Marija Mihaljiček: Prisutna površnost i neznanje

1
Gospa od Škrpjela

Nedavno obznanjena informacija o istorijatu svetišta Gospe od Škrpjela bila je popraćana, s pravom, protestnim obraćanjem HNV-a i vikara kotorske Biskupije, zbog izvrtanja istorijskih činjenica.

Uslijedilo je „razložno“ pojašnjenje urednice „da se radi o tehničkoj grešci“!?

Navikli na falsifikovanja istorije Boke Kotorske, mnogi su i u ovom prilogu naslutili takvu namjeru.

Ne smatram da je sporni prilog iz Biltena Kotor otvoreni grad usmjereno ka tom cilju, već da je plod površnosti i neznanja.

Ovakav prilog je dokaz da autor i urednik  nemaju elementarna saznanja o kulturnom dobru najveće kategorije i simbolu Boke – Gospi od Škrpjela.

Problem je što ovo nije izdvojeni primjer, već praksa koja potpuno omalovažava struku.

Nije rijetkost sresti se u  medijima sa temama istorije, kulturne tradicije i baštine kojima se bave  pojedinci bez kompetencija, a netačnosti koje u njima plasiraju stižu do najšireg kruga ljudi.

Propagandni turistički materijal, štampane vodiče, web stranice na kojima se predstavljaju istorijski gradovi i kulturni spomenici, obično, se ne potpisuju.

Oni koji su ih osmislili, ostaju anonimni, lišeni svake odgovornosti, ali izvjesno, sa honorarom za urađen posao.

Prosto se nameće zaključak, da upravo u ovoj oblasti, više nego u drugim  mnogi sebi uzimaju za pravo da se bave nečim za što nemaju ni obrazovanja, ni znanja.

A struka, pa ko nju još pita?

Znam mnoge iz ove branše (i sama joj pripadam) koji svoje stručne radove, u koje je ugrađen istraživački napor, znanje i vrijeme, objavljuju  bez honorara.

A ko ih čita?

Srećom ima i takvih, ali se nažalost ne nalaze među anonimnim autorima priloga o kulturnoj baštini, u koje spada i onaj iz čijeg je pera „novi istorijat“ Gospe od Škrpjela.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].