Ministarstvo: Ne pada nam na pamet da odjednom u škole pustimo 100.000 djece

0

 

Udruženje Roditelji juče je Ministarstvu prosvjete i Institutu za javno zdravlje uputilo inicijativu za korekciju smjernica za odvijanje nastavnog procesa od 1. oktobra, jer su im se obratili brojni roditelji iznoseći niz zamjerki na preporuke, a kao jedan od ključnih problema navode to što će u školu ići učenici nižih razreda, dok će stariji pohađati onlajn nastavu, ali i to što će djeca morati da nose maske u učionici.

Ministarstvo prosvjete u utorak je objavilo smjernice o načinu realizovanja nastave od 1. oktobra, ali mnogi roditelji su nezadovoljni i obratili su se Udruženju, dok iz resora kojim rukovodi Damir Šehović za Pobjedu ističu da su sve odluke donešene u skladu s pravilima i nalozima medicinske struke.

Slijedeći primjedbe roditelja koje su dobili, kako je kazala direktorica Udruženja Kristina Mihailović, na adresu Ministarstva i Instituta za javno zdravlje uputili su inicijativu kojom traže da se ponuđena rješenja koriguju i uvaže predložene izmjene.

U inicijativi, u koju je Pobjeda imala uvid, navodi se da je Udruženje “praktično zatrpano pozivima roditelja koji traže da vam se ukaže na određene nelogičnosti i, za njih, problematična rješenja koja će se primjenjivati od 1. oktobra na crnogorske đake”, zbog čega oni traže da se razmotre ponuđene korekcije smjernica.

“Roditelji su više nego ikad ogorčeni i većina ovoga što je predloženo im se ne sviđa, te ukazuju na bezbrojne nelogičnosti. Jasno je da mjere moraju da postoje, ali u ovim smjernicama postoji niz nelogičnosti”, tvrdi Mihailović.

Kao jedan od ključnih problema, ističe Mihailović, roditelji prepoznaju ograničenje da se nastava u školama izvodi isključivo za učenike od prvog do šestog razreda osnovne škole, odnosno prvog razreda srednje škole, što je, tvrdi ona, rješenje koje će dodatno opteretiti roditelje, te im nametnuti obavezu da plaćaju privatne časove.

“Pokušali smo i ranije da im objasnimo da nama kao roditeljima nije jednostavno i lako da obrađujemo školsko gradivo. Opet će roditelji biti ti koji će morati da budu ključ u cijeloj ovoj priči, pri tome mi danas svi idemo na posao ili većina nas, pa nećemo moći da budemo sa djecom. Drugo, mi nijesmo stručni da se bavimo određenim pitanjima, jer ih ne poznajemo u dovoljnoj mjeri, znači moraćemo očigledno da plaćamo nastavnike da sa našom djecom prolaze školsko gradivo”, objašnjava Mihailović.

Njoj je neprihvatljivo obrazloženje da prostorni kapaciteti škola ne dozvoljavaju da se nastava od po 15 učenika odvija za sve razrede osnovnih i srednjih škola, navodeći da i druge zemlje regiona imaju problem sa prostornim kapacitetima škola, ali da su pronašli način da sve učenike smjeste u školske klupe. Smatra da je trebalo konsultovati modele kojima su pribjegle susjedne zemlje.

“Nijesmo mi zemlja koja je mimo svijeta, već smo zemlja koja bi trebalo da vidi kako su to drugi uradili, ako već mi sami nijesmo uspjeli da smislimo. Mi smo sve uradili mimo ostalih, a nijesam sigurna da su nam rezultati generalno po pitanju epidemije posljednjih mjeseci dobri, da bismo mogli da kažemo da mi sada imamo neke modele koji su u odnosu na druge odlični. Hrvatska, Srbija i ostale zemlje imaju isto prebukirane škole i imaju iste probleme koje mi imamo, pa su uspjeli nekako da se organizuju da im djeca idu u školu”, kategorična je Mihailović.

Udruženje Roditelji predlaže zbog toga da se uradi model koji će omogućiti da sva djeca nastavu pohađaju u školi, do eventualnog pogoršanja epidemiloške situacije.

“Uz razumijevanje problema prostorom u dijelu opština, vjerujemo da postoje načini da se nađu adekvatna rješenja kao što je region uradio, a imaju sličnu problematiku (više smjena, korišćenje sala za fizičko, dvorišta, pomoćnih prostora, hodnika, opštinskih prostorija, ustupljenog prostora privatnika)”, navodi se u njihovoj inicijativi.

Iz Ministarstva prosvjete, međutim, kategorični su da su se opredijelili za rješenje koje je bolje i bezbjednije za djecu i zaposlene, a “ne za ono koje je lakše“.

U izjavi za Pobjedu poručili su da će se sva djeca vratiti u škole kada se za to steknu epidemiološki uslovi, a da će do tada biti onako kako zdravstvene vlasti, odnosno oni koji vode računa o javnom zdravlju predlože.

“Kao što je svima poznato, u redovnim okolnostima broj učenika po odjeljenju je u prosjeku 30, a u ovoj situaciji jasna preporuka Instituta je da ih bude 15. Upravo je u konsultaciji sa njima i donešena odluka o tome koji razredi će ići u školu, a koji će pratiti nastavu onlajn. Puštiti odjednom 100.000 djece u škole bi za nas svakako bilo lakše i jednostavnije rješenje, ali bi sa druge strane to bio avanturizam i poigravanje sa njihovim zdravljem, što nam ne pada na pamet da uradimo”, naveli su iz Ministarstva prosvjete.

Komentarišući prijedlog dijela roditelja da maske ne budu obavezne u toku nastave, pozivajući se na iskustvo iz regiona, iz Ministarstva podsjećaju da nošenje maski nije njihova, već odluka struke.

“Pa ako nemamo problema da razumijemo svrhu maske u faktički svim ostalim situacijama i prostorima, ne znamo zašto bi bilo nelogično da se nose i u školi, kao zatvorenom prostoru u kome nekoliko sati boravi 15 i više djece. Dalje, jasno je naznačeno da maske mogu biti i platnene, pa pošto djeca školskog uzrasta i sad moraju u većini situacija nositi masku, ne vidimo kako ta ista obaveza može izazvati značajno veće troškove. Naravno da, ukoliko dijete zaboravi masku, škola će se adekvatno odnijeti i u toj situaciji, te nema razloga za brigu”, navode iz ovog resora.

U dopisu Roditeja predlaže se i da bude urađeno nekoliko modela koji bi se primjenjivali u zavisnosti od epidemiološke situacije u zemlji i u skladu sa situacijom u svakoj od opština i škola, a ne kako to predviđaju smjernice Ministarstva da jedan model važi sa sve škole na teritoriji Crne Gore.

Predlažu i da se roditeljima omogući da sami odluče da li će njihovo dijete pratiti nastavu onlajn ili će ići u školu, na što iz Ministarstva kažu da je nedopustivo.

“Začuđeni smo da bilo ko smatra racionalnim da se odluka o tome da li će dijete ići u školu ili ne ostavi kao fakultativna, za svako dijete ponaosob. Osnovna škola je zakonom obavezna i valjda zdravstvene vlasti i struka imaju primarnu ulogu u procesu otvaranja škola, a ne lične procjene i stavovi”, poručuju iz Ministarstva.

Udruženje Roditelji predložilo je i da se za djecu korisnike materijalnog obezbjeđenja porodice obezbijede maske, da škole imaju rezervne maske za djecu koja ih zaborave, te da se svoj djeci, bez obzira na razred, omogući i pristup onlajn nastavi, jer zbog zdravlja ili nekih sličnih razloga, dio djece neće moći da dolazi u školu.

Direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović ističe da su u ovoj organizaciji “djelimično iznenađeni predloženim rješenjima Ministarstva“, te da su očekivali da će ovaj resor prilikom izrade smjernica uvažiti neke od već poznatih zamjerki roditelja.

“Iskreno, nadam se da će imati sluha. Ukoliko misle da bi trebalo provjeriti stavove roditelja, da bi se njima jasno poslala poruka što roditelji misle mi smo im na raspolaganju, da se sastanak organizuje u najskorijem mogućem roku. Ako oni ističu da smo mi najodgovorniji u cijeloj priči, onda dajte da se čuje i što mi imamo da kažemo”, kaže Mihailović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].