Mandić i Barbić na 18. stručnom skupu vatrogasaca u Opatiji

1

Hrvatska vatrogasna zajednica posebnu pažnju posvećuje svim oblicima zaštite i spašavanja, sa posebnim akcentom na vatrogastvo. Zato su neophodne stalne obuke, predavanja, kursevi koje vode eksperti iz ove oblasti, a rezultati se vide najbolje kada se dogodi neki od hazarda. Organizovana i obučena vatrogasna zajednica reaguje munjevito i u skladu sa složenim procedurama koje ova struka zahtijeva.

Godinama već prijatelji iz Hrvatske na stručne skupove pozivaju i crnogorske stručnjake. Redovni gost je komandir kotorske Službe zaštite i spašavanja Maksim Mandić, koji je polovinom oktobra 2023. godine u Vatrogasnom trening centru Šapjena- Rijeka stekao zvanje Instruktora Nivo-, jedinog te vrste u Crnoj Gori. Prethodno je Mandić, između ostalog, učestvovao na konferenciji EU projekta “ADRIATIC 2018” održanoj u Splitu, u Italiji stekao zvanje menadžera u vatrogasnim operacijama. Tu je i velika vježba pod patronatom EU u Oslu i ona u američkoj državi Mejn, gdje su se stekla nova znanja u primjeni najsavremenijih rješenja koja se primjenjuju protiv raznih oblika hazarda.
Po ugledu na kolege u Hrvatskoj, Mandić organizuje brojna predavanja i česte vježbe na istu tebu u svojoj sredini. Postalo je i redovno godišnje obraćanje studentima Univerziteta Donja Gorica, kako bi se razumjela ozbiljnost i značaj pripreme za odbranu od učestalih požara, poplava, odrona, saobraćajnih nesreća, zemljotresa, spašavanja izgubljenih turista po planinskim vrletima.

-Značaj ovakvog skupa, kakav je ovaj u stručni skup vatrogasaca u Opatiji, kazao je Mandić, je od izuzetne važnosti jer je to rijetka prilika da se upoznamo sa svim savremenim oblicima spašavanja, kao i načinom korišćenja sredstava koja omogućavaju efikasno spašavanje. Posebna je dragocjenost slušati stručnjake iz svake oblasti zaštite i spašavanja, čije je tumačenje i kasnija primjena u svojim sredinama, na najbolji način pokazala potrebu za ovakvim oblicima edukacije.

Ovogodišnji skup koji je organizovala Vatrogasna zajednica Primorsko-goranske županije u Opatiji okupio je 360 sudionika iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Poseba je pažnja posvećena uticaju klimatskih promjena na vatrogastvo.

U žiži interesovanja su i teme o organizaciji rada, primjeni umjetne inteligencije, sistema psihološke pomoći u vatrogastvu kao i razmjena iskustva na desetak radionica o svakodnevnim situacijama koje se pojavljuju u radu vatrogasaca.

Prisutne su uvodno pozdravili zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić, glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković te zamjenik župana Vojko Braut.

Pored Mandića, iz Crne Gore ovom skupu prisustvovao je i šef S.E.R.S. Službe Luštica Bay, najveće strane greenfield investicije u Crnoj Gori Zoran Barbić, koji je na stručnom skupu imao izlaganje i prezentaciju na temu gašenje požara u marinama.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].