Marija Ćatović: Izgradnja žičare Kotor-Cetinje izuzetna atrakcije za brojne turiste

33
Marija Ćatović: Posebna atrakcija za turiste

Marija Ćatović

Marija Ćatović

Gradonačelnica Kotora Marija Ćatović smatra da je projekat gradnje žičare  Kotor-Lovćen – Cetinje važan za dalje povezivanja Kotora i Cetinja, jer većina turista koji dolaze u Kotor odlaze potom u obilazak Cetinja.

Ona je za Skala radio istakla podatak da je prošle godine Kotor posjetilo preko 500 hiljada turista.

Veoma atraktivna žičara sa pogledom na jedan od najljepših zaliva svijeta biće izuzetno interesantna za brojne turiste koji će posebno u turističkoj sezoni posjetiti i Cetinje.

Opština Kotor je planskom dokumentacijom odredila mjesto polazne stanice za žičaru i to u industrijskoj zoni u mjestu Pržice, kazala je Ćatovićeva.

Aktivnosti DBA grupe koja je izabrana za konsultanta na projektu gradnje žičare  počeće već u prvoj polovini februara i trajaće manje od šest mjeseci.

Raspisivanje tendera za izbor privatnog partnera i izgradnju žičare planirano je za jun, nakon čega se, u drugoj polovini godine, očekuje početak gradnje.

Studijom izvodljivosti predviđeno je da se gradnja žičare realizuje za godinu.

33 KOMENTARI

 1. Mi Kotorani kada kazemo za nekoga poso je ADIO MARE ,to znazi da vise nije sam sa sobom ili je zavrsio pod borove,a posto ovaj ADIO MARE jos pise onda je ono prvo,a je li ti prosla kanalizacija pored kuce,mozes li autom izac iz garaze ?

  • I mi stari Kotorani iz grada kazemo Adio Mare kad hocemo da kazemo za nekoga koji je nebulozan/nenaucan/ maliciozan/ nenaucan ili kad je otisao u kvasac kao na ovom portalu sto se da zakljuciti iz komentara.
   Adio Mare KOTORANINU da ti bude jasnije zasto pisem Adio Mareee!!

 2. Divno je imati nekoga za primjer i postovanje kod nas u Boki.
  Zar nije bolje uzivati u medjusobnom skladu, suzivotu i ljubavi (kao sto su nasi preci radili) nego se prepirati ko je cije vjere i nacionalnosti. Ne dozvolite da se podjele sa drzavne razine prenesu kod nas u Kotor i Boku jer nama to nije svojstveno. Budimo primjer svima skladu razlicitih vjera i nacionalnosti kako je bilo i do sada. Budite konstruktivni na zadatu temu i naslov, licitirajte nesto novo, bolje, ljepse. Borite se za dobrobit nasega grada i buducih generacija. Zelim da spomenem primjer Dubrovcana kako se zele izboriti sa odlukom vlade da strani investitor na brdu Srdj iznad starog grada, napravi kompleks golf terena sa pratecim sadrzajem. Gradjani su odgovorili prikupljanjem potpisa za organizovanje referenduma sa pitanjem da ili ne. U tome ce uspjeti. Zastiti ce svoj grad od devastacije. Slucajno je uzeta paralela iz okruzenja, ali je ipak pozitivan primjer kako gradjani se bore s ljubavlju i razumom u interesu grada. Nama to hvali u Kotoru. Nemamo jedinstvo i hrabrosti da se usprotivimo protiv interesa Kotora i gradjana. Nije grad drzavni nego od gradjana. Promjenile su se mnoge drzave i carstva koje su svojetale ovaj grad, ali je odolio vremenu i ocuvan nam predat zahvaljujuci nasim precima koji su voljeli iznad svega svoj grad, shodno tome se i ophodili. Postavlja se pitanje zaobilaznice, most verige, poslovno stambeni kompleks u Skaljarskoj staroj industrijskoj zoni (treba li nam Budvanizacija-betonizacija Kotora ili neki lijepi grandiozni park na cijelom tom potezu sa puno zelenila, drveca, setalista, staza, fontani itd itd), zatim marina za jahte, hoteli, bedemi (stanje bedema je alarmantno i hitno treba poduzeti mjere u saniranju u cjelokupnoj duzini), zicara, lift itd itd sve su to projekti koje treba gradjani KOTORA dati odluku a ne drzava, tajkuni, partije a uglavnom u cilju finansijske koristi pojedinaca-ki.

  • sve je otislo do vraga, kada su se Kotorani uclanili u DPS/SDP ,i onda nije nista ostalo od toga sto pises. A onda je pocela borba , ko je blizi gospodaru. U tome prednjace Hrvatske stranke i tzv. gradjanska drustva

 3. Falati bože,koje su vere-nacije ovizi- današnji potomci onizije- “veselih” baba koje su,pre dva veka, šljegle u Škaljare trbuhom do zuba-pa otole u nahodište iza staroga kina u Kotor-i jopet u Škaljare,đe su se “naselile” na levu obalu reke Zv/j/eronjak-barem tako su zborili stari Škaljarini?

 4. Gradnju zicare, za Bokijelje, za Hrbe i Srvate a i za one koji to nijesu, poceti na onouuuu (muuuuu) livadu pored tamnog Autoremonta (nadmorska visina 6.70 metara). Ondag, preo tamne Mokre Plosce odit nedje gore na Praciste (za Bokijelje i ostale to je ono mjeso gore prego brega gde pocinje ona suma na visinu od cca 824 metra kubna)… pa otoleN na stanicu Zagnijev Do (nadmorska visina cca 939 meratag Farenghajtnovig). Nedaleko otole na visinu od 950 metara stigli bi do mesta poznatijeg kao Krstač. Otolen neka Cetinjci preuzmu dio gradnje i rutu kojom bi se stizalo u Bajevice a otolen u Cetinje.

  Ovo je najbolja moguca ruta kojom bi Kotorci, Bokijelji, Hrbi, Srvati… Grbljandjani, Oravci, Morinjanci… Muljančani i ostali, mogli uzivati u pogledu na zaliv koji je napravila priroda skoro pa bez greske… a zicaru? Zicaru mozemo i mi. 😉

  • Zna li se u Opstini Kotor cijena karte za tu Famoznu zicaru i da li ce ona vazi i za mostatinu na Verige?

   • Sto se tice žičarine na mostu Verige, mogu da kazem da se podvodni most na Verige gradi u Kumbor. U most ce se ulaziti liftom sto ce biti vrlo atraktivno. To ce biti naturalna veza sa Autocestom A1. Sto se tice cijene žičarine – “prava sitnica”. Moci ce da se placa i Visa karticom. Povoljne kredite za tako nesto smo obezbijedili kod medjunarodne banke za razvoj malog preduzetnistva. U sklopu žičare na mostu Verige u Kumboru bice otvorena 3 veleljepna trgovinska centra sa 6 diskoteka, 3 kuglane, dvije sportske dvorane, spa centri, kafici, butigci da ne pricamo o suvenirnicama… Bice otvoreno cak 40 suvenirnica! Uposlice se 24 osobe sa pristojnim platama. Gosti ce moci da uzivaju u prekrasnom pogledu na tunjel.
    “Bolje zivjeti 100 godina kao bogatas nego jedan dan kao siromah!”

 5. ovo vec pocela predizborna obecanja,veselo nema sta,a kad prodju izbori i popije se sampanjac ostaje nam samo da gledamo te projekte kao 3D animaciju ko i vazda…

 6. Sv.Leopold(Bogdan)Mandic,Srbin iz H.Novoga…..
  Sv.Ozana(Jovana Kosic),Crnogorka sa Prekornice…

  “Zaljev hrvatskih svetaca Jovane i Bogdana”.

  • Adam i Eva, srbijanci iz Svrljiga donjeg….tri prsta u ariju, ” veliki srbijanski pozdrav ” za tebe srbokelju…

   • Prijatelju,

    Ponovicu………imas vremena da naucis……

    Bogdan i Jovana “hrvatski sveci”……sva istina je tu.

    • Prijatelju, srbokelju evo napisah par podataka o ovim svetim ljudima koje spominješ, da nešto ti naučiš, nijesam napisao na ćirilici, ali možeš nekog pitati da ti prevede sa latinice.
     Blažena Ozana Kotorska rođena je 25. 11. 1493. u mjestu Relezi, u Crnoj Gori, kao Katarina (Kate) Kosić. Mladenaštvo je provela kao pastirica. S četrnaest godina zaposlila se kao služavka u kući kotorskog plemića Aleksandra Buće.
     Preko njegova brata, dominikanskog provincijala fr. Vinka, povezala se s dominikanskim trećoredicama u Kotoru. Uzela je redovničko ime Ozana. Slušajući na Veliki petak propovijed o Isusovoj muci i smrti, odlučila je da će, Isusu za ljubav, provesti ostatak života kao “zatvorenica”. Od 1514., kao “zazidana djevica” provela je sedam godina u sobici pokraj crkvice sv. Bartolomeja. Nakon toga se preselila u ćeliju kod crkve sv. Pavla u Kotoru.
     Takvim načinom života proživjela je 51 godinu, vršeći snažan vjerski i društveni utjecaj na Kotor. Jedni su joj se preporučivali u molitvi, drugi tražili savjete u najrazličitijim životnim prilikama.Harizmatički nadarena, Ozana je utjecala na smirivanje svađa među građanima i političkim skupinama. Umrla je na glasu svetosti 27. 04. 1565. Njezino neraspadnuto tijelo čuva se u zbornoj crkvi Sv. Marije u Kotoru, gdje je štuju ne samo katolici nego i pravoslavci.Papa Pio XI. odobrio je njezino štovanje 21.12. 1927., moleći njezin zagovor za jedinstvo kršćana.

     Katolički svetac i ekumenist Leopold Bogdan Mandić rođen je 12. 05 1866. godine u Herceg Novom kao jedanaesto od 12 djece u famelji. Kršten je mjesec dana nakon rođenja kao Bogdan, Ivan. Velik interes za duhovnost pokazuje već u djetinjstvu. Kako je kapucinski samostan u Herceg Novom tada potpadao pod venecijansku provinciju u dobi od 16 godina mladi Bogdan odlazi u kapucinsko sjemenište u Udinama (Italija).Smrt ga je sustigla 30.07. 1942. godine a njegovi posmrtni ostaci se čuvajui u grobnoj kapelici u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Padovi.Blaženim ga je proglasio papa Pavle VI 2. 05. 1976. godine, a svetim ga je proglasio papa Ivan Pavao II 16. 10. 1983. godine. Spomendan Svetog Leopolda slavi se 12. 05.
     Srbokelju nijesi dostojan da spomeneš imena ovih svetaca kojima je najveća zamisao i molitva bila da ponovo ujedine katolike i pravoslavce, braću u vjeri u jedinstvo hrišćana.
     Tri prsta ” čuveni izvorni srbijanski pozdrav” za tebe srbokelju i tvog istomišljenika srbokeku.

     • Sve mi ti lijepo napisa,samo “preskoci” ono bitno.
      Ko su bili Bogdan i Jovana?Iz kojih su razloga primili katolicanstvo?
      Da bi prezivjeli ili “sporta” radi?
      Mnogi prizeljkuju da pravoslavni prihvate Uniju ali to se nece dogoditi.

 7. e moj keko ali si rebambao od loseg vina ili jos gore pive,Bokelji su zvali tacno kako kazes San Đovani jer su brijeg zvali na svoj drugi maternji jezik a to je italijanski koji je rasprostranjen i rijeci koje danas upotrebljavamo su polu izvrnute ili tacne Venecijanske rijeci,uz nadu da znas o cemu govorim pozdrav iz malog sela.

 8. Keko nisi u pravu,
  To nam pokusavaju danasnji, “stari” Bokelji ili bilje reci “katolicki crnogorci/hrvati” da nametnu jer San Giovanni je italijansko, a Sveti Ivan je “made in Croatia”…znas ono “Zaliv hrvatskih svetaca” jer nemaju jos niti jednog (namjeravaju dobiti “napokon” Stepinca) pa bi u medjuvremenu prisvajali (nista za njih neobicno) nase Crnogorske Svece ( Svetu Ozanu, Svetog Leoporda Mandica itd).
  Cudno da “veliki” zastitnik CG g-din S.Mandic ne reaguje na ovo prisvajanje nasega nasledja(pravopis zna svaki al’ en vidi, niti cuje a tesko i da progovori “pravilno”hehehe)
  Nego ali zicara ide iz Grblja(Przice) a ne Kotora?
  Ako je iz Grblja onda zasto ne nosi naziv Grbalj(Przice)-Lovcen-Kekinje?hehehe
  a kako od Kotora do Przica?

  Adio Mare!!!

   • Vagabundi, Vagabndoooooooo!!!
    Hrvatska nije ni Dalmacija(3 grba), a ne Boka… vidjet ces uskoro kad pocne kriza sve vise da steze Dalmaciju, jer kune idu u ZG a ne vracaju se gdje su zaradjene..sitnooo kolo do kola culo se do S….!!!
    Onda se mozemo ponovo udruziti sa Dalmacijom jer smo jedno isto…Dalmatncii>Primorci>Bokelji>SRBI hehhe(citaj obratno).
    Ako ne vjerujes idi na web hrvatski i vidi istoriju Hvara gdje jasno pise da su tu nekad bili nastanjeni samo SRBI…hehehe oni to pisu ko su im preci.
    Pa u CG i danas ima preko 3000crnogoraca katolika koji slave SLAVU a ne imendan.
    E kad bi shvatili ovi nasi katolici da su porekol SRBI (ovo im je napisao i don Lukovic) ucutali bi ..mukkkkkkkkk!~!!!
    Adio Mare, Keko,Nina,Marko Dekaderon etc etc Istina se ne moze zabiti.

   • Sad bi pametnije … naucili su ovi sto su vodili lekciju hehehe
    PRIFALILO LOVE PA SE NESTO MORAJU “U”cinjet’
    Adio Mare hehehe

 9. Najbolja investicija u Boku koja bi se desila, samo da se ostvari.
  O profitabilnosti vjerovatno postoji studija, jer ako nije rentabilna nece ni graditi,valjda. Kao pomorac mogu reci da zicara koja se nalazi u Kejp Town-u je vrhunski dozivljaj i atrakcija. Kod nas bi bio pun pogodak povezati primorje i planinu sa zicarom. Rado bi se provozao do Cetinja i nazad.
  Ali jedna jos i atraktivnija investicija bi bila izgradnja zicare do San Giovanni-a.
  Sa mogucnoscu uredjenja tvrdjave u vrhunski restoran upotpunilo bi ponudu i uzitak. Kazu sve je spremno za tu investiciju. Samo biraju najmoguce bolje finansijsko rjesenje. Samo da se drugima ne napune dzepovi, jer ovaj projekat je veoma isplativ, barem kako kazu studije. Vrijeme je da pocnete nesto konkretno, od prica i obecanja nemate puno koristi. Gradjani Kotora zasluzuju vise akcije u ovom gradu i rjesavanje nagomilanih problema.

  • Znam da ne bi niti izlazio na Kekinje …iz straha da te ne zaposle, jer trebaju radnike za Kosutu, Obod, taru, Bojanu itd hehehe
   A sto zasluzuju “gradjani Przica” ………..kojima ce “oteti” zemlju odakle se krece na Kekinje a vratit ce im kao sto ce vratiti Krimovicu(dio sto LP/DPSDP Opstina prodade….)?
   Batalite se lijepih zelja, jer od toga nece biti dok ne padnu ovi “graditelji” sa vlasti.
   Sto su dobra narodu ucinjeli od kad su zasjeli na vlast?
   Evo svaki dan idem onim mostom na Verige, penjem se liftom na tvrdjavu, popio kafu u Fjord/Slaviju, bio prije neki dan na Zabljak preko Savnika(helihopterom) hehehe a Boga mi i KAP je napokon platio struju ali
   preko vlade koja je preuzela troskove a platit ce ka i sev do sada iz naseg praznog djepa hehehee
   A Boga mi i parkiraj auto u onu garazu u Skaljare od one Grgurevicke sto njenih 50clanova porodice glasase za “njih” hehehe
   Insh Allah!!!
   Koje li smo li mi avetinjeeeeeeeeeee.
   AdioMare!! i dokle vjerovati mangupima u njihovim redovima?

 10. Gospođo Ćatović recite nam dokle se stiglo i oće li doći oni eksperti iz UNESCO da odrede putanju, trasu za zaobilaznicu oko Kotora?

  • Bokelji nijesu nikad San Giovanni zvali Sveti Ivan.
   Brijeg i tvrđavu iznad Kotora Bokelji oduvjek zovu San Đovani.
   To nam ove pridošlice iz Dalmacije i Zapadne Hercegovine, koje dođoše za austrijskom vojskom, pokušavaju namećati novogovor.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].