Miodrag Lekić kormilar za izgubljeni dvojac

6
Medojević, Lekić, Mandić

U potrazi za kormilarom, dvojac promašene politike, svjestan dnevnog posrtanja i objektivno značajno lošijih rezultata na predstojećim parlamentarnim i predsjedničkim izborima odlučio se za put preko bare.

Tamo je, s druge strane čekao bivši šef crnogorske diplomatije Miodrag Lekić, posvađan sa Crnom Gorom od vremena žestoke odbrane politike Slobodana Miloševića koga bi dvojac da postavi za lidera razjedinjene opozicije.

Poziv Lekiću predstavlja priznanje Andrije Mandića i Nebojše Medojevića da više nijesu kadri stići ni na strašnom mjestu postojati, no uteći glavom bez obzira, sakriveni iza leđa već viđenog keca iz rukava.

Lekićevo pristajanje da stane na čelo dvojca bez kormilara predstavlja jasnu težnju bivšeg omiljenog diplomate da se osveti Crnoj Gori i pokuša na sve načine da je vrati na mjesto drugog oka u glavi.

Taj put, i pored apela na sveopšte ujedinjenje razjedinjene opozicije, potpuno je jasno, krči onaj isti Domanovićev Vođa koji će dvojac definitivno dovesti do stranputice kojom godinama tako sigurno koračaju.

Ko je Miodrag Lekić?

To nikome nije nepoznanica pa ni opozicionom dvojcu.

Predvodnik Nove bi zaigrao na kartu srbo nostalgije, dok je prvi na listi Pokreta za promjene pragmatičan i on bi u koaliciju samo zbog činjenice da mu na predstojećim izborima, ako bi izašao sam, cenzus lako može izmaći a ako nije u parlamentu, nema ni imuniteta a ni medijskog atakovanja na sve, pa i na Evropski put Crne Gore.

Miodrag Ćaki Lekić nije nikakva kontroverzna ličnost.

To je jednostavno političar koji se, procjenjujući pozicionu prednost diplomate Slobodana Miloševića u Rimu, upravo u vrijeme bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije od strane NATO alijanse jasno stavio na stranu retrogradne politike režima koji je uz Srbiju i Crnu Goru trebao da povuče u sunovrat.

Sjetićemo se njegovih nastupa na italijanskoj nacionalnij televiziji đe je, u emisiji Porta Porta, u više navrata snažno branio režim Slobodana Miloševića, posebno opravdavajući politiku koju je vodio prema kosovskim Albancima.

Prije toga, kao ministar spoljnih poslova u vladi Mila Đukanovića, Lekić je bio glasan u obrazloženju crnogorske jedinstvenosti kao stare države, sa jasnim prizvukom potrebe za obnavljanje njene suverenosti.

U jednom od intervjua koji je sa Miodragom Lekićem 1994. godine vodila Svetlana V. Špero čujemo njegove jasne crnogorske stavove uz konstataciju da je Crna Gora imala jaka Jugoslovenska osjećanja ali da je jasno da je to bila iluzija.

Lekić je tada glasno poručio da će se lično boriti da Crnu Goru ne destabiliziju nikada niko više, da je Crna Gora suviše patila u istoriji čuvajući svoju samosvijest, svoju državu, završavajući razgovor porukom “kako su prošli naši protivnici u minulim vjekovima, tako će proći i neki potencijano novi”.

Koncept Miloševićeve politike dao je očekivane rezultate.

Tuga, jad i bijeda.

Crna Gora je nekolike godine ranije, direktnim sukobom na relaciji Đukanović-Milošević stavila do znanja da dvije države ne idu istim putem. Lekić tada taj put Crne Gore jednostavno nije želio, nije htio ili nije mogao viđeti.

Na političkoj pozornici Crne Gore više mu nije bilo mjesta.

Povratak je definitivno zapečatio, ako ga je i bilo izjavama o antisrpskoj histeriji u Crnoj Gori i lažnim optužbama zvanične podgorice da Vojislav Koštunica ne želi da dominira našom zemljom.

Miodrag Lekić je bio i žestoki protivnik crnogorskog referenduma koji je smatrao antievropskim i ozbiljnom kočnicom na putu evropskih integracija.

Zbog toga je bio omiljenih lik beogradskih medija. Bio i ostao do danas.

Upadajući sve dublje u sopstveni politički glib, Lekić je čak prizivao u nekim izjavama i moguće dešavanje arapskog proljeća u Crnoj Gori.

A to bi značilo sukobe većih razmjera koji bi neminovno doveli do krvoprolića.

Takvu ličnost bi isluženi opozicioni političari umjesto sebe viđeli kao predvodnika svojih interesa.

Slavko Mandić

6 KOMENTARI

 1. Kakav crni Lekic! Njegovo vrijeme je pasalo! On bi vratio Crnu Goru par decenija unazas kad bi ikako mogao!!! Naravno da ga treba samo u negaticnom svjetlu i prikazati!

 2. Stavljanjem Lekića na čelo opozicije opet će se izgubiti dragocjena energija koje je moglo biti. Ta priča je istrošena.Živi bili pa vidjeli

 3. Gogo, meni se čini da Lekić nije ništa novo na političkoj sceni Crne Gore. Shvatio sam iz teksta da sa njim bena nikakvih promjena a ne da postoji neki strah da će on ugrozit vlast. Kad dovedete nekoga na čelo opozicije sa strane, a on je ipak sa strane ne očekujte mnogo. SNP se neće priključiti jer oće da imaju svoga kandidata.
  Nije dobro da se Lekih prikloni onima koji bi da ruše Crnu Goru. Ne vlast nego državu. Vlast se na izborima ruši a tu nam je potrebna nova energijam.
  Mislim da je tekst u tom pravcu napisan da se vidi kako će vladajuća koalicija iskoristiti Lekićevo prisustvo na čelu razjedinjene opozicije. Pa iako bude zajedno. To po meni nije dobar potez. Pozdrav

  • Koliko se meni cini, tekst ne pise o mogucim scenarijima (pozitivnim ili negativnim) koji se mogu otvorit nego pokusava samo Lekica da predstavi u krajnje negativnom svjietlu.

 4. Gospodine Mandicu,
  cemu strah od novina na politickoj sceni?

  Kad pominjete stajanje Lekica na stranu Milosevica, namjerno ili ne, izostavljate cinjenicu da je Lekic u to vrijeme bio ambasador SR Jugoslavije tako da je branjenje zvanicne pozicije drzave ciji je ambasador potpuno normalna stvar u diplomatiji (neobicnije bi bilo da je suprotno).
  Da bi bolje uvidjeli poziciju Lekica u tom periodo, trebali bi procitati njegovu nagradjivanu knjigu “Moj rat ratu”.
  Vezano za “arapsko proljece”, Lekic je rekao da “bez politicke promjene tesko je ocekivati sustinske promjene” (tesko je sto ne sloziti se sa ovom izjavom)… a u tekstu je iz toga izveden poziv na sukobe i krvoprolice.

  Lekic ili ne, promjene su neophodne… ne radi opozicije, ne radi Lekica, ne radi Srbije, Vijesti, Solane, Slavka Perovica, nego radi naroda.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].