Male države su mnogo veće od brojeva

1

sa konferencije

sa konferencije

Kotor je domaćin Konferencije predsjednika parlamenata malih evropskih država.

Brojevi nijesu odrednica ni istorije ni grada ni čovjeka već su prave  vrijednosti ono što čuva čovjeka, grad i zemlju, pravi izbor tih vrijednosti i prava posvećenost njima.

Naše zemlje su upravo nastale, opstale i razvijaju se na posvećenošću pravim vrjednostima, kazao je Ranko Krivokapić, predsjednik crnogorskog parlamenta, otvarajući konferenciju.

U koncertnoj dvorani crkve Sv Duha, đe se nekada čuo glas molitve, a danas glas muzike, želio sam da pokažem da neopipljive stvari u življenju i stvaranju traju duže stoga konferencija u ovom prostoru, kazao je Krivokapić.

“Predstavljamo male zemlje, zemlje koje su u velikom svijetu izložene mnogim opasnostima. Logika življenja malih zemlja je da im se greške ne praštaju, naši parlamenti su institucije koje upravo treba da spriječe izvršne vlasti od velikih grešaka i pravda važi za nas koliko smo spremni da je branimo. Ne zauzimamo mnogo prostora ali zahtijevamo puno preciznosti i pažnje u vođenju naših zemalja, pa smo najsličniji časovnicima”, kazao je metaforično predsjednik crnogorskog parlamenta.

“U malim zemljama ne smijete biti anonimni, osuđeni ste na stalnu provjeru javnosti i na mnogo brže  reakcije javnosti na aktivnosti političkih struktura, parlamenata, izvršne i sudske vlasti. Politika praktičnosti održava stvari koje funkcionišu ali kada dođe vrijeme krize potrebna je vizija, a globalna kriza prijeti našim malim zemljama”, riječi su Krivokapića.

“Dijalektika ekonomoje i politike je neraskidiva, dodao je on i kazao da smo u Crnoj Gori veoma smo ponosni što smo pokazali da mali mogu biti i brzi. U modernom svijetu veliki ne jedu male, nego brzi spore, pokazali smo se da u toj dinamici koju Crna Gora ima od obnove  svoje nezavisnosti  ima  grešaka, ali se krećemo sigurno naprijed i dajemo dobar primjer u regionu. Hrvatska je članica EU i formalno, suštinski je već  tamo. Crna Gora je preuzela tu baklju, a preuzela je vizijom. Crna Gora čuva dobro što je stvoreno nekad, između ostalog i zajedništvo južnoslovenskih naroda. I ako u nečemu treba da budemo ponosni je to što se u našm školskom sistemu čuva ideja zajedništva na Balkanu. Zato Dubrovnik i Kotor, gradovi sa dvije strane granice, su vjekovima funkcionisali kao gradovi blizanci. Parlamenti treba da prave vrijednosti iznesu pred svoju javnost, da daju odgovore na stare i nove izazove, i da pokažu da se male države brojevima ne mogu objasniti i da su naše zemlje mnogo veće od brojeva koji se o njima statistički prikazuju. Ova konferencija će biti upravo posvećena toj poruci”, zaključio je Krivokapić u uvodnoj riječi.

VII konferencija okupila je čelnike parlamenata Andore, Islanda, Kipra, Lihtenštajna, Luksemburga, Malte, Monaka, San Marina i Crne Gore.

Teme su parlamentarna diplomatija malih država kao stimulans za strane investicije, zatim uloga parlamenta u kontroli sektora bezbijednosti.

1 KOMENTAR

  1. Ne mjere se ljudi peđu ,no pameću i umjećem?Ipak se uznapredovalo?Nekad su te iste ručice bile u špagove-danas na ramenima brez bon-tona i poštovanja jedne dame?No,mora se znati da su ruke postale višak prihoda nad ljudima-ljudskostima?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].