Mandatar pronašao lijek: Pričestite se i ne plašite se korone

22

Blago nama pticama
po zelenim šumama
sve što nama treba
dobijamo s neba…

S neba, po svoj prilici, dobismo i mandatara i veći dio apostola koji će se ekspertski  potruditi  da nam vlada liči na čudo nebesko. Nijesu svi, koliko se god mandatar trudio da ih takvima predstavi, sa zaštitničkim oreolom nebeskih sila vaskolikog svetosavskog pravoslavlja, koje štite od korone, gromova, potresa, poplava, cunamija, bolesti moždanog sistema, i mnogobrojnog svega i svačega, sa podužeg spiska ovozemaljskih pošasti. Ima i onih koji su se povukli na vrijeme shvatajući da ovaj čin mandatarevog činodejstvovanja ima izvjesnih sistemskih grešaka, pa je za to bolje sa strane osmotriti ko što i kako čini.
Pomoz Bog, mandataru. Ke nova, pitaće ga Bokelji? Ima li nam spasa od korone? Bog ti pomogao, za vjeki vjekova, kazaće klero mandatar sekularne Crne Gore. Naravno da ima. Potrebno je pričestiti se, a ako imate vjeru onda neće zaraza na jednu kašicu kojom založe hiljade. Samo treba dovoljno da kleknete i snažno da zinete. Neće, jer je vjera jača od zla svakojega, ponosito je saopštio mandatar.

Možda nam je mandatar došao s neba, ili ga je možda samo nebo poslalo kao prvoga među jednakima iz bogatog ešalona nebeskih apostola koji tamo stoluju i prate što sužnji čine po zelenim šumama, svjesni potrebe da nas kazne za doskorašnje djelovanje po svim pitanjima? To ekspertski još nije dokazano, ali je pretpostavka sakrivena nevješto između redova novih svjetonazorskih misli budućeg crnogorskog premijera. Zato njemu nije teško da se izvini svome stadu od naroda što nije nosio masku na sahrani svoga Amfilohija, i što je na taj način, kako sam kaže, iskazao nepoštovanje, mada zna pouzdano da je kovid prebolio na nogama.

Razumjeli smo da je naš mandatar prvi pronašao ono zašto traga planeta. Recept je javno ponuđen, samo ga treba znati protumačiti. Vjerujemo da se on krije u sljedećoj formuli: Red vjere, red pričešća, jedan klek i jedan snažan zijev i, adio korona. Nema više. To je recept i to je vakcina. A svijet kao svijet, neznaven i jadan u svojom mračnjaštvu se muči.

Vjerujući mandatar, prebolovani kovid, poručio je jasno da su mjere NKT-a besmislene.

Objasnio je to ovako: “Vi znate da čovjek koji dođe, slava mu i milost, pod Ostrog, ako dođe sa vjerom, da će štošta da doživi kao preporod. Pričešće je poseban čin i naravno u istoriji se nekad  nije postavljalo to pitanje. Ovo je praksa koju crkva propisuje”. Jasno da jasnije ne može biti.

A kako onda ta praksa, gospodine mandataru, nije sačuvala mitropolita Amfilohija Radovića? Ako iko, on je bio vjerujući, iznad svih vjerujućih.

Ako čovjek bolje razmisli, nema nikakve potrebe da se razdvajaju crkva i država. Treba ukinuti državu, jer je crkva dovoljna. Tako bi se smanjili troškovi. Broj zaposlenih bi bio značajno manji a jedan dio bi doživio značajnu transfomaciju premještajući se iz  iz odijela u mantiju.

Pa ipak, jedan od prijedloga mandatara izaziva posebnu pažnju. Riječ je o hercegovačkoj perjanici, vanrednoj profesorici na Filozofskom fakultetu u Nikšiću Vesni Bratić, budućoj ministrici ako Bog da, a daće Dritan. Njene višeslojne sklonosti i nepresušna retorika plijene i izazivaju kod građana poseban bogougodni osjećaj, a kod ovih drugih, svjetovnika, osjećaj dubokog divljena. Ona će reći, u nizu svojih umnih misli: Ja sam na đeda – fitilj kratak, jezik dugačak. Očekivano od kandidatkinje za ministricu prosvjete, nauke, kulture i sporta. Ili kad je proklela crnogorsku policiju, tumačeći na svoj način neistinitu vijest o prebijanju episkopa Metodija riječima:

“Je li ovo moguće?! Crnogorska policija na svoga vladiku? Ustašo i zlotvore, koji si digao ruku na Vladiku, ruke ti se sasušile! Rđom kap’o dok ti je koljena! Sažeži sve Gospode ognjem, liše nejači”.

A što reći o obraćanju buduće ministrice kulture hrvatskom intelektualcu Borisu Dežuloviću nazivajući da ustaškim đubretom i magarcem. Jedno od najumnijih objašnjenja buduće četvororesorke đefice po sopstvenom kazivanju, ne pripada njoj nego njenoj baki. Na pitanje zašto se sve nevjeste udaju u Crnoj Gori u bijelom, a vi Crnogorke u crnom, baka je odgovorila: To je, sine, korota za Kosovom.

Da je samo ovo kandidovala iz prebogatog repertoara, bilo bo dovoljno da bude ministrica svih, a ne samo ovih resora.

Dohvatila je buduća ministrica malo i ove nevladine koje se bore za ljudska prava i probudila ih iz zimskog sna, ali po njihovom selektivnom pricipu borkinja za ženska prava.

To će one s njom raspraviti na najbolji način.

Bog im pomogao!
Svima!

Slavko Mandić

22 KOMENTARI

  • ..DOSTA GA JE JADA I TUGE STREVILO U PASANE -SUMALO DVA MJESECA! NIJE MU LAKO IZGUBI PRIJATELJA ISKRENOGA I TOLIKO JOŠ ODANOGA-S KOJIM JE/SU NAM DONIJELI OBOJICA SAMOSTALNU CRNU GORU-SKOVANU NA KONAVLE I DUBROVNIK 1991-1999 GODINE-ĐE OBOJICA-BRANIŠE I ODBRANIŠE SER BSTVO I KOSOVO-KAKO PRIZNADOŠE E SU “PONOSNI-CRNOGORCI NA SER BSKO PORIJEKLO I CRNOGORSKU DRŽAVNOST-A OSOBITO NA SLAVNU SER BPSKU ISTORIJU!”…ZATO PLAČI VOLJENA ZEMLJO-IMAŠ I ZAKIM I ZAŠTO !…NIJE TI LAKO-IZDRŽI !…I OVO ĆE SE”LANIK ZVATI”-DANAŠNJEGA MI VRAČEV DANA-VELJE ZALAŠKOGA.. NJEGUŠKOGA!!!

   • Opet ovi paprikašlija sa Prčanja drobi i pila na portalu!
    Da bar imaš što kazat Jordane,
    samo ponavljaš, kao papagaj na starom gramofonu.

    • O OJ Pero gurdić zvani GUDIN I ĐAKON jolanda..BI SE REKO DA VAS JE STUKLA SMRT AJATOLAHA AMFILOHIJA-UČITELJA VJERE I POŠTENJA-ISKAZANO I PROVJERENO NA KONAVLE I DUBRVNIK U PRATNJI-KOMANDE ČETVROREGA 4M”omir MILOŠEVIĆ I Milo MAROVIĆ”-I KA IJEDNE…PRATI SREĆA I TAKO BIDNITE SRETNI- E VAM JE AJATOLAH POMAŽUĆI Miu DONIO SAMOSTANOST VAŠOJ DOMOVINI-PRIZNADE MILO U ONAJ TELE GRAF OD 3O.LISTOPADA.2O2O.godine U 15.URAI 51. MINUT POSLAT NA CETINJE U MITROPOLIJU CRNOGORSKO PRIMORSKU-SENCA”ONOGA “UKRSTA SPC”?..OSTATKU NA ZDRAVLJE -I ČUVAJTE ONE PARE ZARAĐENE NA KONAVLE I DUBROVNIK!!!!…VALJAĆE VAM U NAREDNIJE -32.GODINE-VOZEĆI NASE U APARTMANE DUŠANA MARKOVA U KAŠTIO…UZ REFREN “GUŠ,GUŠ..GUŠ… PRSADI- AJATOLAHA I NJGOVIH FANOVA NA I OKOLO ODLAZEĆE VLASTII…AMEN AMIN!

  • ..POMOLI SE GOSPODU BOGU I ZAMOLI GA-DA POZOVE NAŠEGA PREŠEDNIKA-MILA, I NEKA GA ZAMOLI DA PRIMIJENI ČLAN 133-USTAVA NAŠE JEDINE DOMOVINE!..I POSTUPI PO TOM ČLANU I ZAVEDE VAANREDNO STANJE-DOK CORONU NE PRIĆERAMO PRO GRANICE-OKLE JE ULJEGLA U NAŠU MALECKI!..KAKVA JE DA JE-I,JOŠ JE DOBRA .. -KAKVI JE VODE EVO 32 GODINE?! BOJIM JOJ SE(PROŠLOST ME OPOMINJE-DA NE ŽIVIM U ILUZIJAMA!)-DA OVO IDE I DALJE- U NEDOGED!!! POSULŠAJ ME Rule..I ISRENO SE POMOLI BOGU-AKO U NJEGA VJERUJEŠ ?!!

   LIJEPE POZDRAVE TI ŠILJEM IZ-RODNOG UBAVOG MI PRČANJA!!!

 1. Vjerska fanatistica i portparolka
  političkog pravoslavlja umišlja da nešto misli , nitko normalan ne uzima za ozbiljno njene floskule i retoriku !

 2. Neka čuje NKT I DOKTORE OVAJ VJERNIK I BOŽJI ČOVJEK!
  I neka’se srami.
  On predsjednik Vlade on nije za direktira vinskog podruma.

  • Petre, jesi li procitao Bukvar? Zvonko nije nikakav predsjednik vlade( to je jos Dusko Markovic) nego trenutni mandatar tako da sve lose sto nam se desava samo su krivi oni iz DPS SDP SD LP HGI OKG koji 31g vodise drzavu. Evo i Jole ti je sličan da ne duljim.

   • ..BRANIŠ RATNE ZLOČINCE-tzv DrPiSveto SA KONAVALA I DUBROVNIKA-SLUGE KASAPINA I GROBARA SA DEDINJA I NJEGOV “ČETVOROPREG-4M”omir MILOŠEVIĆ I Milo MAROVIĆ” ONDA SER BI-“crnogorci PONOSNI NA SER BPSKO PORIEKLO I CRNOGORSKU DRŽAVNOST-A OSOBITO NA SLAVNU SER BPSKU ISTORIJU”-POTVRĐENU ONIJEM “TELE GRAFOM” POSLATIM U POVOD ŽALOSTI ZA AJATOLAHOM AMFILOHIJEM-UZ ZAFALU ŠTO JE DAO “VELJI DOPRINOS”-SAMOSTALNOSTI CRNE GORE-2OO6!..PA U TOJ TVOJOJ PAŠOJ NEMOĆI-U TO “UPLIĆEŠ Jola Drinjaka-DEZERTERA-UTEČE(JEDINI STAREŠINA IZ-s l u ž b e ONO-OD MINISTRA VOJNOGA MILA ĐUKANOVIĆA OD VAS -UBICA I LOPOVA PO KNAVLIMA I DUBOVNIKU-1.STUDENOG.1991.godine…ILITI IZ VAŠE “OBRANE SER BPSTVA I KOSOVA-NA KONAVLE IDUBROVNIK”! NO KAKO TE Ljuta NIJE SRAM-BAR OD BLIZNICE KAD OBRZA NEMAŠ-NEMATE..DA U “BORBENE “AKTIVOSTI UPLIĆEŠ I OSTALE PARTIJE-GORE POBROJANE..KOJE NISU BILE NA KONAVLE I DUBROVNIK(STAZAA CARA SILOGA DUŠANA?..1991/1992-1999 GODINE?! ALI JESU BILI PRIŠIPETJE “STEZNIC-(MDERI” MILOVI -A LI-U I OKOLO VLASTI DO LISTOPADA 2O2O.godine.I DOVELI NAS DO PONORA!!!..DA SAM JA U PRAVU-POTVRĐUEŠ TI SVOJIM-“IMENOM I DIČNIM PREZIMENOM”-KOJIM SE POTPIŠUJEŠ NA SVOE BLEJANJE-PO OVOM I DRUGIM PORTALIMA!!! OD KOGA SE KRIJEŠ POŽMIREPSKI…-TE SE NE SMIEŠ POTPISATI?..TO TI MENI-NAMA…OBJASNI-“ponosni crogori od najgrega care mali”?!!!

 3. “Boze mili kud sam zašo,ne znam puta ne znam staze” moglo bi se reci za ovog tzv.”Jasera Arafata”(po izgledu samo)apostolskog mandatara.

  Kao inženjer treba da zna da se činjenice ne mogu dokazivati,no zaboravio je on sve te teorme pri svetom pričešću.
  Poslije sinoćnnjeg intervjua i tvoje Slavko konstatacije malinja će s njim ostati.

  Po mom dubokom uvjerenju,u politici je najsličniji jednom pokojnom članu Predsjedništva naše velike domovine SFRJ kad je poslije duge sjednice u Beogradu ,pitao članove Predsjedništva”a đe cu ja noćas spavati”

  • GOSPODINE “Ispod Kapele”..TA TEORIJA VAŠA “DA.. ĆE MALINJA S NJIM OSTAT((KOD INDŽINJERA) NE DRŽI VAM VODU”- JOŠ OD PRIJE NO SU NASTALI “KAMATAŠI-SLUGE (SUVERENA I BRATA MU AJATOLAHA (rahmetl)AMFILOHIJA-OŽALOŠENOUTUČENI OD BOLA: Grujo Dan Culo(ROTO) Vina I OSTALA PRASAD.KOJA SE CIKLIČNO GURUKANJEM OGLAŠAVAJU PO OVIM PORTALIMA!!!..JERBO MATEMATIKA JE NEUMOLJIVA -“DA JE 41 VEĆI-VIŠI-VREDNIJI OD 4O-ZA MILION POSTO”(!)!!! NOTA BENE – NA SVAKI KANTAR-PA I NA-KANTAR “ŠPULJ MAJSTORA DrPiSve_to(U PROTEKLE 32 GODINE(!)-PA I SVE ONO-DRUGO -ŠTO JE ZA NEBESA SVEZANO-RAČUNAJUĆI I ONO ŠTO JE BILO SVEZANO ZA NJIHOVOG RAHMETL AJATOLAHA AMFILOHIJA-KOJEG OŽALIŠE -KA MAJKA JEDINCA SINA!!!…ŠTO POTVRDIŠE DESETINE ILJADA VJERNIKA-KOJI SU IZ JEDNE “SVETE OŽICE”-PRIEŠĆIVALI SVOJE KVARNE-GREŠNE DUŠE…KONTRA PRAVILA I ZAKONA BEZPRAVNO BEZPIZORNE NAŠE DOMOVINE GORE CRNJE…?! NA OĆIGED POGUBLJENE STARE VLASTI U “DVOSTRUKOJ TUZI I BOLU”- ZA IZGUBLJENOM VLAŠĆU I SVOJIM-SVETOMAJATOLAHOM AMFILOHIJM…AMIN AMEN PODARI IM GOSPODINE…

   • Jole ovo su Tvoji zemljaci, vidi se da su na Tebe povukli, a i Ti na Njih , sad je napokon sve dokazano. Ne mlati više, svi ste za sprdnju !

 4. …GOSPON SLAVKO-SLAŽEM E SA VAMA…:”SVE ŠTO NAMA TREBA-DOBIJAMO SA NEBA”?..JEDINO (NE)ZNAM-JOŠ-EVO VIŠE OD 32 GODINE..KO NAM NAKONČA “DAROVE-TORTU P I C U”?..DAL OVI SNEBA-ILI OVI IZ KERA ĐORĐEVE ULICE IZ BIOGRADA-PARDON PODGORICE?..TICE PJEVAJU I PJEVAĆE-A KUKAVICE KUKATI KA ŠTO KUKAVIČKI KUKAJU PJEVAJU -MIJENJAJUĆI VLADARSKE TRONOVE(TRONOŠCE..ČARNOGORSKO SER BPSKE I MINISTARSKE STOLICE-O TROŠKU AVETNOGA PUKA!(?)…SVAKODNEVNO VARANI- “U ZORU SE MRZNE”? ZAR NE GOSPODINE SLAVKO?

  NIJE ČOJAK KRIV AKO E GLUP-OSAMAREN RODI-NEGO AKO GLUP UMRE-POD SAMAROM- GOREGA OD SEBE?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].