Menadžment plan zaštićenog područja Kotora opet mora na popravni

4
Kotor

Tvrtko Crepulja

Tvrtko Crepulja

Menadžment plan zaštićenog područja Kotora i primjedbe na ovaj značajan dokument, ponovo je bio predmet sastanka koji je ovih dana održan na Cetinju, u prisustvu predstavnika Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu spomenika kulture, javnih institucija i Opštine Kotor.

U ime opštinskog Sekretarijata za zaštitu prirodne i kulturne baštine, primjedbe na Menadžment plan iznio je Tvrtko Crepulja, sekretar ovog Sekretarijata.

Kako se na više skupova čulo, prva i osnovna zamjerka je da je izradi Menadžment plana trebala da prethodi Studija zaštite ovog područja kao prirodnog i kulturnog dobra, kako bi se dobili svi bitni elementi za odgovarajući stepen zaštite.

Menadžment plan nije riješio status upravljača, a nije utvrđen ni odgovarajući način finansiranja zaštite, obnove i revitalizacije ovog područja.

Takođe nijesu utvrđeni konkretni i precizni mehanizmi vezani za zaštitu područja.

Nadalje, se primjedbe odnose i na konstatacije koje su više puta potencirali stručnjacu UNESCO-a da se moraju precizirati granice bafer – zaštitne zone.

Takođe je shodno Zakonu o zaštiti prirode, potrebno unijeti mjeru o procjeni uticaja na životnu sredine, pejzaž i kulturno nasljeđe.

Neophodno je i da inspektori koji obavljaju nadzor iz svojih oblasti budu smješteni na zaštićenom području, a ne da dolaze iz Podgorice i Bara, kazao je Crepulja za Skala radio.

4 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].