Među zaposlenima u trgovinama u Crnoj Gori nema zaraženih koronavirusom

0

 

Pored zdravstvenih radnika veliki rizik obolijevanja od koronavirusa imaju i zaposleni u trgovinama, jer su po prirodi posla izloženi velikom broju kontakata. Do sada je bilo više medicinskih radnika koji su inficirani koronavirusom, dok nijedan slučaj obolijevanja nije zabilježen kod zaposlenih u trgovinama. CdM-u su iz Instituta za javno zdravlje saopštili da za sada nijesu identifikovani klasteri obolijevanja koji bi se mogli povezati sa trgovinskim objektima.

U IJZ su CdM-u pojasnili da kao i sve lokalne epidemiološke službe u sklopu epidemioloških istraživanja i traganja za kontaktima posebnu pažnju posvećuju radnom mjestu novooboljelih kao potencijalnom mjestu na kojem se inficirana osoba mogla zaraziti, odnosno kao mjestu na kojem je moglo doći do daljeg širenja infekcije.

“Za sada nijesu identifikovani klasteri obolijevanja koji bi se mogli povezati sa određenim trgovinskim objektima i radnjama. U strukturi oboljelih trenutno dominiraju klasteri sa porodičnim širenjem, uz ograničenu lokalnu transmisiju u određenim opštinama”, kazali su CdM-u iz IJZ odgovarajući na pitanje da li među oboljelima ima zaposlenih iz trgovačkog sektora.

Naravno, kako naglašavaju u IJZ, niti trgovine niti druga mjesta na kojima može doći do društvene interakcije se ne mogu isključiti kao moguća mjesta inficiranja i iz tih razloga je jako bitno pridržavanje propisanih mjera prevencije.

“Na njihovom sprovođenju treba da insistiraju svi – kako zaposleni u trgovinama, poslodavci, šefovi prodajnih objekata tako i kupci jer je interes sprovođenja mjera u trgovinama zaštita zdravlja i zaposlenih i kupaca“, zaključili su u IJZ.

Svi vlasnici trgovačkih lanaca obezbijedili su za svoje zaposlene zaštitnu opremu, a propisana su i pravila za potrošače.

A.O.

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].