Mali admiral u vaterpolo kapici i za klavirom

15
Sestra Vedrana i Mali admiral Pavo

Pavo Vičević

Mali admiral Bokeljske mornarice  za 2016. godinu je desetogodišnji Pavo Mirka Vičević iz Kotora, učenik četvrtog razreda OŠ “Njegoš”.
Ovo je odlučeno na svečanoj sjednici Admiralata Bokeljske mornarice Kotor.
Gostujući u programu Skala radija Pavo je ponosno kazao da mu je ova titula veoma važna zato što nastavlja porodičnu tradiciju a i zbog toga, kako je rekao što je u srcu sportista i voli da se takmiči pa je i ovo  kao malo takmičenje.
Njegov prvi javni nastup u ulozi Malog admirala je 27. januara, kada će sa tarace bazilike-katedrale Sv. Tripuna izgovoriti Lode, pohvale svecu, zaštitniku grada Kotora.
Iako još nije počeo pripreme za savladavanje veoma zahtijevnog teksta pisanog na starom crkvenom  jeziku, Pavo kaže da mu to neće predstvjati poseban problem već mu čini čast.
Mladi Vičević je saopštio da je živopisnu odoru, kostim ili uniformu  Bokeljske mornarice prvi put obukao kada nije imao ni godinu a sa tri godine  je nosio u odredu mornarice i to mu je poseban dar od đeda Pavla Vičevića.
Od djelova ove monture, Pavu se najviše dopadaju cipele kapa kao i bijele rukavice kao otmen detalj na gospodstvenom kostimu.
Danas je to, malo odijelo, u vitrini kao suvenir u kući proslavljenih vatrepolista čiju tradiciju  Pavo takođe nastavlja.
Trenira vaterpolo u Vaterpolo akademiji Cataro i to pozicije beka, lijevog i desnog krila, po nekad i golmana, priča za Skalu.
Za odmor poslije bazena i školskih obaveza ali takođe uz redovno vježbanje, Pavo je uz klavir i kao učenik kotorske Muzičke škole „Vida Matjan“ i već je stigao do zlatnih lira i priznanja van Kotora na takmičenjima u Herceg Novom i Beogradu.
Na naše pitanje kako sve postiže sa samo deset godina i ko mu pomaže, Pavo je kratko kazao da se dobro organizuje a  pomoć i podrška je njegova familija, posebno baba i đed.
Koliko je dobar drug Pavo je kazao da to pitanje postavimo njegovim drugovima.
Na kraju susreta u Skala radiju kazao je  da će časno godinu dana nositi titulu malog admirala i biti dostojna pratnja mornarima i ostalima u Bokeljskoj  mornarici kao i da jedva čeka nova zaduženja, prvo  Lode a potom i 2. februar, dan kada se u Kotoru proslavlja Sveti Tripun.

15 KOMENTARI

 1. Djeca su prave šećerleme. Djevojčica prava Vučetićka, preslatka
  . Smije li, sporadi toga , nositi ovu odoru da ne razbijesni PRAVE ?

 2. Ponosna sam što sam se rodila i odrasla na Šuranj među fameljom Vičevića.Oduvjek su poštovali tradiciju toleranciju i svoje pretke.Čestitam im na svakom uspjehu .

 3. Je li moguće da neko u lošem kontekstu komentariše ovaj izbor i odma priča nesuvislo i podlo.
  Kakvo natezanje???Mali je izdanak tradicionalne kuće koja baštini mormaricu. Što je stereotipno a lijepo pa malograđanski i uskogrudo? Nešto nije sve jasno u glavi? kakva bezočna konstatacija posebno kada je o djetetu riječ.

  • Čitam KARAMPANO i ne vidim da iko grdi dijete, nego suvišne hvalospjeve a slika govori koliko su ova đeca simpatična.
   PITAM da li bi mogo biti mali admiral da je pravoslavni ili da nije primio katoličku vjeru ?

   • To sam se i ja pitao neki da. Dali bi i pravoslavni mogao biti mali admiral.
    Miaslim da može, štoviše, predlažem i sugeriram, Admiralitetu , da slijedeće godine Mali Admiral bude pravoslavni. Iz više razloga, da bi pokazali da niko nije isključiv, Da je zasluga pravoslavnih u Mornarici i risutnost stalna i velika, da ih je što plešu Kolo veliki broj, i Da se neće Bokeljska Mornarica zatvarati u Katoličke okvire. Iz razloga braskog saživota, trebalo bi svakako dogodine da Mali Admiral bude iz pravoslavne porodice, Bila bi to velika čast i njima a i Svetome Tripunu, kojega su slavili zajedno Pravoslavni i Katoloci. Ako su Oravčani mogli davati imena u Slavu Sv. Tripunu i Grbljani, onda se moze i vratiti njima čast izborom Malog Admirala iz njhovih, dosta uglaednih i Kotorski tradicionalnih porodica. Sjetimo se riječi Kola, ….ruke rukama pružimo, pokažimo svim okolo, da jedne smo majke sinovi …

    • Na žalost izgleda da vas SA MULA niko ne abada.
     Biće da je zato što Vas ne čuju iz svog obora, dobro su im izolirana vrata i prozori, neka kvalitetna eloksirana bravarija, uvozna marka, para mi se da se “Marko Kalođera”zove.

  • Bravo! Djecak je iz dostojne porodice i sve cestitke za izbor Pava ! Svaka druga prica je nepotrebna !

 4. Lijepo, stereotipno, malogra]anski uskogrudo………….preuvelicano!
  Mali Pavo je , sigurno , dobro dijete, koje pancofi natezu kao fiondru !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].