Marija Ćatović: U Crnoj Gori napravljen značaj korak u fiskalnoj decentralizaciji

2
Marija Ćatović

Marija Ćatović

Marija Ćatović

Trećem sastanku zajedničkog Savjetodavnog odbora Crne Gore i Komiteta regiona EU održanom u Briselu, koji pripada poglavlju 22, pored ostalih predstavnika Zajednice opština Crne Gore prisustvovala je i gradonačelnica Kotora Marija Ćatović.

Ona je govorila o fiskalnoj decentralizaciji i naglasila da se krenulo u ovaj proces kroz zakon o finansiranju lokalne samouprave.

Napravljen je značajan korak, ali ima još dosta posla kako bi fiskalna decentralizacija zaživjela onako kako to Evropa zahtijeva, kazala je Ćatovićeva.

Prenoseći akcente sa ovog skupa, ona je za Skala radio kazala da je predstavila trenutno stanje u finansiranju lokalnih samouprava i naredne korake koje je neophodno preduzeti radi obezbjeđivanja stabilnih izvora finansiranja.

Prema riječima gradonačelnice Ćatović, izvori finansiranja treba da budu primjereni funkcijama koje vrše lokalne samouprave.

Istovremeno, oni treba da osiguraju stabilnost finansija na dugi rok i redovno servisiranje ugovorenih obaveza.

Sastankom je predsjedavao kopredsjedavajući Savjetodavnog odbora Stanislav Švapski u ime Kometeta regiona EU a iz Crne Gore kopredsjedavajući je bio gospodin Miomir Mugoša.

Švapski je naglasio da je Crna Gora u procesu evropskih integracija i te kako napredovala i da je to zrak nade s obzirom da je i kod građana i kod Vlade postignut entuzijazam povodom integracija.

Posvećenost Crne Gore tom procesu ponovo vraća povjerenje u mogućnosti proširenja i predstavlja odličan primjer na području cijelog zapadnog Balkana, naglasio je Švapski.

Na kraju je zaključeno da će se naredni sastanak Zajedničkog Savjetodavnog odbora Crne Gore i Komiteta regiona EU održati 30. juna 2014. godine u Kotoru, što je prihvaćenio sa radošću, a to znači da je Kotor na pravi način vrijednovan u okvirima Evropske unije, kazala je Ćatovićeva.

2 KOMENTARI

  1. Nedaj se Majo i samo naprijed više se ti Kotor promovisala u svijetu nego što će trojica zajedno poslije tebe. Živjela jer si hrabrija od muških.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].