Milo Đukanović: Hrabro donositi odluke

43
Milo Đukanović u studiju Skala radija

Milo Đukanović

Gostijući u Skala radiju Milo Đukanović, predsjednik DPS-a Crne Gore i nosilac liste “Evropska Crna Gora-Milo Đukanović”, na naše pitanje čini li mu se da je previše centralne moći u odnosu na lokalnu upravu, je kazao da je to uvijek živa materija i da je u posljednih dvadesetak godina sam prolazio i naglašene centralizacije, pa onda decentralizacije.

Poslije  se i decentralizacija pokazivala kao pretjerana, pa i sa dobrom namjerom dobija se neefikasnot u odlučivanju.

Njegov utisak je, kako je kazao da danas, postoji apsolutna spremnost nadležnih državnih organa da se o tome razgovara.

“Državna uprava i lokalna samouprava su dio istog tima sa jednim zadatkom, a to je da pruži dobru uslugu građanima. Ako to ne radimo, generalno smo loši kao aparat i treba nas mijenjati”, kazao je Đukanović.

Jedan dio članova DPS-a misli da je bogom dan i da je zbog toga što je DPS na vlasti njima predodređeno da odlučuju o svemu, bez obzira na stepen i nivo znanja kojima raspolažu, da li će se nešto promijeniti, jer to građani zaista vide,  Skala radio pitao je Đukanovića.

“Ne idealizujem DPS, ni slučajno. Dvadeset godina rada na državnim funkcijama me učinilo čovjekom koji, prije svega vodi računa o državnom interesu, pa onda o svakom drugom. Znači, nijesam partijski fanatik koji će vam reći da, zato što vodim DPS, to mi je najpreče. Interes Crne Gore mi je najpreči i ponosan sam što je DPS kompletno sebe stavio u funkciju državnog razvitka. Tačno je da svaka vlast koja drugo traje po malo kvari, a kada duže traje kvari malo više, a mi nijesmo izuzetak mimo cijele planete. Ali primijetite još jednu stvar. Naši kritčari vrlo često kažu – sve se promijenilo samo se ne mijenja vlast u Crnoj Gori, a pri tome ne shvataju da se zapravo jedino oni nijesu promijenili i da zato ne vide što se sve promijenilo u Crnoj Gori”, navodi Đukanović.

“Crna Gora je prije desetak godina bila najmanje razvijena država na Balkanu. Danas je predvodnik Zapadnog Balkana na putu evropskih i evroatlanskih integracija po kazivanjima aktuelnih evropskih lidera. Prema tome DPS se mijenjala i to dinamičnije od bilo koje druge partije”, odgovorio je Đukanović.

Pitali smo Đukanovića da li će DPS podržati inicijativu građana da Kotor bude grad-kulturna prijestonica Crne Gore, budući da baštini više od polovine ukupnog pokretnog i nepokretnog spomeničnog fonda naše države.

Đukanović je rekao da nema nikakve sumnje da se Kotor, ne samo u Crnoj Gori, već daleko izvan njenih granica prepoznaje kao kulturna baština sa širim značajem od značaja za jednu državu.

“Takođe nema sumnje da u državnoj politici Crne Gore Kotoru i Cetinju, po tom osnovu pripadaju posebna mjesta i siguran sam da će se svaka buduća vlast, a posebno ona koju će tvoriti DPS sa potrebnom odgovornošću i senzibilitetom odnijeti prema toj inicijativi”, rekao je on.

Kada je u pitanju gorući problem Kotora, izgradnja zaobilaznice i hotelskih kapaciteta i da li je moglo i moralo brže, Đukanović je kazao da jeste i da je dvadeset godina radio državne posao u kome je na žalost 70% vremena morao da potroši da savlada razne vrste opstrukcija koje su najčešće dolazile iz onog dijela javnosti koji bi morao biti najzainteresovaniji za taj projekat.

“Kad se sjetim kako smo lomili otpore i u razvoju projekta Svetog Stefana, i kako smo lomili i danas lomimo otpore u razvoju projekta Porto Montenegro koji je danas znak prepoznavanja Crne Gore, onda jako dobro razumijem da se moglo ići brže u realizaciju zaobilaznice oko Kotora. Na ovo moramo računati kao dio mentalitetskog opterećenja. Mislim da je to opterećenje u punoj mjeri generisano tradicionalnim nepovjerenjem naše javnosti prema nekim novim razvojnim projektima, ali mora da se odigra ključna odluka onoga koji je donosi i kada nije siguran i da je veći dio javnosti u tom trenutku podržava. Ne mislim da je uloga državnika i donosioca odluka samo da slijedi javnost. Mislim da je njegova uloga da kreira javnost i da prihvati odgovornost koju mu građani dodjeljuju kada mu daju mandat da u njihovo ime obavi određene poslove”, kazao je Đukanović.

Takođe je razvoj hotelske infrastrukture u Kotoru nešto bez čega su limitirani svi napori na daljoj afirmaciji ogromnih turističkih potencijala Kotora, navodi on.

Đukanović je kazao da se moraju hitno pronalaziti rješenja da se dobiju investitori koji će na postojećim ili nekim lokacijama, ako ih ima, ponuditi Kotoru onakve hotele kakav Kotor treba, ukoliko želi da iskoristi ono što su izdašni turistički resursi.

Đukanović je ubijeđen u pobjedu na predstijećim izborima na državnom i lokalnim nivoima.

Tokom razgovora nije isključio mogućnost povratka na jednu od ključnih državnih funkcija.

43 KOMENTARI

 1. Postovana Skalo,

  Prije neki dan jedan moj prijatelj zaposlen u drzavnoj kotorskoj firmi je dobio poziv od direktora na razgovor.
  Direktor mu je “otvorio” dusu i povjerio mu se da su on i njegova famelja “zadatak koji je dobio od DPS-a”.
  Na pitanje kakav to “zadatak” moze dobiti u vezi njegove porodice,direktor je odgovorio:”Da glasate za DPS ili da ne izadjete na izbore!”

  Interesuje me da li se ovo zove MOBING i da li je kaznjivo zatvorskom kaznom?

  • …..inace,zaboravih da napomenem,mozda je vazno……ovaj moj prijatelj nije bas bio toliko naivan koliko moze izgledati po prethodnom komentaru.

   On vam nije bio lijen pa je snimio ovaj razgovor (cisto onako) telefon i kasnije narezao na cd.

   Postovana Skalo,ima li to kakvu tezinu i sto se moze dogoditi ako on sutra ujutro u subotu kad je pun grad ovaj razgovor pusti preko zvucnika jedne kotorske kafane(cisto onako)?

   • Samo me interesuje kako je Vas prijateli znao sto ce ga direktor pitati pa je ukljucio snimanje na telefonu?Ili on mozda svakoga snima kada sa njim razgovara?Pametan neki covjek,nikad se ne zna kada moze zatrebati.

   • Vidis na ovakve stvari svi cute, niko ni da prokomentarise… Najgora stvar u svemu tome je sto to nemas kome ni prijavit, jer su i policija i svi ostali koji bi se time trebali pozabavit dio te price

 2. Gospodine Mandić,
  Vaš portal koji ste otvorili posjetiocima je Vaša kuća.
  Moderator je domaćin kuće. Suvereno pravo svakog domaćin je hoće li nekog
  pustiti u kuću ili ne.
  Evo, ja pokucah ponovo, pa ćete odlučiti hoću li ući.
  Po kozna koji put ne govorim neistinu, kako mi imputirate.
  Smatrate li Vi neistinom, da nije problem što je u Crnoj Gori 24 godine
  jedna te ista partija na vlasti, nego da je nesreća što za to vrijeme
  jedan te isti čovjek autokratski vodi tu partiju i vaskoliku zemlju.
  Je li neistina da je u Japanu 50 godina jedna partija pobeđivala na izborima.
  Ali, na čelo stranke i države su se često smenjivali različiti ljudi.
  Japan je napredovao. I narod u njemu.
  A u Crnoj Gori?
  Ako ne primećujete, ili nećete da primijetite, da se vladajuća vrhuška sve više sumnjivo superbogati, a pučanstvo sve više tone u egzistencijalni ambis,
  onda beznadežno pokušavate odbraniti neodbranjivo.
  Juče saznasmo da Crna Gora ima 21 multimilionera.(!) Mashalah!! Onih sa imovinom većom od 30 miliona evra.
  Nadam se da ćete se složiti, da se ekspresno može obogatiti za tako kratko vrijeme samo onaj ko donosi zakone. Ili pak, onaj ko ih krši! A superobogati se samo onaj ko istovremeno donosi i krši zakone. Bez straha od Suda i osude javnosti.
  Zahvaljujem za Vaš ljubazni poziv na kaficu. Mišljenja sam, iz svo uvažavanje, da privatan razgovor u Vašoj kući ne bi bio od nekog značaja. Više bih volio da popijemo piće pod nekim od tih čadora na Trgu od oružja.
  Ne izražavam “mržnju prema onima koje ne volim”.
  Ne mrzim.
  Mogu samo da izrazim neslaganje prema dubokoj nepravdi,
  pa makar ko je nanosio. A neslaganje nije mržnja.
  Što se tiče Vaših “pripremljenih pitanja”, napisao sam to više u metaforičnom obliku.
  A pouzdano znam i istina je, da Vaš gost, kad daje radio-intervju na
  RTCG-u, minimum sedam dana ranije mora dobiti pitanja unaprijed.
  Provjerite.
  Ne mogu prihvatiti Vašu namjerno izvrnutu konstataciju da “ne postoje
  nezgodna pitanja”. Valjda se nosite novinarskom krilaticom da “ne postoje nezgodna pitanja, samo postoje nezgodni odgovori.
  Ne znam onda kako vi novinari nazivate pitanje koje novinar uputi političaru,
  koje ga zbuni i ne umije ili neće da odgovori. A očekuje se da bi mogao
  i morao znati odgovor.
  Ne krijem se iza nick-a. Vi imate moju punu adresu i ime. Nijesam
  javna ličnost poznat široj javnosti, zato mi nikakav publicitet nije potreban. Osim toga, više puta sam Vam se pismima obraćao direktno e-mejlom, onda kad tekst nije bio za “štampu”.
  Ako dopustite dao bih samo kratku primjedbu na Vašu nedjeljnu emisiju
  U ŽIŽI. Naime vaše je da dovodite za gosta emisije koga god hoćete.
  Mislim da ogromni broj slušalaca iritira Vaš uvodni politički govor, koji često nema
  nikakve veze sa temom o kojoj će govoriti pozvani gost.
  Od gostiju koji su najviše iritirali nas koji tu imamo korjene, zapisane u crkvenim knjigama tri-četiristo godina, bio je to istoričar Adžić.
  No da rezimiramo, vrijeme je pomirenja i nacionalnog sklada. Želim da
  popijem piće sa Hrvatom, Crnogorcem, Albancem, ne pitajući kojoj političkoj opciji pripadaju.
  Tužno je i tragično graditi političku karijeru na podjelama i međunacionalnom zaoštravanju.
  A tužno i glupo danas plašiti narod šešeljevcima i četnicima, koji su
  isparili i iz srbijsnskog parlamenta.
  Želim Vam ugodno popodne i vedar vikend!

  • Uvazeni Altair,

   Moram Vas ispraviti u jednoj stvari.
   Novak Adzic nije istoricar vec pravnik.
   Znaci on se ne moze baviti s naucne strane istorijom a da neko moze to bavljenje uzimati za relevantno.
   Kako je sebe proglasio “istoricarem”,tako pojedini vole da ga cuju pa on cak i vodi emisiju na tv Monteni i zestoko se suprostavlja sagovornicima koji su (usput) doktori istorije.
   Interesuje me da je kojim slucajem(a mogao je) Adzic sebe proglasio hirurgom,bi li pojedini dolazili kod njega na operaciju(aperaciju)?!
   Ne vjerujem.Ne vjeruju oni ni ovim pravim crnogorskim hirurzima nego za slijepo crijevo idu za Beograd.Sto je sigurno,sigurno.

 3. Mila Đukanovića je priznao i cijeni ga svijet. Tako je normalno što u svojoj kući ima neprijatelja. Mi smo to

  • I Sanadera je priznao cijeli svijet, pa je konačno zauzeo mjesto koje mu pripada! Sve to vremenom dođe na svoje. Niko ga nije popio što ga nije platio!

 4. Đukanović je rekao da nema nikakve sumnje da se Kotor, ne samo u Crnoj Gori, već daleko izvan njenih granica prepoznaje kao kulturna baština sa širim značajem od značaja za jednu državu.,da tacno receno ali ima jos jedna, da se Vladar Crne Gore digne osim Prestolnice jedino bi prepoznao Kotor.(nadam se da nije protivustavno sto sam kopirao dio teksta), a čujem da je bio u selo moje lijepo, poslije izbora kad napravi stadion zivjet cu u Olimpisko selo.(adio salata,tresnje i ostala vrdura). A kad ce olimpijada javit cu Vam do tada stojte zdravi i veseli.

  • Da se Đukanović može klonirati bio bi odavno sportski centar u Kotoru ma ne tamo đe su ga geniji postavili i evo neće ni za one tamo izbore.najgore je to mnogi zbore koji ga vole i ne vole što je Đukanović sedamsto kopalja ispred velikog dijela svojih članova u Kotor da ne zborimo. Zna on to siguran sam ali…..

 5. Bravo canjo,bravo ti vazda “pošteno” ka u pr..?Nu,bogati,e si li ti šljegao-polazeći od tvoje izjave -kada si sebe proglašavo za “heroja” Kameno-ga “srca”-da su ti i tata i mama crnogorci(zašto pišeš crnogorci malim slovom?) Canjo,tako ti boga znaš li ko je tić tice kukavice i kako je nauka krstila?

 6. Bokelj.Vidi ovqko prijateljski-Tvoj izraz “Joguniti” nije Bokeljski izraz vec ce prije biti da si ti ŠLJEGA,Nemq potrebe da se ovdje širi nikakva negativna energija već da nekim argumentima probamo da se priblizimo jedni drugima,To je Hrišćanski,

 7. Gospodine Mandicu
  Vi radite najbolje sto znate svoj posao i ja vam cestitam na tome i cijenim i rado slusam Skala radio.Vi znate da ste iako profesionalan uvjek na udaru 3-5 posto ljudi ili slusalaca koji su uvjek protiv svega-bilo dobro ili ne.Iskreno da vas voli ovaj Altair i mnogi slicni njemu ja vas nebih volio niti slusao.Ovako ostajemo svako kod svoga ili svako na svoju stranu.Sto se tice vaseg moderatora prijateljski savjet je da se konacno nadje model kako bi se identifikovali svi ljudi koji ostavljaju poruke.Demokratija nezna ovakve module da se ljudi kriju pod nekim imenom i brljaju sve i svakoga a da pri tom nema nikakvih konsekvenci.Cak i poneki iako stave ime mislim da je i to izmisljeno.Pitanje pitanja do kada cete biti demokrata i do kada cete pustati razne poruke koje nose negativnu energiju svima i svakome.Vas moderator bilo ko da je ima izuzetno tezak zadatak ali pomocicete mu i njemu i nama da se zastitimo od gluposti i negativnosti.Pozdravljam Vas

 8. bravo ti ga ljudi moji,lijepo pričate nema sto, nego malo pamtim, ali mi se ova godina cini kao da sam se vratio u onu godinu šahovnice kad nisam smio šah da igram da nebi bio prozvan, danas moj susjed prolazi kroz isto a meni ga zao, znam kako mu je, ljudi damo se u pamet i ajmo kontrolisati malo svoju pohlepu ,ljubomoru,i sve ono sto ne pripada civilnom covjeku, a puna su nam usta lijepih prica, o suzivotu i blagostanju, a mi jos u dvadeseti vijek nikako da nam to izadje iz ovog naseg zaliva ,naprotiv…

 9. Osjećao se Gospodar komotno kao kod svoje kuće, kao kod Radojke
  u RTCG-u.
  Pitanja su brižljivo sročena i dostavljena, po ustaljenoj praksi, sedam
  dana ranije.
  Njemu se ne smiju postavljati “nezgodna” pitanja.
  ne bi on gostovao na Skali da je drugačije.

  • Altair, po ko zna koji put govorite neistinu. Puštam Vas da mogu drugi vidjeti čime se sve služite da pokažete jasno mržnju prema onima koje ne volite.
   Pitanja nije gospodin Đukanović dobio, jer to nije praksa u Skala radiju. To svako ko sluša može lako shvatiti iz razgovora koji je tekao spontano, sa pitanjima od kojih su neka bila direktno izvedena iz odgovora.
   Morate jednom da shvatite da nema nezgodnih pitanja. To su izmišljotine kojima se odavno služite.
   Pozvao sam da dođete u Skalu i da mi sve ovo kažete u lice. Tada bih Vas cijenio ali Vam i jasno pokazao kako se, krijući svoje ime nije kulturno ni civilizovano napadati nekoga bez argumenata.
   Više Vam lične impresije koje vrijeđaju bez argumenata neću puštati. Ni Vama ni drugima. demokratija očito nije za svakoga.
   Slavko Mandić

   • G.Mandicu,

    Indikativno je da se svaki put “jogunite” kad je u pitanju razmisljanje komentatora o Vasim intervjuima sa gostima iz vladajucih partija.
    Kao sto je Vase pravo da postavljate “prava” pitanja gostima,valjda je nase da imamo svoje misljenje o istima?

    Imam jedan predlog.Napravite jednu “ulicnu”,necunzurisanu anketu sa sugradjanima o tome sto misle o politickim stavovima Skala radija.
    Bice interesantno cuti sto misle o tome gdje “naginjete”.
    Naravno,nije sporno da volite i branite svoju drzavu.Samo je opsti utisak da nas dijelite na prvoborce i izdajnike iliti ko nije s ovima iz vlasti ili ne daj Boze je Srbin ili vjernik Mitropolije crnogorsko-primorske taj je apriori protiv drzave.

    Dajte tu anketu,samo nemojte molim Vas da medju prvim “slucajnim ” prolaznicima budu Vase kolege iz Skale iliti kakvi Pura Popovic i Ranko Krivokapic.

    • Bokelju, Srbije najbolje si rekao do sad. tako je, isto mislim što i radio Skala, istina je da su izdajnici dio vjernika Srpske crkve okupljeni oko i ispod mantije AMFIJA. Svaka će ti anketa pokazati đe je Skala jer oni to javno i u oči kažu i dokazuju. Ako ih ne voliš ne slušaj ih. Za svoju državu nego što, a to i ne znači i vlast u njoj ili opoziciju. Sto su iljada puta napali njihove rabote i javno se zamjerali ministrima , slušaj Bokelju Mandićeve komentare, ne krije se nego ih objavi zvučno na sajt.I prekini više časti ti.

     • tako je Gojko!
      bar Skala kaze sto misli, pa kome se svidja ili ne, svako neka to gleda kako misli da treba
      redovno sam uz Skalu i sve pohvale,
      da su nam bar toliko i hrabri ovi javni servisi koje placamo bilo bi vec malo bolje.
      dobro je sto Kotor ima ovakvu radio stanicu jer na javnom servisu, a koliko su javni svi znamo, ne bi imali sto slusat.
      bar ako nista sada na Skali uzivam uz dobru muziku

  • gospodine Mandicu,ma prenaglili ste,svaka vam cast na vasoj profesionalnosti i nju ne dovodim u pitanje,covjek je tako kazao zato sto zivimo u vremena koja su gruba puna lazi i prevara,nemojte sve tako srcu primati previse,pa i mi vidimo sto se radi sa nasim Kotorom,boli nas a mislim i Vas, jer ovo je era unistenja KOTORA, ne prosperiteta, zato sam se oglasio na stranu Altara koji zna da provocira i ne slazem se sa njime ali ni sa vasom Prejakom emocijom, zivjeli i u zdravlje nas obavjestavali kao i do sada sa NASE RAZNOLIKE radio skale.

 10. Eh ljudi,pa sta bi mi htjeli od Dukanovica?On je dobar retorik nema mu ravnog u nasoj maloj drzavi.Bilo bi ljepo da se ostvare njegove rijeci a u vezi nasih muka,
  koje naqs drze da nekazem vise od dvdeset godina.Ipak odazvao se Radiju Skali
  uglavnom zbog sledecih izbora da ovaj nas Kotorski narod lako zavede i ubjedi
  da daju glas njegovoj partiji.Mislite li da sam u pravu??????? Pozdrav.

 11. Svi vi koji posjećujete ovaj sajt, a volite svoju
  domovinu Crnu Goru, ugooglajte: vedrana rudan dokle nas mislite j…..?
  Njeni tekstovi su neponovljivo inspirativni, slika i prilika,
  odraz u ogledalu zbivanja na našem suverenom prostoru.

 12. Nijesam simpatizer niti član DPS a i nikada neću biti ali je Đukanović veliki.
  Evropa mu se divi u bijelom svijetu je kao doma. najgore je to što u svojoj partiji nema partnera niti ikoga njegovoga kalibra.Slušam samo kako odgovara na pitanja oko centralizacije.

 13. Nijesam juče uspjela da čujem emisiju ali zato jesam danas na internet tj, sajt od Skale. Bravo i fala vi a Milo živio hiljadu godina.

 14. Obožavam Đukanovića, slušao bi ga tri dana. Svaka mu je mudra i zato ga ne mogu neki jer mu nijesu ni do članka.Fala radiju Skali što su ga zvali i što su ga putali za Kotor koji služi za pokazivanje a neki mu ni startus grada nbi dali. kad bi mogli u Tuzi bi i kotor uvalili. Milo nije svemoćan lijepo je kazao kad ga je Mandić i to pitao.Evo vidim njegove genijalce u Kotor.kao kuculini samo za njim skaču i prate ga to jedino oni umiju.

 15. Tako vi Boga gospodine uredniče Mandiću jesu li i vas vodili na objed i đe sa Đukanovićem Milom?Što je bilo od papalade?

 16. Odlican gost, fala sto ste ga doveli jer mi je razrijesio dilemu za koga da glasam, samo zbog njega i nase gradonacelnice cu glasat za DPS!
  Preporucila bih da malo prociste svoje redove u nasem Kotoru, jer je narod ogorcen ponasanjem pojedinih, oni ce se prepoznat….

 17. Svaka cast, odlicnog sagovornika ste imali, g-dine Mandicu.Nadam se da su se ovi njegovi kukolji prepoznali, ha, ha, ha i da ce bit kaznjeni na neki nacin…. Previse sebi dopustaju.

  • Mare, oni su toliko glupi da se ne mogu ni prepoznati ali mi je milo što ih konačno provaljuju i prepozaju njihovi članovi i simpatizeri. Zbog dva tri eksperta iz kotorskoga DPS-A više im nikada ne dajem glas.

 18. Dobro došao u naš radio.kada bi njegovi ministri ali i lokalni ministrići razmišljali i radili kao Đukanović odavno bi Kotor imao hotele i sve što mu fali.Zato hrabro ih i raščistite gospodine Đukanoviću vama najviše vjeruje narod.

 19. Mandiću, najbolje ti je pitanje oko centralizacije i dijela njegovih članova . Svaka ti čast ako postupi kako je odgovorio možda i ima lijeka.

 20. Mozak je pa mu možete mislit i činjet što god oćete. Uostalom, svijet ga uvažava mi smo poznati u odnosu prema svojima.

 21. Lijepo mi je zao bilo Mila gledati poslije intervjua sa g.Mandicem.
  Nije znao na koja vrata od grada ce izaci.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].