Luka Kotor i dalje izvan zakona

27
Luka Kotor

Godinama već Luka Kotor AD nije podnijela prijavu nadležnom organu lokalne uprave o početku obavljanja turističke djelatnosti u lukama nautičkog turizma-marinama, radi evidencije.

Luka je bila u obavezi da to uradi najmanje 8 dana prije početka obavljanja djelatnosti.
To je bio razlog da turistički inspektor izda prekršajni nalog kojim je pravno lice, dakle Luku Kotor kaznio sa 2.000,00 eura, a odgovorno lice, izvršnog direktora sa 200,00 eura.
Rješenjem od 11. jula ove godine Uprava za inspekcijske poslove, Odsijek za inspekciju turizma izdala je rješenje kojim je, shodno Zakonu o turizmu dala rok Luci  Kotor AD od 30 dana da podnese prijavu Sekretarijatu za razvoj preduzetništva komunalne poslove i saobraćaj opštine Kotor. Luka Kotor je 4. avgusta ove godine prijavila obavljanje djelatnosti pomenutom Sekretarijatu lokalne uprave Kotor a kao dokaz o obavljanju djelatnosti dostavili su dokaz o pravu korišćenja luke. Dokaz je Ugovor sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom. Ne piše samo iz koje godine.
Uputili smo izvršnom direktoru Vasiliju Kusovcu 14. ovog mjeseca dopis u kome ga pitamo da li je pribavljena dozvola za obavljanje ove djelatnosti u skladu sa zakonom. Odgovor nijesmo dobili. Jasno je i zbog čega.
Podsjetićemo da se godinama u luci radilo na divlje.
Radi se i dalje, a da niko na pravi način ne reaguje, odnosno da primijeni zakon na koji su obavezni. Čelni ljudi Luke Kotor, koji se kunu u državu udobno su zavaljeni u duboke fotelje odakle komotnije prebrojavaju sadržaje debelih koverata, svjesno kršeći  zakon.
Takođe se podsjetimo da od 2011. godine rukovodstvo ove kompanije, kojeg čine: doktor Nikola Konjević, istaknuti član DPS-a i raniji predsjednik kotorske opštine, Borislav Kašćelan, predsjednik kotorskog DPS-a i direktor Resursnog centra Kotor, Edita Starović, direktorica kotorske Opšte bolnice i članica DPS-a, Nikola Dragomanović, bivši predsjednik DPS-a Kotor i bivši generalni direktor “Jugopetrola” Kotor i od ove godine Goran Grbović, nijesu  potpisali ugovor sa Lučkom upravom Crne Gore čime se direktno krši odluka Vlade i djeluje izvan zakona.
Pisali smo Ministarstvu saobraćaja i pomorstva kako je moguće da Luka Kotor posluje izvan zakona i da niko ne reaguje? Pitali smo i zbog čega se toleriše kršenje odluke Vlade koju bi Ministarstvo saobraćaja i pomorstva moralo da sprovede u život kako to zakon nalaže? Ministarstvo je ćutalo. Nakon objavljenog teksta „Ko stoji iza Nikole Konjevića“ stigao je odgovor da su iznenađeni zbog sadržaja teksta. Ni jedne riječi da će se, po ovom pitanju početi baviti svojim poslom.
A da neko stoji iza Nikole Konjevića jasno je.
Premijer Milo Đukanović je, nakon posjete Kotoru na pitanje Skala radija da li će zakone ove države morati svi da poštuju budući da Luka Kotor AD od 2011. godine odbija da sprovede odluku Vlade i potpiše ugovor sa Lučkom upravom, odgovorio da je ovo pitanje tretirano i na sastanku u Opštini.
“Naravno da ne može biti izuzetka niti kompromisa u pogledu poštovanja toga i svakog drugog zakona iz pravnog sistema Crne Gore. To sam upravo i poručio učesnicima sastanka i najavio da će svi nadležni državni organi ,počev od nadležnog ministarstva do Uprave za inspekcijske poslove obaviti svoj dio posla i obezbijediti u najkraćem mogućem roku da i taj privredni subjekt, kao i svi drugi preuzme u punoj mjeri odgovornost za poštovanje pravnog sistema naše države”, bio je eksplicitan Đukanović.
Bilo je to 25. jula. Danas je 21. avgust, a što se Luke Kotor AD tiče, ista meta-isto odstojanje.

27 KOMENTARI

 1. A moj Milane visi si ti zastitnik Luke nego li David! On te samo provocira i gvantijeru eksponira?
  Nego kada sam vec tunake,da pitam Davida,zna li on kolicinji je podijeljena dividenda,a koliko je cistije para od ciste dobiti dobio onaj glavni i najvisi vlasnik Luke za ove promakle godine dijeljenja dividendica…? Jerbo na mojemu abakusu sam vido da glavni vlasnik Luke(eli to opcina Kotor),je vlasnik samo 57% ,sto bi narod reka.”a borami lijepa parica” od 285 iljada eurica za pasanu godinu i puta pet sest unatrage,i to jopet ispade da je opcina,recimo,obrijala za pet godina 1.425- jedan meleon i ceteristotineidvadesetpetiljada eurag iliti dvije nove zgrade Luke u “parku slobode”?

  I na ultimu,radi nase mladezi,nemote zboriti “Luka Kotor i dalje izvan zakona”,jerbo to jednostavno nije tacno? Treba znati da je Luka Kotor u vlasnosti nase drzave,a da su onizi ,sto barataju oliti igraju se sa Lukom ,izvan zakona ….i usput su slobodni gradjani koji imaju pravo da se tako ponasaju,dokle godj nasa Crna Gora ima Domovinu a nema Drzavu ! Znate,oni su vi rodjeni,rasli sve od Zabavista do Univerze o trosku drzave(naroda),pa misledu da i danas mogu “ala maca”?
  Boze,podrzi gi?

 2. Sjor Bokelju,dajte koji izvod ili izvjesca sa imenom novinarke i imenom tiska iz tih tisucudevetstotinadevedesetprve godine.Zarad istine o ovima koje kritikujete i istine o vama ,neophodno je izvjesce-u protivnom vasa istina bice pokrice za vase,eventualno, zaobilazenje istine?

 3. Molim vida i Davida,da nas oskudne i neznane upoznaju sa podatacima,ajde recimo,koliko se slilo u kasi vecinskog vlasnika AD Luka Kotor u poslednjih pet/5/ godina,tacnije po godinama, onosno dobio po osnovu viska prihoda nad rashodima i kolika je dividenda bila za iste periode koju su ,slozno kao braca g..,podijelelili akcionari medju sobom? I kao podpitanje,pitam uvazene PP menadzere luke(vida i Davida),kolika je najvisa placa,kolika je najniza placa i kolika je prosjecna placa u “nasoj” luci,brez luke koja je u vlasnistvu drzave Crne Gore? Nije obavezno,ali ako znate gospodo PP menadzeri,recite koliko je celjadi uposleno u luku,odnosno koliko iz koje kuce-famelje radi u istoj?

 4. Zanimljivo je kako razmišlja David koji je čovjek od povjerenja drugova iz Luke pa mu smeta što se o ovome govori. Gomila novca je u opticaju koju treba da ima opština I akcionari a ne pojedinci. To je problem. Niko ne pominje prodaju Luke ali ovi moraju da odu I da se konačno zna što se tamo radilo. To je Davide akcionarko društvo ako znaš što to znači. Podržavam Skalu u pisanju o svim devijantnim pojavama. A krađa spade u to. Znam da naša vlada smeta mnogima ali je našđa I moraće se poštovat njene odluke. Davide ne znaš kako to funkcioniše pa pričaš gluposti koje su ti naručili. Moraće se potpisat ugovor a ne treba zaboravit da se zakoni moraju poštovati. Davide Davide lučki zaštitniče.

  • Milane oli mi reć kad sve znaš što su to ukrali, da mi oči otvoriš pa da i ja vidim!
   Ja vidim da su napravljene dvije zgrade koje brat bratu vrijede po milion i po eura, dva broda vidim nova po toj luci, vidim dva nova autobusa po gradu da vozaju turiste, vidim nove pontone, vidim da su podijelili skoro pola miliona dividende od prošle godine, prije toga uvećali vrijednost kapitala višestruko…. Sve što su kupili i podijelili akcionarima u zadnjih nekoliko godina od kada je bum sa ovim kruzerima ja vidim, a ako su nešto stavili u džep onda ne da su sjajni ekonomisti nego su mađioničari i SVAKA IMA ČAST!!!
   Meni se prije ođe čini da neko oće toliki promet novca sebi u špag, pa će i grad i luka dobit šipak, a država neće centa od poreza viđet…
   A što se Vlade tiče, meni ne smeta ni najmanje, jer je i ona pokazala da zna stabilizovati situaciju posle onih što su sve na prodaju ćeli dat!!!
   Nego se mnogi pozivaju na Vladu i njene odluke i prijete kako se one ne poštiju i kako se moraju neki ugovori potpisati! Vido je lijepo objasnio da su ugovori saglasnosti volja, ako te neko prisiljava na nešto tu nema saglasnosti pa si i ugovori nevažeći…..

 5. Atak na luku Kotor je atak na Kotor.Većinski vlasnik luke je opština Kotor.Rukovodstvo luke mora da vodi računa o interesima luke a time vodi račun i o opštini.Ugovor je saglasnost volja.Kako nije usaglašena volja luke i uprave luka ugovor nije potpisan,što se mora priznat nije greška uprave luke.Mjesto da se udružimo i vršimo pritisak da se luki produži koncesija i omogućimo joj dalje poslovanje što je interes grada,mi se takmičimo koće joj nanijeti više štete.Nanoseći štetu luci nanosimo štetu gradu.Tačno je da je luka proglašena lukom od državnoga značaja,ali ipak je naša opština većinski vlasnik i ima pravo da zaštiti svoj interes,a to će najbolje učiniti ako tako i ostane.

  • Ođe i slijepi vidi da je obećana ili već uzeta akontacija na ime prodaje ove jedine gradske firme koja umjesto uobičajenih gubitaka proizvodi ne mali profit!!!
   Prvo su napadali što ne daje ništa Opštini, pa što su nesposobni, a zadnjih po godine kako rade mimo zakona. Evo Skala cijelo ljeto sprovodi istrage i pokušava dokazat nezakonite radnje i prekršaje, pa spadoše na predaju nekakve prijave za obavljanje djelatnosti. To mi liči na one prijave za paušal što podnose frizeraji ili kafići. Ali takva informacija kruži duže vrijeme i narod misli, ovi stvano rade protivzakonito, najbolje ih je maknut!
   Pa ćemo mi postavit ove naše i lako preuzet upravljanje i prodat kako smo već i dogovorili…
   Oće li iko ođe reć što je to protivzakonito u cijeloj priči? Da je to tako, odavno bi ovi otperjali, no izgleda da nije!
   Ako neko neće da potpiše ugovor, pa ne možeš ga prisilit!
   Koja je to odluka Vlade koja prisiljava državno ili opštinsko preduzeće da nešto potpipe ili ne potpiše?
   To mi nikako nije jasno!

 6. Sad je luka nova krava muzara za nase glavase kao nekad pokojna Jugooceanija.
  Neka pise Skala kad drugi ne smiju!

 7. Nabavice dozvolu… sto ste zapeli sa dozvolama! I autobuse ce nabaviti u aranzmanu sa TURistickom organizacijom! Samo da se malo financijski okrijepe.
  Voli vas iz UDruženja…. RAKO PLASTIKANER.
  Zvati… Pogdoricu, M*la i A*a.

 8. Nije vodjen u pitanju dal se postuju zakoni ove zemlje,ili ko kojoj partiji pripada,nego je ovdje na djelu-trening utakmica,bolje reci predizborna utakmica..poslije koje ce u Kotoru proklijati novo stara “partija”..ljubav SDP i ostatka-obespravljenog i razvlascenog dijela DPS,koje predvodi(zbirno-sabrano) najveci-najvisociji Patrun(akcionar) AD Luka Kotor?
  Za obicno oko..nehvatljivo,ali nije tako? Kad su oni u pitanju sve je varka-varanje po naski receno l a ž a v i n a!
  Zato,zaboravite na cinjenice,da je ministar male obalne plovidbe,mora,jezera,rijeka i dzada Crne Gore iz SDP?! Upravo tu lezi predizborni -r e b u s?

 9. Uzas je sto ad Luka Kotor nema dozvolu za marinski dio luke kao i sto nema infrastrukturu za mega jahte a vezu ih i naplacuju

 10. Sjeća li se iko više priče “Kako je Skala radio nabavio svoju opremu” za prvo puštanje u rad?
  Da li iz kredita, lizinga i sl. ili je …..

  • Ajde bagariću ti objavi javno to tvoje sjećanje od kojih je to para Skala radio kupio opremu za prvo puštanje u rad. Istinu nećeš reći, to je sigurno jer se vidi iz koje si kuhinje a mislim i da ne znaš. Skala je opremu, radi slušalaca a ne radi tebe dobila od Švedskog helšinskog komiteta, ANEM-a i Norveške narodne pomoći. Ako imaš drugačije dokaze, objaviću sa zadovoljstvom. Prije toga, trebao bi da imaš ime i prezime. Ali, iako nemaš objaviću svaki dokaz koji ponudiš.

   • Znači nije rashod nego donacija…
    Nema besplatnog ručka, kažu stari dobri englezi, koju god varijantu izabrao…

   • Da budem iskren, do sada nijesam razmišljao, ili je to
    bilo izuzetno rijetko, otkuda “najpopularnijem radiju u Boki”
    početni kapital, to prvo milionče, kojim je gospodin Mandić
    pokrenuo komercijalni elektronski medij u Kotoru. Mislio sam da je
    nepristojno zagledati u tuđi takulin u vremenu kad niko nikoga ne
    smije pitati za porijeklo imovine. Kad iz samih vrhova Vlasti
    upućuju pučanstvo “da se snađu”. Bilo kako.
    Zahvalni smo gospodinu Mandiću što nam je ovim izvješćem,
    makar i uzgred, otklonio svaku eventualnu sumnju da je
    do debelih sredstava za svoj Radio, daleko bilo, došao na
    netransparentan način.
    Dakle, Švedski Helsinški komitet je bio velikodušni donator.
    To je isti onaj Komitet, ili njegov branch, koji finansira Sonju Biserko.
    Sada potpuno razumijem, iako ne opravdavam, zašto je Skalaradio
    izrazito antisrpski programski opredijeljen.
    Pod tim uslovom Komitet je i kreirao taj medij. A zlatna maksima
    novinarstva je – “nikad ne ujedaj ruku koja te hrani”.
    Još je davno slavni novinar Džon Svinton između ostalog
    kazao: “…Zadatak je novinara uništiti istinu, bezočno lagati, klevetati,
    ulizivati se pod nogama Bogatstva, prodavati sebe, domovinu,
    za nasušni kruh. Mi smo lutke na koncu – oni povuku konac a
    mi plešemo. Naši talenti, životi i mogućnosti pripadaju tim ljudima.
    Mi smo intelektualne prostitutke.”
    Zato, kad sledeći put čujem kako ŽIŽA sažiže srpsko ime u
    Boki i Crnoj Gori, znaću da to gospodin Slavko zarađuje za
    nasušni hleb.

    Iznijeh samo svoje skromno demokratsko mišljenje, bez
    uvrede i neprimjerenog govora.

    • Altaire, sve što ću ti ti na te drske neistine odgovoriti je : Zadatak je Altaira, koliko god bio mali uništiti istinu, bezočno lagati, klevetati,
     ulizivati se pod nogama Bogatstva, prodavati sebe, domovinu, za nasušni kruh. Za tebe mogu reći da si čovjekomrzac a mislim da nijesi baš u ljubavi ni sa samim sobom. Prestani više da se ponižavaš. Ti najmanje imaš prava da govoriš da neko mrzi Srbe. Ti i takvi najviše im zla nanosite.,

     • Mnogi naruceni tekstovi ciji ste potpisnik govore u prilog Altairovih tvrdnji.
      Pitam se sto biste pisali Vi i neke Vase koleginice da Crna Gora ne postade “nezavisna”.
      Sasvim slucajno dodjoh u posjed jedne novine iz 91 gdje su izvjesca Vase koleginice u vezi ratnih operacija kod Dubrovnika.

      Zivjeli i samo nastavite tako.

    • Bravo Altaire,moram te podrzati iako sam bio odlucio da prekinem svaku komunikaciju sa ovako ”nezavisnim”radijom,kao sto je Skala.Prije svega zbog bljitavog nacina izvjestavanja,a sve pod plastom demokratskog i otvorenog novinarstva.Nekoliko zadnjih komentara mi nije ni objavljeno,ali su ih procitali oni na koje se odnose,iako tu nije bilo nicega nego istine,koja najvise boli.

  • Pošto sam direktno bila uključena u nabavku i veoma dobro znam kako je nabavljena oprema za Skala radio , zamolila bih gospodina pod nickom bagaric da iznese svoj stav i svoje tvrdnje pa da mu ja odgovorim !!! Pozdrav za sve iz Skala radija i samo naprijed uzdignute glave jer ste prepošteni u ovoj džungli od bagarica !!!

   • Kako se jednom rečenicom probude stari duhovi….
    E Jelka, Jelka ili ko god dasi, naćiće Skala još koliko treba svedoka da piskaraju o poštenju po ovom portalu…
    Pošteni su kao što su i profesionalni i etički pisani svi njiovi članci…
    Po pravilu ko plati, hvaliće, ko ne plati kudiće…
    Kalilo se to od radnih akcija, preko izgradnje, dogradnje i ugradnje, pa juriša i pokliča do današnjeg zaštitnika “slobodne” misli i ljudskih prva, pa ga Helsinški komitet časti…
    Jasno je da je evolucija po Darvinu napravila čovjeka od majmuna, ali nemojte vi od nas majmune pravit…
    Ajte ljudi u penziju, puštite mlade da se uče i pokažu što su naučili i što mogu, njima su bliža savremena dostignuća demokratije i ljudskih prava od onih koji su prošli sve sisteme i sve vlasti. Za takve postoji jedan ne mnogo lijepi narodski izraz, no ga ne bi koristio…
    ŽIVJELI MI!!!

 11. Kolike su im plate zna li se a koliki honorari to jest apanaža ovima iz Upravnog odbora?ili je novinarska patka?

 12. Vas novinar izgleda bolje poznaje rad u luci nego u svojoj Redakciji. Koliko smo informisani jedino preduzece u Opstini koje radi punim kapacitetom jeste luka.A ne prodje nikoliko vi se obrusite, navodite Rjesenja,zakone,prozivate ljude imenom i prezimenom,zasto sve to? Zar ne osjecate da prelazite mjeru dobrog ukusa,pa eto da vas obican citalac sa par svojih redaka podsjeti na to…..

 13. Usaglašavanja pravnih akata AD Luke Kotor sa novim preduzećem Lučka uprava,itd,stvarno nije vrijedna ovolike pisanije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].