Mariji Čolpi specijalno priznanje i nagrada za najbolji scenario “Lov na vepra”

0
Marija Čolpa

Na prestižnom Međunarodnom festivalu filmskih scenarija SKRIPT FEST koji se održavao od 10. do 12. novembra u makedonskoj Kinoteci u Skoplju, specijalno priznanje za scenario dobila je magistar dramaturgije Marija Čolpa iz Herceg Novog (Crna Gora).

Filmski scenario Marije Čolpe “Lov na vepra” proglašen je kao najbolji od svih pristiglih scenarija na Konkursu za filmski scenario, a nagrada se dodjeljuje i za dosadašnji i sveukupni scenaristički angažman i doprinos.

Autroka se zahvalila na ukazanom povjerenju:

“Neobično mi je zadovoljstvo da primim ovako značajno priznanje u Makedoniji i gradu Skoplju, a naročito od strane meritorne komisije i festivala kakav je Sript fest Skopje. Cjenim ambiciju prof.dr Hrista Petreskog bez čijeg pregalaštva ovaj festival ne bi dosegao najviši nivo međunarodne vidljivosti. Takođe moram kazati ova nagrada  ne pripada samo meni, već je za nju zaslužna i koleginica spec.Art Ružica Vasić, koja je upornošću koscenariste zaslužna da se na ovakav način upriliči ova scenaristička storija. Scenario pod nazivom Lov na vepra nastao je sublimiracijom moja dva dramska teksta Plan B i Lov na vepra, koji su pisani za pozorište. Ovo je potvrda da timski rad i prijateljstvo, no prije svega profesionalan odnos prema zadatom cilju, udruženi u ambiciji da se izvuče priča koja će prvenstveno uticati na temu kojom se na indirektan način bavi Lov na vepra, a to je nasilje u porodici, donose zagarantovan uspjeh i priznanja”.

Festival “Skript fest” započet je predavanjem Ane Vasilevske sa temom: Dileme sa temom ili kriza  vještine pisanja scenarija u mekedosnkoj kimenatografiji.

Nakon toga je uslijedila projekcija filmova od Međunarodne filmske asocijacije SIFEŽ i prezentacija nagrada: Skript most dodjeljen je  Dušanu Makavejevu, nagrada Skript fest – prof. Vladimiru Blaževskom, nagrada Skript feniks – prof. dr  Mišu Netkovu i nagrada Skript present – Toniju Cifrovskom i nagrada Skript trend – mr Mariji Čolpa.

uručena nagrada

Svečanost je obogaćena sa promocijom knjige “Proljećni emigrant” od Kalina Ilieva (Bugarska) sa besjedom Jordana Plevneša i promocija knjige “Kidanje, kino  život” od Tonija Cifrovskog o kojoj je govorio Todor Kuzmanov, a završeno je sa projekcijom filmova studenata sa filmske Akademije ESRA i učenika osnovnih i srednjih škola iz Skoplja.

Drugog dana na festivalu se održala radionica sa učenicima osnovnih i srednjih škola iz Skoplja sa temom: Savremena literatura – potencijalna inspiracija za uspješan scenario, sa primjerima iz makedonske kinematografije.

Upriličeno je dodjeljivanje nagrada za najbolje kratke i dokumentarne filmove.

Trećeg festivalskog dana se održala radionica sa učenicima osnovnih i srednjih škola iz Skoplja sa temom: Priče direktno inspirisane iz svakodnevnog života (vježbe percepcije, oživljavanje dijaloga u slici) nakon čega su uručeni certifikati za učestvovanje na Skript fest radionicama.

Skript fest se održava sa sredstvima i podrškom Agencije za film, Republike Makedonije.

*  *  *

Marija Čolpa je docent na katedri dramaturgije Univerziteta za audiovizuelne umetnosti Njujork-Paris-Skopje ESRA, doktorant na kulturološkim studijama Instituta za književnost i makedonski jezik u Skoplju, magistar dramaturgije, dramski pisac i scenarista.

Rođena 31. januara 1970. godine u Kotoru. Studirala je dramaturgiju na Akademiji umetnosti u Beogradu 2002-2005 u klasi prof. Siniše Kovačevića. potom na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju i završila Stepen Bachelor (BA) 2011. i stepen specijaliste (Spec.Art.) 2012. dramaturgije u klasi prof. Stevana Koprivice. Završila je master studije dramaturgije na Univerzitetu za audio vizuelna umetnost Evropska Filmska Akademija ESRA Pariz – Skopje -Njujork, kod mentora prof. Jordana Plevneša.

Njena predstava Plan B, igrala je 40 puta u Crnoj Gori i regionu Balkana od 2009. do 2014. U Prizrenu, Kosovo, 2012, u okviru projekta OSCE-a udarila je temelje bošnjačke pozorišne drame sa adaptiranim igrokazom “Omnibus za parove-Plan B”. Napisala je Rade Tomov (libretto za operetu – koautor sa Bosiljkom Pušić 2013.

Predstava Plan B – Marije Čolpe, produkcije hercegnovskog pozorišta osvojila je tri glavne nadrade na MEFEMM Istočno Sarajevo 2013. Međunarodni festival malih scena i monorame na svoj 18. rođendan, hercegnovskom Plan B dodijelio je prvu nagradu za najbolju predstavu, nagradu za najbolju glumicu pripala je glumici Juliji Milačić za lik Žane, i za najboljeg glumca ovog festivala glumcu Dušanu Kovačeviću za tumačenje lika Genija.

Na međunarodnom festivalu malih scena – Nove evropske teatarske tendencije u Vrači u Bugarskoj Hercegnovsko pozorište je dobilo tri glumačke nagrade u predstavi PLAN B. Zaslužili su ih: Julija Milačić, Dušan Kovačević i Žužana Varga. Predstava je urađena prema tekstu Marije Čolpe, a u režiji Slobodana Milatovića.Odluku je donio žiri u kome su radili pozorišni stvaraoci Eleonora Makarova iz Rusije, Todor Kuzmanov i Goce Ristevski iz Makedonije, Simon Grabovac iz Srbije i Veselina Gloeva iz Bugarske. U obrazloženju je navedeno da se nagrada dodjeljuje za ekspresivnu i predanu glumačku igru.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].