“Magijom violončela” počeli Don Brankovi dani muzike

0
sa otvaranja

“Magija violončela” ozvaničila je početak ovogodišnjih Don Brankovih dana muzike, tradicionalno na Dan državnoisti Crne Gore.

Do 13. avgusta smjenjivaće se muzički ginganti, kako je kazao Ratimir Martinović, umjetnički direktor ove muzičke svjetkovine u Kotoru, na 15 koncerata umjetnika iz 14 zemalja.

Pod zvonicima bazilike  Svetog Tripuna na sva zvona krenula je muzika “Odom radosti” a potom muzički magovi, prvi violončelista svijeta Miša Majski sa Crnogorskim sinfonijskim orkestrom, violinistkinja Sarm Kim iz Južne Koreje i crnogorski pijanista evropskog formata Ratimir Martinović, pod dirigetnskom palicomom Alekseja Šatskog.

Djela Betovena i Dvoržaka nosila su poruke preko zvonika do vasione, kako to samo na prirodnim kulisama kamernog Kotora može i mora.

“Ne samo Kotorani i Bokelji, već i svi ljubitelji umjetnosti, prisjetiće se večeras i tokom sljedećih festivalskih dana izuzetnog čovjeka, vrsnog intelektualca i erudite don Branka Sbutege. Svoj neizbrisiv trag don Branko je ostavio u imenu i srži Kotor Arta, kao jedan od njegovih osnivača i počasni predsjednik ove manifestacije. Uz don Brankove nenadmašne opservacije u muzici, slikarstvu, religiji, politici, ljudima, sjećanje na ovog čovjeka otvorene duše, izuzetnog znanja i nepresušnog entuzijazma daće posebnu notu predstojećim koncertima na muzičkim scenama našeg drevnog grada. Sa željom da koncerti vrhunskih majstora probude u vama ljepotu i podstaknu vas na dobro”, kazala je Marija Ćatović, gradonačelnica Kotora otvarajući Dona Brankove dane muzike, čestitajući  prisutnima 13.jul Dan državnosti Crne Gore.

Branislav Mićunović, crnogorski ministar kulture je na otvaranju kazao da “Ovi uzbudljivi bedemi objedinjuju rezultate kulturnog dijaloga jednog polisa koji ima istoriju dugu koliko i naša civilizacija. Ovi bedemi pokazuju da je moguće ostvariti utopiju i otjelotvoriti je u kamenu kao što to dokazuje kamen Perastre – Perasta i desetine bisera u zalivu Boke”.

On je podsjetio na pokroviteljstvo UNESCO-a ove manifestacije i “zato ćemo se i dalje  boriti za Kotor Art, da bude jedan od važnih svjetionika Mediterana, jer on nije ništa drugo do svjetionik kulture, ljubavi i mašte i on će osvijetliti, sigurni smo u to, cijelo Sredozemlje”, riječi su Mićunovića.

Aplauzi i zvona sa katedrale zaokružili su ovu muzičku feštu u Kotoru koja se nastavlja brojnim koncertima umjetničke muzike.

za pamćenje
zvaničnici

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].