Milanski edikt na Podgorički način

27
Slavko Mandić

Slavko Mandić

Proslava 1.700-te godišnjice Milanskog edikta svečano će se obilježiti i u Crnoj Gori.
Na čelu počasnog odbora je predsjednik države Filip Vujanović a članovi šef diplomatije Igor Lukšić, ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, ministar zdravlja Miodrag Radunović i gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša.
I to ništa čudno ne bi bilo da centralna proslava neće biti  osveštanje Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici Srpske pravoslavne crkve koje će se dogoditi  7. oktobra ove godine.
Doći će svita sa svih strana.
Oko hrama bijeli šatori đe će da se ije i pije do besvijesti. Biće dakle svi osim Crnogorske pravoslavne crkve koja bi prirodno, kao domicilna trebala da bude domaćin ovako značajnog skupa.
Njoj je u sopstvenoj državi gotovo zabranjeno djelovanje, jer, ako nemate đe da se Bogu molite i ako vam je hramove i bogomolje okuparila srpska pravoslavna crkva od koje ne možete ništa, a ona u ovoj državi može sve, onda je svaka priča suvišna. Devastira se crnogorsko kulturno nasljeđe i pretvara u srbijansko.
Zaštitari ćute. Odnose se vrećama milioni eura iz naših hramova a Ministarstvo finansija ćuti.
Njihovi inspektori kažnjavaju visokim iznosima ugostitelje od stila i formata, uglednike koji našu turističko ugostiteljku ponudu dižu do evropskog nivoa, sa autentičnim domaćim proizvodima, mirisima i atmosferom.
To rade krajnje primitivno  uz najčešće čuđenje gostiju koji ne razumiju agresivan atak inspektora na ćikaru u koju se najčešće nalazi fiskalni račun, dok gosti ručaju ili piju piće.
U neke paragon objekte ne smiju ni da privire.
Nekulturni i nevaspitani ispad sveštenika srpske pravoslavne crkve Džomića, državljanina strane države koji mimo zakona stoluje u našoj državi upućen mitropolitu Crnogorske pravoslavne crkve Mihailu je naučena lekcija koju predaje njegov šef Amfilohije Radović, svakodnevno svojim potčinjenim jurišnicima. Poruka da dođe pristojno obučen i čist nije niakavo čudo, jer su svještenici Džomićevog lika i (ne)djela po pravilu duhovno i svjetovno šporki, pa je Amfilohijev ljuborukić zaboravio da postoje drugačiji, otmeni duboko čisti u svom naumu i svojoj svijetloj pojavi.
Na politički skup ispred i u hramu biće predstavnici vlasti i opozicije. Od vlasti, pored kanonskog predsjednika Vujanovića i vjerovatno dijela članova Odbora, neće biti čelnika.
Doći će otprilike treća liga. Da budu tu ako zatreba ali da se vidi da nema visokih glavara. Dio opozicije isto čini. Osim Frontaša, drugi šalju rezervne ešalone.
Zanimljiv je prijedlog srpske perjanice u redovima crnogorske opozicije Danilovića, da se zatvore škole toga dana kada crkveni mantijaši pokazuju malenoj crnogorskoj vlasteli silu i moć Beogradske patrijaršije posred Podgorice.
Tako i treba. Saginjat smo se naučili, puzati, klanjati se tuđinu pa je prirodno da tako i nastavimo. A bliže se izbori na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici. Osim Cetinja, ko je bio na osveštenju hrama srpske pravoslavne crkve u Podgorici ima veće šanse.

Slavko Mandić

27 KOMENTARI

 1. Zaboravili ljudi kad je Amfilohije bio kum u mehanizaciju to jest kad je osvjestavao i tenkove i topove ali vuk mjenja dlaku ali cud nikad samo ovaj nema ni V od ove pametne zivotinje.

 2. Gospar Slavko,da li ste upoznati..dokle se stiglo sa idejom..provedbe u život..zarad budućnosti đece inicijatora-ugroženika…o stvaranju “autonomne oblasti” Boke..sačinjene-začinjene od ,samo,”srba i hrvata”-u koje se “/u/broje” i Grbljani? Brez prava na suosnivačke “uloge” ostalih sa područja opštine Budva,Herceg Novi,Kotor…/Krivošije,Ledenice,Gornji Oravac,Gornji Morinj,Maine,Brajiće,Paštroviće,Ubla,Bunovići,Zagorska sela,Kruševice,…?/
  Samo za one “zaboravne”…ova je ideja “zdrela” i pala ,na ovom portalu ,aprila-maja 2012 godine, pred izbore u TIvtu…kada su neki od inicjatora ove “povijesne ideje”..krijući,pod okriljem noći,prijetili Hrvatima u Tivtu…ispisujući parole po zidovima škole…a đe bi drugo/?/..”Drago Milovič” u Tivtu? Interesantno…do dana današnjega /ne/zna se ko je ovo brčkao-svinjario…isto kao što se zna i puno ime i prezime-adresa “vođe oliti capa” …budućeg klan/?/a za “automniju Boku” u okviru Boke -liši Crne Gore i ostalog većinskog naroda i drugih naroda koji nisu ispod ni iznad navodnika…..nego po popisu-2011… “pronađeni” na teritoriji Crne Gore… u Boku Kotorsku! Možda slučajno…kao i sve “ostalo”….što nam se “dešava slučajno”- u našoj lipoj…..?

 3. E moj žalosni Bokelj. Nemaš ti pojma. Lupetaš samo da je CPC sekta naučen od Rista prepredenoga.
  1. Crnogorska pravoslavna crkva je bila autokefalna. Ako umiješ čitat pogledaj dokumenta I u Beogradu I Moskvi I mnogim drugim centrima.
  2. Bila je autokefalna prije tvoje Srpske I na žalost
  3. Srpska crkva je u Crnoj Gori okupatorska crkva I
  4. Neće dugo

  • Boro,majstore,

   Maske su pale.Najveci crkveni dogadjaj u istoriji Crne Gore a niko ne mari za djeda mraza u koroti.
   Ne da nije bila autokefalna nego niko nikad nije ni trazio autokefalnost.

 4. Mandicu,

  Samo cu Vam pomenuti 3 najvaznije stvari ovog dogadjaja:

  1.DOLAZAK CETIRI PATRIJARHA
  2.SUSRET MOSKOVSKOG I VASELJENSKOG PATRIJARHA
  3.MARGINALIZOVANJE OD STRANE SVIH KANONSKIH CRKVI JEDNE SEKTE U CRNOJ GORI.

 5. Ko god bude usao u hram sigurno ce izaci sa srcem koje je ispunjeno ljubavi, cistim mislima i dusom spremnom na prastanje, podjite to se samo moze dozivjeti nikako se rijecima ne moze opisati!

 6. Nije mi jasno zasto gos Vujanovic u svojstvu presednika nije pozvao Mihaila kada ima to pravo Ustvari od njega i od Rista me nista ne cudi Razmisljam da platim Tomsona da im dodje da razbije narodnu monotoniju SRAM IH BILO

 7. Hrabar, plemenit i veoma drag čovjek. Živjeli gospodine Mandiću.Ozbiljan je i originalan Vaš radio.

 8. Svaka vam čast gospodine Mandiću. Ni dodat ni oduzet ni riječ. Lakše mi je malo kad je neko barem ovako hrabar kao Vi i kad zbori ono što i dalje vjerujem milsi većina crnogorski i crnogoraca.

 9. Ako ko bude u prilici vidjet ce da je vise od pola organizacije biti pozvano na zurku a ne normalno osvjestenje hrama nevjerovatno dokle idu da nazovem pojedini umovi ipak je to velika nemoc nazalost jedne lijepe drzave CG . Da neko voli vise tudje a ne svoje mislim i siguran sam da to nema nasvjet ne mogu da shvatim…..

 10. Gospar Slavko,nu bogati-ko je JOŠ BIO PROTIV AB KONTRAREVOLUCIJE….tamo njih “crnogorojadosrbijanaca” ,liši Cetinja..grada HEROJA SVIH BUNA I RATOVA PASANIH VJEKOVA….sramnih 1988/1989 godine….preteča krvavih događaja… sramnoga pasanoga 20.vijeka?????

  Da zaključim u tvom stilu: “Saginjali se od mora do planina nekada slavne Crne Gore,usput naučili puzati-ka vam preci-pa je prijerodno da tako nastavite sa i brez, i nad i pod crkvom u bivšemu Titogradu…današnjemu lele gradu Podgorici….. “gradu nemanjića…nesojića po najviše?”
  Ovako je bilo sve do 2006…maja veseloga…za nekoga(?)-i da ne bijaše Mila Radovanovoga…Vi bi ste moja mila Ujčevino…još “pevali” :”Oj Srbijo iz tri dela ponovno ćeš biti cela”- PONAVLJAJUĆI “OĆEMO GUSLE…OĆEMO RUSE”? Ruse SE STE DOBILI NA NEODREĐENO VRIJEME…A GUSLE BREZ STRUNA KOJE NE PRIPADAJU ONIZIMA KOJI ZNAJU samo DA PUZE…A NEZNAJU DA GUDE…GUSLAJU…po naški..čojski i junački?”

  Da zaključim,gospon Slavko, ko god na izborima pobijedi…narod će i dalje (iz)gubiti….posrtati u nesojluku onih… koje treba SMAĆI samo zato što su nam domovinu prosuli ..u krv i peplu ,pa potom,uz “izvinjenje” gasili ljudskom krvlju od 1991 do 1999 godine?!

  E,eee davno jedan iz Dinastije Petrovića reče i niko do danas ne poreče: “Đe se jednom čojek rodi…đe ga bilo nikad nije..pričuvaj se dobro njega prađedovsku bruku krije..!”

  • Što se tiče Filipa Vujanovića i Mugoše mislim da im je tamo i mjesto da budu ,jer sjetimo se da su devedesetih proganjali ljude koji su bili za nezavisnost Crne Gore a odobravali i smijali se kada je Amfilohije primao u Cetnjski manastir ratnog zločinca i međunarodnog kriminalca ,sada na svu sreću pokojnog Arkana,i sa osmjehom se slikavao sa tim monstrumom,
   naoružanog do zuba, sa prozora cetinjskog manastira sa heklerom u ruci.
   smijao se svima nama,ljudima tada naprednih ideja i ciljeva.
   Džomić da je sreće odavno ga je trebalo proćerat,sjetimo se slučaja kada nisu dozvolili katoliku da kumuje prevoslavcu,riječi pomirenja demonoidnog Džomića su bile; a kada su to Pivljani uzimali katolike za kumove,
   To je kontra Novog Zavjeta tako da je jasno da je na stranu onog “rogatog” i da mu vjerno služi mišlju,riječju i djelom.za sada nekažnjeno !
   Ne smeta mu da iznosi iz Crne Gore milione a da je obrnuto urlao bi na sva zvona đavoimani Džomić.
   Što se tiče predloga četnika početnika Danilovića da se zatvore škole, malo morgen, neka on zatvori svoja šporka usta toga dana ako može ,pričanja protiv Crne Gore.

   • Sto se tice tog kriminalca,to je vas Crnogorac sa Cetinja.
    Kad je u pitanju kumovanje katolika pravoslavcu,pitam ja tebe Prcanjaninu:
    Bi li idje drugo osim u Boki dozvolili da kumuje pravoslavac katoliku i obrnuto?
    Bi li u Italiji dozvolili da kumuje pravoslavac?
    U cijelome hriscanstvu jedino u Boki je to moguce.

    • Moj druze pametni, trebao bi da znas da su pravoslavci i katolici pripadnici jedne iste religije i to hriscanske, zato i nema prepreka u tom mijesanom kumovanju osim kod zatrovanih popova koji tumace vjeru na svoj nacin. A vi Srbi ne priznajete druge vjere i religije nego ste sovinisti jer mislite da ste nebeski narod (kao jos neko tokom istorije). Cao!

    • Za tvoju informaciju a znaš ti to dobro pokojni ,neću mu ni ime spominjat nije vrijedno pomena, je bio Srbin iz Crne Gore to svako zna pa i ti a tako se i izjašnjavao znači bio je Srbin a ne Crnogorac moj Bokelju.
     Pa u dosta zemalja bi se dozvolilo, a najviše to zavisi nažalost od samovolje Sveštenika koji se zadesi ane kao stav Crkve , Rimokatolčka crkva priznaje krštenje u Pravoslavnoj crkvi, raspitaj se malo .
     Bi li u Italiji dozvolili Pravoslavcu ? ,pitaj našeg sugrađanina Zbutegu ambasadora u Vatikanu trenutno je tu, doma na Prčanj,
     A ja tebe da pitam ,bi li dozvolili Rimokatoliku U Grčku da bude kum,koja sebe smatra za voditeljicom Pravoslavlja, ja ću ti odgovorit,
     Nema šanse da bi to dozvolili.
     Slažem se sa tobom da je u Boki to moguće,mada sam čuo da nisu dozvolili nekima i u Pravoslavnu i u Rimokatoličku crkvu da kumuju,raduje me jedino što ti sveštenici koji to nisu dozvolili, nisu odavde .

     • U nijednoj rimokatolickoj zemlji nece dozvoliti pravoslavcu da kumuju.
      U Rusiji katolik ne moze kumovati.
      To je jedino moguce u Boki.
      I to je dobro da je tako i predstavlja bogastvo svih Bokelja.
      Znaci,ona tvoja prica kako neko nije dozvolio da katolik kumuje pravoslavcu je tacna ali da bi do kraja bio fer trebas napisati da isto tako ne bi pravoslavni mogao biti kum katoliku npr.u Hrvatskoj,Njemackoj itd…

     • Dragi Bokelju,
      Evo ti malo da se edukuješ ,
      Vjernik pravoslavne vjere može biti krsni kum Vašem djetetu, ali pod određenim uvjetima. Za kumovanje na sakramentu katoličkoga krštenja, crkveni zakonik donosi jasne propise. Tako je u našem tjedniku (br. 7, od 15. veljače 2009) protumačio crkveni pravnik dr. Matija Berljak. U svom članku »Kumstvo – crkvena služba« dr. Berljak detaljno tumači tko može biti kum ili kuma na krstu ili potvrdi, te tumači da se i svjedoke na vjenčanju često zove »kumovima«, ali je to pogrešno.

      Da bi netko mogao biti kum na krštenju, pretpostavlja se da bi morao prvo shvatiti da je to prava crkvena služba za koju onda i nosi odgovornost, a dr. Berljak upozorava da se ponekad u razgovoru, pa i u medijima, daju netočni i nepotpuni odgovori o uvjetima kumovanja, te dodaje: »Pravoslavni mogu, pod točno određenim uvjetima, biti kum ili kuma uz katoličkoga kuma.«

      Pogledamo li u Zakonik kanonskoga prava, kanon 874, jasno vidimo koji su uvjeti potrebni da bi nekome bilo dopušteno preuzeti službu kuma na krštenju: »da ga odredi sam krštenik ili njegovi roditelji ili onaj tko ih zamjenjuje ili, ako tih nema, župnik ili krstitelj i da je prikladan te da ima nakanu vršiti tu službu«, da je »navršio šesnaestu godinu života, osim ako dijecezanski biskup odredi drugu dob ili ako župnik ili krstitelj smatraju da zbog opravdanog razloga treba da se dopusti iznimka«, te se još traži »da je katolik, potvrđen i već pričešćen i da provodi život u skladu s vjerom i preuzetom službom«.

      »Krštenoj osobi ‘koja pripada nekatoličkoj crkvenoj zajednici’ može se dopustiti da, ‘zajedno s katoličkim kumom’, bude ipak svjedok krštenja. Isto može učiniti katolik za osobu koja se krsti u drugoj crkvenoj zajednici (usp. ZKP, 874 § 2)«, ističe dr. Berljak i doslovno pojašnjava: »Ipak, treba naglasiti da se ta zabrana ne odnosi na nekatolike istočnih Crkava (pravoslavne). Precizirano je da izraz ‘communitas ecclesialis’ ne isključuje istočne Crkve koje nisu u punom zajedništvu s Katoličkom Crkvom (Acta Commissionis, Communicationes 5, 1983, str. 182). Direktorij za primjenu načela i normi o ekumenizmu iz 1993. (prijevod Zagreb 1994), koji vrijedi za cijelu Katoličku Crkvu, jasan je: on izričito dopušta da nekatolici istočnih Crkava (pravoslavni) mogu biti pravi kumovi, a ne samo jednostavno svjedoci. Doslovno piše: ‘Zbog tijesnog zajedništva koje postoji između Katoličke Crkve i istočnih pravoslavnih Crkava, slobodno je, iz opravdanih razloga, dopustiti da istočni vjernik zajedno s katoličkim kumom (ili katoličkom kumom) kumuje pri krštenju katoličkog djeteta ili odrasle osobe, pod uvjetom da je dovoljno osiguran katolički odgoj krštenika i da je taj kum prikladna osoba. Katoliku, ako je na to pozvan, nije zabranjeno kumovati na krštenju koje se vrši u istočnoj pravoslavnoj Crkvi. U tom slučaju, skrb za kršćanski odgoj spada u prvom redu na kuma (ili kumu) koji je član Crkve u kojoj je dijete kršteno’ (br. 98).« Jasno je da vjernik nekatoličke istočne Crkve (pravoslavac) pri tome mora imati sve one uvjete koje smo prethodno naveli da bi mogao kumovati, dok članovi ostalih Crkava ili crkvenih zajednica (npr. protestanti) ne mogu kumovati, te mogu biti samo svjedoci. Dakako da se traži da kandidat za kuma isto tako »nije udaren nikakvom zakonito izrečenom ili proglašenom kanonskom kaznom«, a kumovati ne mogu, na primjer »otac ili majka krštenika«.

      Na kraju samo dodajemo: Nemojte zaboraviti da se prikladnost kumova prosuđuje ne samo na temelju kanonskih uvjeta, koje je lako provjeriti, nego i na stvarnoj sposobnosti i volji za suradnjom na odgoju i kršćanskom rastu krštenika.

      Tiskano izdanje Glasa Koncila

      Veliki pozdrav i fer do kraja,

 11. Crnogorci su sami dopustili da im Beogradska patrijarsija komanduje u Crnoj Gori jer su na to navikli od 1918.godine pa do dana danasnjeg. Kao da CG nije imala svoju drzavu, dinastiju,crkvu,novac(perper), kao da smo sve to zaboravili. A nije ni cudo kad je Crnogorcima bilo milije da se pisu kao Srbi i milija im je Srbija nego svoja drzava u kojoj su se rodili i zive. Od pocetka je greska da su Pravoslavne crkve razjedinjene i nacionalne jer da postoji jedan glavni patrijarh po ugledu na rimskog Papu, Pravoslavna crkva bi bila slozna i jaka a ovako imamo crogorsku,makedonsku,srpku crkvu i svaka se bori za svoje interese. Zato se i desava ovo danas u Crnoj Gori uz cistu provokaciju i sramotu za nas Crnogorce jer Amfilohije kaze da ce doci svi pravoslavni patrijarsi a Mihaila ne priznaje za patrijarha nego moze da dodje u civilu kao obican gradjanin. Sramota! Da sam ja na mjesto Mihaila, ne bih ni otisao u hram a Crnogorci: Neka vam je srecno sa Ristom srbinom kad necete medju svoje. A da podsjetim da je 500 godina turski sultan birao srpske knezove i patrijarhe dok je Crna Gora bila slobodna i svoja. Nazalost danas iako imamo drzavu nismo svoji jer crkva nam je srpska, eletroprivreda talijanska, KAP ruski i tako dalje u nedogled…

 12. Tekst pogađa u srž. Ali prave Crnogorce ne brine ova Hramčina u Podgorci, već naše skromne, lijepe i otmene crkve i manastiri po Crnoj Gori, koje koristi i što je gore devastira SPC. A mi čekamo Revaloriziciju i čujemo od gospđe Ljesar kako ima divnu saradnju sa Srpskom crkvom u Crnoj Gori.

 13. E ovoga jada i sramote. Neka si im reka sve u brk no ne vidjo oce li ministar nekulture biti prisutan da zakuci koji pjat!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].