Ministarstvo bez reakcije na nelegalnu dogradnju

0
izgradjeni-objekat

Iako je Mitropolija crnogorsko-primorska prijavila adaptaciju, a potpuno izmijenila gabarite izgorjelog objekta nekadašnje osnovne škole u Brčelima, nadležni se ne oglašavaju

Ministarstvo bez reakcije na nelegalnu dogradnju

I pored nekoliko obraćanja resoru urbanizma, iz službe za odnose s javnošću Pobjedi je saopšteno da su sa sadržajem objave i publikovanim informacijama upoznali urbanističko-građevinsku inspekciju, ali da nijesu dobili povratni odgovor od te službe koja funkcioniše pod okriljem Ministarstva. MCP je u januaru prijavila obnovu nekadašnje škole koju koristi kao konak, a dva mjeseca kasnije nikla je nova etaža

Autor: Igor Perić

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine nije saopštilo da li će i što preduzeti nakon objave Pobjedine informacije da je Mitropolija crnogorsko-primorska, kršeći propise, umjesto najavljene adaptacije izgorjelog objekta nekadašnje osnovne škole u Donjim Brčelima u Crmnici, dozidala još jedan sprat i krov.

Iako je za takav građevinski poduhvat bilo neophodno pribaviti urbanističko-tehničke uslove, uz ispunjavanje reda poteza koji definišu propisi o gradnji, Mitropolija je u januaru, nastupajući prema zvaničnim državnim organima kao vlasnik objekta, umjesto zvanično najavljene rekonstrukcije izvela – nelegalnu nadogradnju.

Od požara u noći između 16. i 17. decembra prošla su tri mjeseca, tokom kojih je crkva prikupljala sredstva za obnovu, a uporedo u prijavi za adaptaciju navela opis planiranih radova, tehničke specifikacije materijala koje će se koristiti u obnovi konaka u postojećim gabaritima.

Prenebregnuta je i činjenica da se radi o objektu škole, koja je na upitan način, bez valjanog osnova sticanja, odnosno konkretnog rješenja upisan u vlasništvo SPC, što je ranije problematizovalo NVU „Komunica NG“

I pored nekoliko obraćanja resoru urbanizma, iz službe za odnose s javnošću Pobjedi je saopšteno da su sa sadržajem objave i publikovanim informacijama upoznali urbanističko-građevinsku inspekciju, ali da nijesu dobili povratni odgovor od te službe koja funkcioniše pod okriljem Ministarstva.

Lokalna škola u Brčelima u poslijeratnom periodu postala je sedmogodišnja, a od 1953. osmorazredna ustanova. Zvanično je radila do 1982. godine, a potom je, do prije deceniju i po, mjesna zajednica koristila objekat u kojem su se, između ostalog, organizovala i glasanja na izborima kao i na referendumu 2006. godine.

Objekat je država, nakon tog perioda, ustupila na korišćenje crkvi, navodno na osnovu rješenja nekadašnjeg Ministarstva prosvjete.

Uvidom u posjedovni list na navedenoj katastarskoj parceli KO 986/1, Brčeli-Bar, bivša škola je, i pored višedecenijskog statusa obrazovnog objekta, ipak, upisana kao „porodična stambena zgrada“ od 380 kvadrata, dok se u rubrici podaci o vlasniku i nosiocu prava navodi da je vlasništvo Mitropolije crnogorsko-primorske u obimu 1/1, a kao osnov sticanja stoji – „odluka državnog organa“.

Na temelju toga, iguman Nikon Kokotović, nastojatelj Manastira Donji Brčeli u istoimenom selu u Crmnici, podnio je 12. januara ispred Mitropolije crnogorsko-primorske Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine prijavu radova adaptacije objekta nekadašnje škole „Jovan Tomašević“ u tom mjestu – koju koristi kao manastirski konak – jer je u požaru sredinom decembra prošle godine pretrpio totalnu štetu.

U prijavi radova adaptacije, podnijetoj državnom organu nadležnom za poslove izgradnje objekata, Kokotović je naveo da je investitor Manastir Donji Brčeli koji se nalazi na katastarskoj parceli 986/1 u katastarskoj opštini Brčeli – Bar.

Pod stavkom tri, u rubrici opis radova na objektu i pregled tehničkih specifikacija za materijale, podnosilac taksativno nabraja što je planirano.

– Adaptacija objekta u postojećim gabaritima – zamjena krovnog pokrivača (crijepa), vrata, prozora, podova, čime se ne utiče na spoljašnji izgled, stabilnost i sigurnost objekta – navodi se u prijavi koju je potpisao Nikon Kokotović zavedenoj u pisarnici Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine 15. januara.

Ispostavilo se da je Mitropolija tražila jedno, a planirala sasvim drugo, a prijava radova adaptacije je poslužila da se izbjegne redovna procedura i red poteza koje bi zahtijevala eventualna nadgradnja i podizanje nove etaže koja, osim što mijenja izgled, utiče i na stabilnost i sigurnost objekta.

Od korišćenja do upisa

Nije poznato kada je i na osnovu kojeg konkretno rješenja kao vlasnik definitivno upisana Mitropolija, niti kada je konkretno donijeta odluka da crkva koristi nekadašnji obrazovni objekat. Ta odluka ukazuje i da se „upis vlasništva“ morao dogoditi nakon ustupanja.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija je o ovom slučaju obaviješteno, potvrđeno je Pobjedi iz tog resora 26. januara kroz odgovor na naša pitanja – kakav je status objekta i na osnovu čega ga koristi Manastir Donji Brčeli.

– Stručne službe Ministarstva rade na prikupljanju relevantnih informacija i uvrđivanju nadležnosti. O svim nalazima ćete biti obaviješteni u najkraćem roku – rečeno je iz Ministarstva na pitanje – da li su povodom sanacije izgorjelog objekta o tome obaviješteni od Mitropolije.

Pojasnili su, međutim, da je neposredna nadležnost Ministarstva vaspitno-obrazovni proces u aktivnim objektima koji se svojinski vežu za pojedine javne ustanove, što, kako navode, „u predmetnoj situaciji nije slučaj“.

Prikupljanje informacija i utvrđivanje nadležnosti je, do juče, još bilo u toku, potvrđeno je iz Ministarstva. U međuvremenu, SPC je već završila grube radove, odstupajući od onoga što je i sam iguman potpisao u prijavi za adaptaciju.

Svi gluvi i na apele nevladinog sektora

Vlasništvo nad objektom su nakon požara problematizovali predstavnici mještana Brčela i NVU „Komunica NG“, navodeći da bi škola čiji je, kako smatraju, vlasnik država, trebalo da dobije opštu namjenu i bude od koristi Crmničanima.

Iz tog udruženja su nakon požara u decembru, za koji su nadležne službe barske opštine konstatovale da je buknuo zbog problema na instalacijama, iskazali bojazan da bi tokom adaptacije škola mogla da pretrpi izmjene.

Da se ne sprema samo rekonstrukcija, odnosno popravka oštećenog objekta svjedočile su i fotografije iz februara, gdje se vide pripremljene opeke za dogradnju na ploči škole.

Član „Komunice NG“ Igor Gojnić ranije je Pobjedi kazao da objekat nekadašnje škole dijeli sudbinu brojnih zgrada, ali i druge imovine koja je, kako je kazao, volšebno, bez konkretnih odluka, nezakonito upisana u vlasništvo Mitropolije crnogorsko-primorske.

Prema riječima Gojnića, koji je ujedno i mještanin, odnosno iz Brčela, objekat je kao svjetovna škola bio prepoznat još prije više od stotinu godina, što potvrđuje i uvjerenje iz 1914. godine o angažmanu i primanjima njegovog prađeda Joka Gojnića kao učitelja u školi u Brčelima.

Gojnić je ukazao ranije da trenutno stanje u katastru, odnosno upis titulara, ukazuje na uzurpaciju državne imovine koja je izvedena, prema njegovim riječima, kroz nezakonite i neutemeljene poteze.

– I tako ga treba posmatrati, kao imovinsko-pravni problem, van konteksta vjere, religije i bilo kojih drugih aspekata – navodi on.

Prema njegovim riječima, svi apeli javnosti da se objasni, odnosno državni i opštinski organi problematizuju osnov sticanja za koji ne postoji adekvatno pravno uporište, odbijaju se o bedem ćutanja iza kojeg, dodatno zaobilazeći prostore, SPC sprovodi graditeljske poduhvate mimo procedura i zaobilazeći nadležne organe i pravila.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].