Marija Ćatović: Pravo privatne svojine je neprikosnoveno pravo

17
Marija Ćatović

Marija Ćatović

Odluka Savjeta Vrhovnog suda Crne Gore, po kojoj se u zakup uzimaju dvorišta u pojasu morskog dobra, odnosno na mala vrata uvodi nacionalizacija najvrednije imovine familija koje žive u priobalnom dijelu naše zemlje, s pravom je uzenimirlila primorce.

Marija Ćatović, gradonačelnica Kotora je za Skala radio kazala da je odluka Vrhovnog suda u suprotnosti sa Ustavom zato što je privatna svojina zagarantovana najvećim državnim pravnim aktom.

Ovakav stav je izazvao veliko nezadovoljstvo i protest građana Crnogorskog primorja, posebno kada je u pitanju obala Bokokotorskog zaliva, kazala je Ćatovićeva.

Prema njenim riječima, nenormalno je i nemoguće da nečije vlasništvo neko osporava na takav način.

Zato se to neće moći desiti, jer će se sigurno pokrenuti pitanje ustavnosti takve odluke, a neki građani su najavili da će se žaliti i do Strazbura.

Sve ono što je u skladu sa Ustavom Crne Gore, Ćatovićeva podržava, kako je kazala, ali nikako ono što je u njegovoj suprotnosti i nikakva norma na takav način ne može da se donosi, kategorična je ona.

“Prema tome, kotorska opština će podržati stav građana koji imaju privatnu svojinu i pravo raspolaganja sa njom, što im je zagarantovano Ustavom”, kazala je gradonačelnica Ćatović.

Pravo vlasništva je neprikosnoveno pravo, a Ćatovićeva kaže da mogu da budu posebni uslovi, i to je sasvim logično, jer u zoni morskog dobra ne može sve i svašta da se gradi, ali sve mora da bude u skladu sa Ustavom I zakonima ove zemlje.

17 KOMENTARI

  1. Adio siledžije i uzurpatori mrske obale, žalite se kome hoćete, a ja ću da prilazim kojoj hoću plaži.. Već je krajnje vreme da vas neko nauči reda

  2. Svima koji su do sada bili upisani kao vlasnici starih ponti, mandraća i ostalih sličnih djelova obale, ta imovina će po odredbi člana 25 biti ekspropisana…

    • Mnogi ne znaju za jednu lijepu dalmatinsku pjesmu
      još iz doba Austrije:
      “Marice, divojko, poštenoga roda,
      zašto pereš rublje kraj mojega broda”?
      “Ja ću rublje prati gdi je mene volja,
      ti nisi gospodar od sinjega mora.
      Ako si gospodar od svojega broda,
      ti nisi gospodar od sinjega mora”!

    • A DA IMA NEKO UZ MORE OD VISOKIH OD PULITIKE KUCU NE BI SE MOGLO PASAT IOD ORUZARA, STRAZARA, KAMERA, BIZINA i OSTALIJEH APARATA I MAKINA !!! OVO CE ZAVRSIT U STRAZBUR .
      A sto znaci EX PROPISAN ??? Tako nam i treba da djedovinu od petstotina godina nam posere i iygliba ko hoce !!!

  3. Propisano je i da vlasnici nepokretnosti u zoni morskog dobra koji odluče da ih prodaju, prvo tu imovinu moraju ponuditi Vladi, a ako ona ne prihvati ponudu u roku od 30 dana, imaju pravo da je prodaju drugom kupcu ali ne pod povoljnijim uslovima.

    Svi koji imaju placeve uz obalu, moraće dozvoliti pravo službenosti prolaza kroz njihovu imovinu do obale, ili će im u protivnom njen dio dovoljan za prolaz, biti ekspropiisan.

  4. Stvar je pocela tako sto su ljudi iz Petrovica, na Lustici, trazili prije par godina da upisu oduzetu im zemlju, koja je poslije bila vojna zemlja, a kako nije iskoriscena, da im se vrati. Vracena im je, ali nisu mogli da je upisu na sebe u katastru. Onda su isli godinama po sudovima. I u oktobru je stigla odluka/misljenje Vrhovnog suda.
    To se odnosi na sve ljude koji zive u primorskim opstinama.
    Ovo pitanjeje , bar neka korist od ovoga, ujedinila ljude iz MZ Krtole, Petrovici, i Lustica.

    U praksi to znaci sledece – da bi koristili sopstveno dvoriste, pa cak u nekim slucajevima i prizemlje sopstvene kuce, moracemo da to iznajmimo od JP Morsko dobro, ili ako to ne ucinimo neko drugi ce to moci da uradi, i koristi ga, kiosk ili slicno u nase dvoriste. Sto je, priznacete, potpuni apsurd.

    SKUP GRADJANA ZA SVE OD HN DO UL:
    subota 7.12.2013. u 18h, MZ Radovici.

  5. Dakle ima nade za vlasnike imovine-koja je u zoni Javne Kuće “Morsko dobro” Crne Gore-sa sjedištem u Mainsko polje-u opštini Budva?! Vlada Crne Gore je usvojila predlog Zakona o morskom dobru.Predlogom se prvo vrši “prekrštavanje” Javne Kuće :u Agenciju za zaštitu i raspolaganjem ovim dobrom. Drugo,u predlogu Zakona između ostalog stoji: “Da se na djelovima morskog dobra ne može sticati pravo svojine,s’tim da stvarna prava stečena do dana stupanja na snagu ovog Zakona ostaju nepovrijeđena”!

    Na ultimu da zaključimo:
    – Nama ostaje nada-koja nikada ne umire,nego umiru oni koji su se nadali.. da će uvažena gospođa Medenica,prešednica Vrhovnoga suda Crne Gore,korigovati svoje želje-stavove-nakane oliti naume..da “obrije” privatne posjede u “zoni” morskog dobra…pa i one uzvodno od Bojane(opštine Ulcinj),rijeke Sutorine(opštine Herceg Novi),male i velike Škurde(opštine Kotor) i tako do Ckvina(opštine Kolašina),i na drugu bandu do Vidrovana( opštine Nikšić)-a po prevođenju voda rijeke Tare u Moraču( “puste” elektrane) i sve tako,do rijeke Svinjače u opštini Kolašin..odnosno do Mojkovca i nizvodno Tarom zaključiti sa “morskim dobrom” na Pivsko jezero i na Ščćepan polje(opštine Plužine)?
    Iskrene pozdrave iz mog rodnog i ubavog Prčnja!

  6. Što god kaže predsjednica opštine odma okreću zli na svoj kanat.Kakvo je to zlo u ljudima. Lijepo zbori da će opština braniti građansko pravo na njihovu imovinu, i opet zlobno Ćatovića mlini i ostalo. Zašto smo takvi? Bože vam pomozi.

  7. Vesna je svojevremeno poručila da se pravosnažne sudske
    odluke ne smiju komentarisati.
    Dakle, moramo ćutati. U protivnom, izgleda, rizikujemo da
    prekršajno odgovoramo!
    Ipak, ne mogu staviti flaster na usta, iako lično nemam imovinu koja
    bi bila obuhvaćena ovim sramotnim zulum-zakonom.
    Tzv. Građansko odjeljenje Vrhovnog suda Crne Gore zauzelo
    je “pravni stav” 7. oktobra o.g., da vlasnici zemljišta u
    pojasu koje zauzima J.P. Morsko dobro nijesu vlasnici
    svojih nekretnina, nego koncesionari, (!) koji moraju svoju prađedovinu
    staviti na raspolaganje JPMD, uz “privilegiju” prečeg korišćenja.
    Čak prema tom “pravnom stavu”, u nekim slučajevima će i
    prizemlje nekih privatnih kuća, JPMD moći izdavati u zakup, (!) uz
    prethodnu ponudu vlasniku kuće. Naprimjer, imate lokal u svojoj
    rođenoj kući, ali JPMD ima pravo da raspiše tender (!) da izda u zakup
    vašu đedovinu. Onda se pojave “kumovi”, ponude sumu koju
    vi po nikakvoj ekonomskoj računici ne možete prihvatiti i – istjeraše
    vas iz kuće.
    Sve po zakonu!
    I onaj Nepomenik iz Vučje jame je sve radio po zakonu od 1933. do 1945. god.
    Izgleda kao da je neko projektovao “pravni stav” da onom kapetanu
    u Kamenarima “kumovi” otmu đedovinu. Ili makar prizemlje.
    Ako ne baš da otmu, ali ono da je – nasilno koriste.
    Ovim prostorima su u dužem ili kraćem trajanju upravljali, vladali
    ili došli sa vojnom silom kao okupatori, brojni moćnici. Svi su oni
    poštovali kao svetinju privatni posjed pojedinca i familije.
    Onda 1945., pod sloganom “tuđe nećemo – svoje ne damo”,
    proleteri oteše mnogima imovinu predaka, koju su ugledne
    porodice vjekovima sticale pomorstvom i trgovinom.
    Sada, kada su restitucijom mnogi djelimično došli do svoje
    đedovine, pojavljuje se nekakvo JPMD i Građansko odjeljenje
    Vrhovnog suda CG sa “pravnim stavom” da ono što
    je vaše -nije vaše.
    Ili je samo vaše sa “ograničenim suverenitetom”.
    Taj suludi zakon neće proći, jer će naići na široku osudu
    javnog mnjenja. Nažalost, mnogi će morati potražiti
    pravdu u Strazburu. A dok iscrpite sve pravne ljekove kod
    domaćih institucija, dok dobijete presudu iz Strazbura, pa dok
    se obavi ovrha, može proći i petnaest godina. Da ne govorimo
    o tome koliko će vas novca koštati nametnuta sudanija!
    Upravo na tzv. vremensku opstrukciju i ciljaju lobisti ovog
    kriminalnog zakona.
    Neko će, recimo, desetak ili više godina koristiti vašu imovinu,
    ili čak tu podignuti hotel, bez vaše saglasnosti i pravične naknade.
    Ova neookupacija Boke Kotorske i Paštrovića od strane
    džemperaša i gologuzovića najteža je od svih u poznatoj istoriji
    od 1419. do današnjih dana.

  8. Zamislite, da vam je derektor Javne Kuće(JK) “Podmorsko dobro”-recimo iz Boke Kotorske?Što mislite što bi prvo uradio? Ja kontam,da bi ukino “teritorije” koje zovu morsko dobro,i koje idu uzvodno rijekama:velike i male Škurde,i drigih rijeka i potoka koji se ulivaju u (nekada) plavi-Jadran…se talasa..od Prevlake(brez Prevlake) do Ade Bojane!
    A,što mislite,što učinio ,da je kojim slučajem, derekto JK “Pomorsko dobro”-s’područja Morače ili Vidrovana od Onogošta grada-grada (ne)suđenog …od”Nikšićkijeh letnijeh igara i granata”?!
    Garantujem,proširio bi područje JK “Podmorskog dobra” do Mioska-Crkvina i na ovu drugu bandu do pod Vidrovan? Dakle ,po uzoru-“opitu”,prevedeno na stanje u Kotoru: đe je i izvorište Škurde-gradskog vodovoda u zoni “podmorskije dobara”?
    Iskrene pozdarve iz mog rodnog i ubavog Prčanja!

  9. Zanima me, gdje se organizuju protesti u Kotoru, povodom ovog kriminalnog china, jer ima i nas iz manjih mjesta iz Boke, koji bismo da se prikljucimo borbi protiv ovih tirana. Hvala.

  10. Hm, hm ,hm ako je po sudskoj odluci, onda neka odmah Biologiju Mora, prepišu na Morsko Dobro, a ispišu Univerzitet Crne Gore, koji za sada slovi kao vlasnik. Neka Gopsođa Catovic brani vlasnike, to je dobro, i milo mi je da je rekla da u Opštini Kotor neće podržati protivustavne odluke, a važno je zbog toga jer bi mogli i Ćatovića Mlini završit da plaćaju po ugovoru nadoknadu Morskom Zlu Buda. A tako je i Morsko Zlo Budva došlo do Kotorske Pjace koja je sada u ZAHVATU-ma vidi koja lijepa riječ- Mrskog Zla Budva.

  11. Ovo mi lici na 45- tu a oćemo u Evropu ???
    Dajte jos da nam ulježu u kuće da nas iseljavaju sa zavežljajem u ruke a ni creve da ne nazujemo… to bi najbolje bilo neka žive tajkuni i bizmismeni pa će nam i gaće skidat da odimo gologuzi. Bruka i sram da ih je u 21. vijek ko je to donio !!!
    S R A M O T A !!! ako imate imalo obraza.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].