u Kotoru pozdravila dr Agnes Ozer u ime vojvođanskog muzeja Novi Sad, institucije od nacionalnog značaja.

“Ova izložba je prethodno bila prikazana u Novom Sadu, Pančevu, Puli i Rijeci”, podsjetila je Ozer.

Mada je izložba nastala u srcu Panonije u gradu na Dunavu, ona nije rađena samo za Vojvođane već i za sve one sa kojima su oni dolazili u kontakt, stvarali veze i prijateljstva.

Tako je u ovoj izložbi  atmosfere sa Crnogorskog primorja, a posebno Boke i Bokelja sa akcentom na kultni Perast koji za Vojvođane predstavlja posebno mjesto, izazivajuči i posebne emocije.

sa plaže

Govoreći o izložbi i njenim slikama i instalacijaama u Galeriji Solidarnosti, Milkica Popović jedna od autorki je kazala da je nakon višegodišnjeg  istraživanja u muzejima i arhivima na području Vojvodine, ali i van nje, prikupkljen veliki broj eksponata koji najbolje govore o razvoju turizma od kraja XIX do 80-ih godina XX  vijeka.

Dragocjenu pomoć su predstavljali i privatni kolekcionari i veliki broj građana koji su zajedno sa muzejskim radnicima nesebično podijelili svoje emocije.

Na izložbi se može pratiti kako se javila i razvijala svijest o potrebi čovjeka da putuje i upoznaje nove krajeve, kazala je Popovićeva, vjerujući da će ovom izložbom Kotoranima približiti uspomene starih Vojvođana sa brojnih putovanja, ljetovanja, zimovanja.

Otvaranje izložbe pratila je pjesma mora u izvođenju klape “Jadran” iz Tivta.

Goste i Kotorane u ime OJU Muzeji Kotor pozdravio je i direktor ove institucije Andro Radulović.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].