MANS: Abazović pokušao da obmane javnost

1

Državne institucije su tokom marta i aprila ove godine realizovale čak 5600 pojedinačnih isplata po osnovu ugovora o djelu, što je zablizu 1400 više isplata u odnosu na isti period prošle godinekada nismo imali izbore.

Kako je navedeno iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), ovaj podatak potvrđuje sumnje da se radi o novom zapošljavanju i demantuje tvrdnje premijera Dritana Abazovića da je do skoka u sumi isplata došlo samo zato što su povećani pojedinačni iznosi.

MANS je prije dva dana prezentovao analizu potrošnje državnog budžeta u predizbornom periodu koja je pokazala da su državne institucije tokom marta i aprila ove godine po osnovu ugovora o djelu isplatile čak 3,2 miliona eura, što je za preko 60% više nego istom periodu prošle godine kada nismo imali izbore.

– Reagujući na ove podatke, premijer Abazović je rekao da nema značajnijeg povećanja u odnosu na prošlu godinu, te da se razlika odnosi na činjenicu da su rasli iznosi pojedinačnih isplata. Podaci koje je analizirao MANS pokazuju da je prosječna isplata po ugovoriu o djelu u aprilu ove godine iznosila 522 eura, dok je u istom mjesecu prošle godine bila 520 eura. Nešto drugačija situacija je sa ugovorima koji su zaključeni u martu ove godine i za koje je prosječna isplata iznosila 609 eura, dok su je ona u martu prošle godine bila 481 euro – stoji u saopštenju Mansa.

Ipak, kako navode iz Mansa, stvarni razlog povećanja od 60% u ukupnom iznosu isplata u odnosu na prošlu, neizbornu, godinu, pokazuje broj transakcija, odnosno isplata po osnovu ugovora u djelu.

– Zvanični podaci pokazuju da su državne institucije u martu ove godine realizovale 2808 transakcija, što jeza čak 853 višenego u martu 2022. godine. Slična situacija je i sa aprilom kada su iz državnog trezora realizovano 2790 transakcija, što jeza 534 isplateviše nego u aprilu prošle godine. U ukupnom iznosu, radi se o1387 više isplatapo osnovu ugovoru o djelu u odnosu na period mart-april 2022. godine kada nismo imali izbore – zaključuje se u saopštenju.

pobjeda

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].