Majka i sin preminuli istog dana, snaha i djeca u izolaciji

0

 

Slučaj porodice Raonić iz Pljevalja, čiji su majka Radojka (72) i sin Dragoljub (43) preminuli istog dana od virusa korone, a ostali članovi porodice takođe inficirani, na najteži način upozorava kakva opasnost prijeti od epidemije, koja je do sada odnijela 115 života u Crnoj Gori. Test je pokazao da je i snaha i supruga preminulih Caca pozitivna na korona virus, kao i njen svekar Milovan koji se nalazi na liječenju u pljevaljskoj Bolnici i njegovo zdravstveno stanje za sada je stabilno. Prema tvrdnjama iz porodice, inficirana je i kćerka, sestra preminulih, koja se liječi u bolnici u Beogradu, piše Dan.

Ove informacije potvrdila je i Caca Raonić, koja se sa troje male djece, od kojih je jedno jednogodišnja beba, nalazi zajedno sa njima u kućnoj izolaciji. Kako tvrdi, ima blaže simptome bolesti. Ona je u šoku zbog svega što se dešava u njihovoj porodici, ali za Dan kaže da su djeca sada najbitnija.

“Moram da se pomirim sa onim što se desilo i da se sada borim sa svim tim nevoljama, zbog djece. Djeca su mi sada najbitnija. Dobro je što su djevojčice otporne na virus i što su zdrave. Što se tiče mog zdravstvenog stanja nadam se, upravo zbog djece, da će sve biti dobro. Za sada me rodbina pomaže, sve ono što mi je potrebno oni mi donesu na kapiju, jer ja ne smijem da izlazim van dvorišta”, ispričala je Caca Raonić.

Radojka i njen sin Dragoljub sahranjeni su prije četiri dana. Prema tvrdnjama porodice, prve simptome bolesti kod članova ove poroidice, pojavili su se nekoliko dana nakon proslave rođendana i krštenja jednog djeteta.

Epidemiološka služba Doma zdravlja Pljevlja nije testirala i izolovala troje djece od majke koja je zaražena.

Direktor Doma zdravlja Pljevlja Ilhan Tursumović Danu je saopštio da djeca nijesu testirana jer nemaju simptome virusa korone, što je po protokolu o postupanju sa oboljelim i kontaktima Kovid-19 pacijenata.

“U skladu sa naredbom za preduzimanje privremenih mjerazasprečavanjeunošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog virusa korona, mjera samoizolacije se određuje: u trajanju od 14 dana licima koja su bila i li se su mnja da su bi la u kontaktu sa osobama oboljelim od novog virusa korona ili sa licima za koja postoji sumnja da su oboljela od ove bolesti, do ozdravljenja, a najmanje 14 dana, licima koja imaju pozitivan rezultat PCR testa na novi virus korona, imaju blage simptome ili su bez simptoma bolesti. Na osnovu Protokola postupanja sa oboljelima i kontaktima Kovid-19 pacijenata Instituta za javno zdravlje Crne Gore, uzorkovanje se vrši ukoliko je kontakt razvio simptome tokom trajanja samoizolacije. Preporuke su privremenog karaktera, zasnovane na trenutno postojećim saznanjima o SARSCoV-2 odnosno Kovid-19, trenutnom epidemiološkom situacijom, kao i tehničkim okolnostima ili ograničenjima, te su podložne promjenama”, kaže Tursumović.

Iz Instituta za javno zdravlje Danu je saopšteno da do sada nijesu komentarisali pojedinačne slučajeve obolijevanja, niti slučajeve koji bi jasno kršili prava pacijenata i njihovu privatnost.

“Sa takvom praksom ćemo nastaviti i dalje, posebno u situacijama kao što je ova kada se radi o medijski propraćenom slučajuu maloj sredini. Svaki komentar vodio bi ka daljem stigmatizovanju porodice i narušavanju njihove privatnosti, što bi u ovim, po njih teškim trenucima, bilo neoprostivo. Imajući u vidu široko rasprostranjenu transmisi ju virusau zajednici, princip postupanja i suzbijanja daljeg širenja infekcije je isti za svakog novooboljelog identifikacija kontakata i samoizolacija. Ovaj princip važi nezavisno od mjesta inficiranja. U slučajevima kada se identifikuju određene aktivnosti ili prostor koji ukazuje na više stope obolijevanja, ka tim aktivnostima i lokacijama mogu se primijeniti i specifičnije mjere, što zavisi od rezultata epidemioloških istraživanja”, kažu iz Instituta.

“Što se tiče brige o pomenutoj porodici, u našoj ustanovi je hospitalizovan jedan član porodice koji je u stabilnom stanju. Što se tiče pacijenata koji se nalaze na kućnom liječenju za njih je zadužen Dom zdravlja Pljevlja”, kazao je juče kratko direktor pljevaljske Bolnice Eduard Lalović.

U pljevaljskoj bolnici 17 zaraženih

Lalović je pojasnio da je u bolnici smješteno 17 pacijenata koji su oboljeli od virusa korona.

Od tog broja njih osam je stabilnog zdravstvenog stanja, dok će najvjerovatnije dva pacijenta u toku dana bkti preveženi u Nikšić ili neku drugu kovid bolnicu.

“Vezano za uzorkovanje i testiranje neophodno je da se obratite epidemiološkoj službi, jer to nije u nadležnosti naše ustanove”, jasan je bio Lalović, odgovorajući na pitanje zbog čega djeca u porodici Raonić nijesu testirana.

U pljevaljskoj opštini, prema posljednjim zvaničnim rezuptatima, oboljelo je ukupno 39 lica od virusa korona. Dnevno u prosjeku obolijeva oko sedam lica, što je znatno više nego tokom proteklih mjeseci. Većina trenutno oboljelih nalazi se na bolničkom liječenju, kako u Pljevljima, tako i u drugim kovid bolnicana.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].