Medenica: Situacija sa koronavirusom kritična i traži strogu disciplinu

0
Sanja Medenica

Koronavirus je nepredvidiv, a kada je riječ o epidemiološkoj situaciji, svi scenariji su mogući, kazala je epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje Sanja Medenica.

Medenica je rekla Pobjedi da je u Crnoj Gori izuzetno složena epidemiološka situacija, krajnje ozbiljna i alarmantna.

“Moramo imati na umu da ovo stanje, koje traje od marta, utiče na ljude, bez obzira da li su inficirani ili ne. Nije lako preko noći promijeniti sve svoje navike, sve ono što smo do juče smatrali zagarantovanim i normalnim, kako bismo sačuvali svoje zdravlje i zdravlje onih koji su nam važni”, kazala je Medenica.

Ona je poručila da je zaštita veoma jednostavna.

“Jer ako “poštujemo mjere, čuvamo sebe i druge, ako se sankcioniše svako nesavjesno ponašanje i zaobilaženje mjera – možemo se nadati boljitku i mogućnosti da praznike dočekamo u jednoj malo lakšoj atmosferi”, rekla je Medenica.

Ona smatra da to dugoročnije znači stabilizaciju cijele situacije i poboljšanje generalne epidemiološke slike.

Medenica je upozorila da sa druge strane nepoštovanje mjera, nekažnjavanje njihovog kršenja, ignorisanje zdravstvenih i naučnih preporuka vodi pogoršanju zdravstvenog sistema i društvenog, ekonomskog i privrednog ambijenta.

Ona je poručila da građani treba da imaju na umu činjenicu da postoje mnogo opasnije zarazne bolesti od korona virusa koje je teže kontrolisati, prevenirati i ispratiti.

“Mi imamo određenu vrstu, rekla bih, sreće da je novi korona virus moguće relativno lako “zauzdati” i ispratiti, samo ako pratimo vrlo jednostavne mjere”, kazala je Medenica.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].