Marija Ćatović najavila krivični prijavu protiv direktora PC “Riviera” Alena Kovačevića

7
sa konferencije za medije

Ćatovic, Popović, Magud

sa konferencije za medije

Na danas održanoj konferenciji za medije, gradonačelnica Kotora Marija Ćatović je potvrdila da će tužiti direktora Poslovnog centra “Riviera” Alena Kovačevića zbog niza uvreda koje je nanio njoj i opštini Kotor.

Gradonačelnica je potvrdila da je Kovačević tri puta protiv nje podnosio krivičnu prijavu koje su odbačene kao neosnovane i naglasila da će, dok god je na ovom mjestu, štititi interese Opštine svim raspoloživim pravnim sredstvima.

Gradonačelnica je kazala da je povod današnje konferencije za novinare sve učestalijie izjave direktora PC “Riviera” Alena Kovačevića, usmjerenie protiv Opštine Kotor i nje lično.

Nakon iznošenja brojnih neistina u elektronskim i pisanim medijima proteklih mjeseci, Kovačević se sastao i sa gospodinom Albertom Cammaratom iz Delegacije EU u Crnoj Gori, kojem je, takođe, prenio niz neutemeljenih optužbi na račun Opštine Kotor.

Iz tih razloga, sa pozicije predsjednice Opštine Kotor, imam obavezu da javnost informišem da stav gospodina Alena Kovačevića da je opština Kotor “eklatantan primjer ugrožavanja biznis prava” nema bilo kakvog realnog utemeljenja i može se smatrati isključivo njegovom jednostranom kvalifikacijom.

Odgovorno tvrdim da se u konkretnom slučaju ne radi o biznis barijerama za potencijalne investitore, već o izuzetno sumnjivoj privatizaciji i beskrupuloznom pokušaju ulaska u posjed imovine čiji je jedini zakonski vlasnik Opština Kotor.

Naime, 1983. godine (da bi zaštitila gradsko jezgro i područje pod patronatom UNESCO-a) Opština Kotor je izmjestila industrijske pogone iz naselja Škaljari.

Izvršena je eksproprijacija zemljišta u Grbaljskom polju i stvorene su mogućnosti za izgradnju i premještaj tri kotorske fabrike: Industrije ležaja, “Bokeljke” i “Riviere”.

U ovaj posao Opština Kotor je uložila veliki novac.

Odlukama lokalnog parlamenta i Radničkih savjeta fabrika, omogućena je izgradnja i zamjena zemljišta za Industriju ležaja i “Bokeljku”.

Međutim, apetiti tadašnjeg direktora “Riviere” su bili veliki, odnosno nije mu bilo dovoljno 89.000 m² zemljišta u Grbaljskom polju, već je imao i dodatnih zahtjeva.

Upravo zbog toga i počinje dugogodišnji problem na relaciji Opština – Riviera, koji ni do danas nije riješen.

Naglašavam da sam, po izboru na funkciju predsjednika Opštine Kotor 2005. godine, bila suočena sa brojnim, konstantnim i opravdanim zahtjevima građana da se riješi problem ruinirane zgrade stare “Riviere” u Škaljarima, koja ne samo što narušava izgled urbanog jezgra Kotora, već (zbog mogućnosti da se sruši) predstavlja i ozbiljnu opasnost po bezbjednost građana.

Podstaknuta tim zahtjevima, formirala sam Komisiju člji je zadatak bio da pregovorima sa predstavnicima “Riviere” pokuša da riješi ovaj problem.

Nažalost, pregovori nisu urodili plodom, pa je Opština Kotor morala da pokrene sudski postupak protiv AD Riviera i d.o.o. “Riviera Industry”.

Prvostepenom sudskom presudom “Riviera Industry” dobila je zemljište u Industrijskoj zoni, a Opština zemljište u naselju Škaljari.

Međutim, na osnovu žalbe Kovačevićevog partnera, direktora AD “Riviera” g. Kovača, pokrenut je postupak pred Višim sudom.

Postupak je okončan tako što je preinačena prvostepena presuda u korist obje “Riviere” (AD Riviera i d.o.o Riviera Industry), a Opština Kotor ostala je bez zemlje.

U nastojanju da zaštitimo sopstvene i interese građana, detaljno smo pregledali Ugovor o privatizaciji iz 2001. godine, u kojem se jasno vidi da su direktor AD “Riviera” Draško Kovač (istovremeno stečajni upravnik Henkel-Riviera Industrije) i direktor Yu FAX d.o.o iz Beograda Alen Kovačević neovlašćeno raspolagali imovinom koja je 1/1 vlasništvo opštine Kotor.

Iz tog razloga, pokrenuli smo tužbeni zahtjev za sprovođenje istrage i poništenje pomenutog ugovora koji ima elemente krivičnog djela.

Nakon razmatranja dokumentacije koju smo podnijeli, i Tužilaštvo je utvrdilo elemente krivičnog djela u pomenutom ugovoru.

Na osnovu te činjenice, a u cilju zaštite državne i imovine Opštine Kotor, pokrenuli smo krajem 2006. godine tužbu za poništaj Ugovora.

Na osnovu te tužbe, u toku je sudski postupak pred Osnovnim sudom u Kotoru.

Da bi javnost imala uvid u pravo stanje, moram da Vas obavijestim da je Draško Kovač (direktor AD Riviera) priznao da je zemljište u vlasništvu Opštine Kotor, dok Alen Kovačević to ne priznaje, već i dalje želi 89.000 m² opštinskog zemljišta, bez ijednog centa.

Takvo ponašanje smatram neoprostivim, jer osim ugrožavanja interesa Opštine i bespravnog pokušaja prisvajanja opštinske imovine, Alen Kovačević nanosi štetu i građanima, od čijih prihoda je po tržišnim cijenama plaćeno eksproprisano zemljište u Grbaljskom polju.

Treba uzeti u obzir i da je još 1996. godine tadašnji sekretar Opštinske službe pravne zaštite upozorio Vladinu Agenciju za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja na nezakonito raspolaganje imovinom Opštine Kotor u postupku privatizacije “Riviere”.

Zbog svega navedenog, izjave i aktivnosti Alena Kovačevića povodom ovog problema smatram svojevrsnim pritiskom na medije i javnost, kao i na sudstvo.

Indikativno je da uoči svakog sudskog ročišta, Alen Kovačević prezentira neistine usmjerene protiv Opštine Kotor i predsjednika Opštine, kazala je na kraju gradonačelnica Kotora Marija Ćatović.

Na konfernciji su bili prisutni saradnici gradonačelnice Ivo Magud, Snežana Macić, Simeona Begović, potpredsjednici Andrija Popović i Željko Abramović i glavni administrator Đorđije Vukčević.

Andrija Popović je kazao da se radi o klasičnoj zloupotrebi i da neko pokušava da oduzme građanima Kotora skoro 10 miliona eura, a Ivo Magud da će Opština uvijek braniti svoju imovinu od ovakvih i sličnih nasrtaja.

Sa kompletnom dokumentacijom o ovom slučaju upoznata je Evropska kancelarija u Podgorici i lično gospodin Leopold Maurer.

Na pitanje novinara zbog čega svakom ročištu prisustvuje konzul Republike Srbije, gradonačelnica je odgovorila da to predstavlja svojevrsni pritisak na sudije u koje vjeruje da čestito i zakonito rade svoj posao.

7 KOMENTARI

  1. Dok je takvim seljaka i ne može biti drugačije. Nije ti važno da ne dobije našu zemlju neki bjelosvjetski……Možda si i ti u nekoj sprezi a gradonačelnica ima dovoljno da tuži iz svoga džepa. Ne boj se

    • Pitaj je onda ciju je zemlju do sada opstina prodavala,kome i posto.Kad ti to odgovori,shvatices i sam besmislenost tvoje ulizicke i gramaticki neispravne poruke.

  2. Prekinite to više i ne gubite energiju. Sud i zdravo! Kovačević neka zašuti jer mu je bolje po svemu sudeći a opštinu ne branim ni malo jer joj kadrovi nulu ne valjaju.

  3. Gospođo predsjednice,imali na(be)zočni g.Alen Kovačević privremenu dozvolu za rad u Crnoj Gori,konkretno u Kotor,ili je kao mnogi bez dozvole,što kopaju,prekopavaju,iskopavaju i zatrpavaju sve i svašta i što im padne napamet,a da ga,liši Vas,niko ne dira i pita:”Ej, ko si,odakle si,što radiš i čime se baviš ,ili ,nedaj bože,okle ti pinezi-lova evrići”??? Ovo što je bio kod Mauera,ne brine,ali brine(mene),a što ako krene da se dopisuje sa Ban Ki Munom,pa još da ga ovaj primi,valda bi se onda uključio Roćen,kao i konzul Srbije,zašto ne??? Za neupućene,ovo što na ročištu prisustvuje konzul Srbije,pa on je to radio i mijenjao ambasadora-konzula Bosne i Hercegovine,koji je prije nekolika dana postavljen ,što me navodi na razmišljanje sada će on pratiti svoga građanina-državljanina na(be)zočnoga Alena pred crnogorske sudove?! Što se tiče pritisaka na sudijE,tvrdim pod moralnom i krivičnom odgovornošću da istih nema,ali može da ima na sudijU ,osobito ako voli more i lađe, pa oće da se provoza morem i da “zajedri” našim plavim Jadranom,nedaj bože, preko Boke False pa do Kupara đe spljaže nema,a more je duboko i preduboko,dublje od svakog buđelara ?!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].