Maratonci opet trče Deveti krug Pakla

2
Sreten Vujović

Piše Sreten Vujović

Medijska mimikrija u redovima neprijatelja „svih boja“

U novonastaloj crnogorskoj situaciji, do te mjere crnoj da su izvještači sa sahrane onoga čije ime nije vrijedno pomenuti, a predstavljao je SPC u Crnoj Gori, počeli pripreme da uskoče u „kolo“ koje je devedesetih godina predstavljalo najsramnije ratnohuškačke stranice crnogorskog novinarstva! Oni koji imaju duže pamćenje, lako će se śetiti urednika Drugog  dnevnika državne televizije, koji nam je u dnevniku pokazivao  „rekvizite“ sa dubrovačkog ratišta u vidu  špila igraćih karata,  osuđujući  „ustaše“ da se zabavljaju dok naši dragovoljci ginu da oslobode Hrvatsku od Hrvata! Śetimo se samo jedne novinarke, izvještača sa istog ratišta koja skoro da doživljava ekstazu od zadovoljstva što je viđela  mrtvog „ustašu staklastog pogleda“! I dobi novinarsku nagradu! Kako ovakvi  novinari i njihovi duhovni našljednici nijesu sigurni da li su „rokovi“  predložene nove vlade dobri, ili će se nakon 200 dana „oštetiti“, kao i svaka druga lako „kvarljiva roba“,  ipak valja uskočiti  u taj Deveti krug Pakla, jer nikad se ne zna, a onda će po starom, dobro oprobanom metodu  opet  razviti „crnogorsku zastavu“, pjevati himnu i držati ruku onamo đe bi moralo postojati srce, ako je vjerovati anatomiji! No, ovđe se radi o anatomiji  (ne)morala i destruktivnosti, do te mjere vidljive, da ne postoji vulgarne riječi  koja bi to opisala na pravi način.  Na drugoj strani slobodomisleći mediji, kojima je primarni cilj pravovremeno i objektivno informisanje, ono koje ne želi „hipnotisati“ svoje  konzumente, trpe napade, krivične prijave, prijetnje smrću… Tako se desilo i sa potpisnikom ovih redova. Jedan „inokosni poslovodni organ“ inače „tvrdi“ suverenista je, u trenutku kada je „zajahao“ nepomenik nedavno stradao od covida-19, počeo „vagati“ u stilu „hajde da zaigram malo i na kartu“ direktora vjerske  organizacije suśedne nam države“! Jer, nikad se ne zna! I ispostavilo se da je taj „tiket“ dobitni, makar za neko vrijeme!

U jednom intervjuu prije avgustovskih izbora sam kazao: „Neće Đukanovića srušiti ulica, već mangupi u vlastitim redovima“! Pri tome nijesam mislio na one „neka padne Milo“, već na jedinu snagu, koaliciju, koja je mogla spriječiti da nam se desi ovakav sunovrat!  I bio sam, na žalost, u pravu! Na žalost svih nas koji nikada nijesmo bili politički konvertiti, niti smo svoj patriotizam iznosili „na pazar“, a ostali pouzdan oslonac suverenoj Crnoj Gori, trpeći pritom prešutnu, a bogme i direktnu šikanu, dok se sa druge strane „sipalo kapom i šakom“ osvjedočenim neprijateljima svega crnogorskoga. „Odlazeći“ će se najvjerovatnije vratiti, osnaženi srednjovjekovnom zatucanošću nove parlamentarne većine, nadam se pročišćeni i osvježeni  novim kadrovima, koji bi trebali da promovišu partiju diskontinuiteta, i isprave greške koje su pravili njihovi prethodnici, a prije svega prema onima koji su u nemogućim uslovima čuvali ovu državu i nijesu nikada pitali po koju  cijenu. Pogledajmo samo egzistencijalnu i životnu sudbinu svih suverenistički i antiratno angažovanih medijskih poslenika! Zbog poštovanja prema njihovoj muci, koja još traje, neću im spominjati imena; odlazeća vlast zna, a znaju i ovi „dolazeći“ pa su u skladu sa tim saznanjem  zasuli slobodne intelektualce i slobodne medije morem krivičnih prijava, koje dolaze sve iz jednog  centra, Srpske pravoslavne crkve! Zna  se dobro koji su to intelektualci medijski „žigosani“ za  navodnu kriminalnu djelatnost i koji  su to medijski poslenici osuđivani i dovođeni na rub egzistencije, samo zato što su se odvažili kazati istinu! Dobro se zna stanje „na terenu“!

Nedavno sam gledao TV emisiju i intervju jednog „mučenika“ iz medija, koga je voditelj morao „vući za jezik“ kako bi  izgovorio samo ono što već i ptice zloslutnice na granama grakću! Lično mi je draži kvalitetan neistomišljenik, nego prijatelj i tvorac hvalospjeva, koji će prvi  napustiti „brod“ u potonuću, poput onih inteligentnih glodara, koji  su preživjeli sve pošasti i postali  imuni na najjače otrovi! Ovi neistomišljenici  „oštre“ moj  mentalni sklop! Pri tome ne mislim na medijski koncern koji, ne bez razloga zovem „Familija Adams“! Izvanredno su finansijki prošli, i još uvijek prolaze a kolike su empate, ne bi „Bogu dali tamjana“! I oni su počeli da „mlate“ krivičnim prijavama po slobodnim medjima, željno očekujući  odštetu zbog „duševnih patnji“ kako bi dsodatno uvećali svoje bogatstvo! Đe se nalazi ta „duša“, to sami Bog zna, a najvjerovatnije na nekom bankovnom računu!

Kad smo već kod „Familija Adams“, ko se ne bi śetio te kultne serije, koja je fantastična dok se nalazi u domenu  umjetničke fikcije, ali kada nam je ova „znamenita famelja“ dovede u  konkretnu stvarnost, onda su mnogi prinuđeni da  trče „počasni krug“ iz naslova ovoga teksta! Ipak se mora odati „priznanje“ ovim medijskim poslenicima na jačini „želuca“ i količinu poniženja koja svakodnevno podnose u službi „đavoljeg šegrta“ ali i volji da tu nečist plasiraju nedužnim gledaocima i čitaocima! Najviše se čuditi nekim „slobodnim“ intelektualcima koji u takvim medijima „šegrtuju“ i ne pitaju se ko je ko, samo da se dobro plati!

Nakon objavljivanja peticije u kojoj univerzitetski profesori podržavaju buduću ministarku, četiri ključna ministarstva, bio sam zatečen tolikom količinom neprepoznavanja vitalnih interesa države u kojoj potpisnici uživaju sve moguće privilegije! Logično je da   Bratićka ne prepoznaje suštinu crnogorskog kulturnog i nacionalnog bića, budući je u Crnu Goru došla kao izbjeglica iz Trebinja, a svojevremno je volšebno dobila crnogorsko državljanstvo. Prije nego je i počela obavljati tu nemoguću dužnost, žestoko se okomila,  izvrijeđala i oblatila sve što pripada crnogorskom kulturnom i nacionalnom biću i crnogorskoj tradiciji! Zato sam sklon vjerovati (u ovom dijelu) da biti univerzitetski profesor nije titula, već dijagnoza, jer, koji bi to akademski građanin „kidao granu“ na kojoj śedi, izuzev ako za to nema dobre pripejd razloge ili je proradila potreba za potčinjavnjem, koja u svojoj suštini, prema mišljenju najznačajnijih psihologa, predstavlja sado-mazo sindrom, koji zadire u problematične sfere ljudskoga duha! Što je tek sa mladim ljudima koje takav univerzitetski  „kadar“ vaspitava i obučava?! „Mrka kapa“ rekli bi u narodu, ali ne ona sa kokardom, već ona koja se po potrebi da transformisati i može dobro funkcionisati u „trokapićkoj“ ideologiji!

Śećam se jednog časnog starog Crnogorca, zelenaša, razočaranog cjeloživotnim trpljenjem zbog očuvanja crnogorskog dostojanstva, koji je u trenutku rezignacije rekao: „Da mi  se, crnome kukavcu, makar na dva minuta rastaviti sa obrazom, nikad se ne bih poželio opet sastaviti sa njim“! Pri tome, jer dobro sam ga poznavao, nije mislio na sebe, jer časno je proživio život do kraja, već na one koji su se jednom nekada  „rastavili sa obrazom“ pa se ni dan danji ne žele sa njim sastaviti!

2 KOMENTARI

  1. ROBINSON
    Jutros zorom oglasiše se ždralovi. Potom sam u dalekom nmebeskom plavetnilu vidio njihov savršeni klin, koji jato formira uoči selidbenog prelijeta. Moja baba ih je zvala “zlogodnice”. Pominjem ovo jer nikada ni prije ni poslije nijesam čuo taj naziv. Moja pokojna baba je jedino u meni imala zahvalnog slušaoca, a ostali ukućani su je smatrali već pomalo prolupalom. Danas mi je žao što sam u to vrijeme bio nepismen, a jedva da sam nešto pismeniji idanas, jer bih zapisao nešto od njenih priča. Upamtio sam kada mi je pričala kako su krajem zime 1914. jata ždralova kružila i vraćala se. Teške magle i zavjese gustog snijega su ih sprječavale da se vrate dalje prema sjeveru.Zastala bi baba kao da se prisjeća, a potom nastavljala:
    “Govorila mi je tada moja baba kao ja sad tebi, a već je više od vijeka trajala, nagledala se mnogo zla, a malo dobra, da se priprema veliko zlo, kojem će dugo trebati da prođe, a mnogo manje će nas ostati da o tome svjedočimo. Zlogodnice su to koje najavljuju zle godine. Ne znam kako one to znaju, ali tznaju bolje od nas.
    Rekao bih poštovani gospodine Peroviću da nam predstoji zla godina. Ne vjerujem ljudima koji ćute već ždralovima koji govore. Osjećate je Vi na svojoj koži, a osjetićemo je svi koji imalo crnogorski osjećamo i zborimo.Kada prohuje ove ekspertsko-klerikalne, jednonacionalno-ekstremističke, eksperimentalno- poslušničke vlade, čija personalna rješenja jedino dokazuju da je od rukoljuba do dupeliza niti pola koraka, a moj drug Viktor Ivančić kaže da se moralno dno dočepalo političkog vrha… jato ždralova “zlogodnica ovog jutra iščeze u čistom plavetnilu vedroga neba. Provedrilo se iznad Gore Crne!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].