Lud zbunjenog ili zbunjeni ludog

19
Slavko Mandić

Očima se ne mogu gledati. Jedan drugoga posmatraju preko nišana i najradije bi obostrano opalili, ali, avaj. Ne može se. Ne da viša sila. Ili makar nije dala u vrijeme djelovanja idejnog nebeskog tvorca, koji je doveo i ustoličio nepoznatog lidera na mjesto koje je prirodno pripadalo poznatim šefovima Demokratskog fronta. I to danas jeste riplijevska priča. Prvo lice sa liste pobjednika neće svoje. Kao da su  guba, ne dozvoljava im ni da privire.  On sa maskom, oni najčešće bez nje. Iz medija saznaju za inicijative i namjere svoga čelnika, gurnuti u ćošak da sa te pozicije dočekaju njegovo ustoličenje a nešto kasnije i formiranje prve političke partije pod okriljem Srpske pravoslavne crkve.

Pa ipak, dići će ruku za mandatara svi do jednoga. Disciplinovano, kako je crkveni mentor tražio i kad je njihovog, sad već  političkog nepomenika, ustoličavao i njima odredio suštinsko začelje. Jedan od njih reći će da moraju podržati mandatara pri izboru svojih apostola,  kako ne bi iznevjerili volju naroda, onih koji su ih birali i dali im povjerenje.

A da li je baš tako? Naravno da nije, jer ti isti birači nijesu željeli ovaj provizorij, kao privremeno političko djelovanje, koje će samo donijeti  štetu opoziciji koja nikako ne umije da bude vlast.

Narod je htio promjene. Većinski je glasao za opozicioni Front a ne za mandatara. Valjda su birači očekivali da će Mandić, Medojević i Knežević biti prvi i najvažniji ministri u novoj vladi. Bilo bi mjesta i za Abazovića ali i za  Boženu koja zamjera i istodobno podiže ruku podrške iz podržavajuće URE. Međutim, osim za lidera četvoročlane, navodno procrnogorske parlamentarne grupacije, koja s mandatarom čini jedno tijelo, izgleda i jednu dušu, svetosavsku, za druge nije bilo mjesta. To je razumljivo, jer se tražila varijanta jednonacionalnog ustrojstva vlasti, pravoslavno-apostolsko- fundamentalnog ustrojstva. Pa zar to nijesu FRONTOVCI, u punom smislu te riječi? Ili je mandataru zasmetala njihova otvorenost u zamjeranju zapadu zbog jakih nacionalističkih srpskih svjetonazora, pa je poslušao zapadad koji ga je upozorio na istok? Ko zna? A umiljato jagnje dvije majke sisa!
Vrhovni apostol je potpuno okrenut  Srpskoj pravoslavnoj crvi, a istovremeno saopštava da će njegova vlada baštiniti univerzalne evrospke vrijednosti i nastaviti prozapadni put koji vodi u porodicu evropskih naroda. Takođe, Rusija mu ostaje provjereni prijatelj i desna ruka u sopstvenom desničarenju. Srbija, razumije se, rođena je sestra Crnoj Gori, što znači da se radi o jednoj produženoj srpskoj državi. Četništvo mandatara pomiješano je sa ideologijom koja se ponosi antifašizmom. Čuda,  previše i za Covid 19, od koga, možda, kao domaći proizvod, može da nas spasi upravo ovaj novi političko-vjerski kontravirus. Možda u tom zecu leži grm, što će reći da nije bilo suvišno mandatarovo klanjanje nad mrtvim tijelom blagopočivšeg, više puta ljubljanje, klečanje i uzmanje duhovne potrebe jednom kašičicom, jer je u naumu nastajala odlučnost pobjede nad koronavirusom? Ko zna? Možda mandatar i bude spas, Mesija, umjesto Mesije?

Ostaje nejasno kako se pomoćnik mandatara Abazović uklapa u apostole?
Ne ide, kazao bi neupućeni, ali ide mišljenja su oni koji više znaju i prilike i neprilike domaće politike i vjere. Jer, ispalo je da je lider URE ekspert  za vojna i neka druga pitanja, u koje se šefovi DF-a uopšte ne razumiju.

A oni će ipak za njega podići ruku.

Ko će i kad dobiti nogu, ne znaju ni oni apostoli, koji će, makar privremeno, biti bliže Bogu.

Ono što se sa sigurnošću zna je da: Lud zbunjenog ili zbunjeni ludog?

Slavko Mandić

19 KOMENTARI

 1. A oni će ipak za njega podići ruku.

  Ko će i kad dobiti nogu, ne znaju ni oni apostoli, koji će, makar privremeno, biti bliže Bogu.

  LUD, ZBUNJEN, NE NORMALAN. TEŠKO NAMA

 2. ROBINSON
  Tačno je da umiljato jagnje dvije ovce sisa, ali opet od njega ne bude ništa do brav. Bliži se dan kada ćemo dobiti “VLADU”, koja će pokušati da nam pomogne da izgubimo državu. Zaludan je vapaj crnogorskih intelektualaca, jer je isuviše intelektualan da bi ovi nadolazeći na njega obratili pažnju! Istine radi nijesu ni odlazeći mnigi više držali do mišljenja intelektualne elite, jer ne bi vlast prepuštali ovima koji su je dograbili, jašući samo na mržnji prema DPS-u i Milu.O trenutnoj DPS konstruktivnoj ultrakooperativnosti sa troslojnopj troprstoj koaliciji (nadam se da više čak ni oni najnaivniji ne vjeruju da je Dritan nekakav izuzetak)ne mogu ništa da kažem, jer ne mogu da pojmim što se valja iza brda, pogotovo što nijesam blizu vrha – a kako davno reče VIB – da bi toliko moglo da ih bude na vrhu, on mora da bude tup-.

 3. GOSPODINE SLAVKO…SAMO JEDNO JE 1O1 % TAČNO-SIGURNO!!! OVU NOVU VLAST-“ZAMJENICA ZA PASANU 32 GODIŠNJU-ZAMAJAVANJE “LUD-ZBUNJEN-NORMALNOG I OBRATNO”…SU “PLANIRALI-ORGANIZACINO-PRIPREMILI-PODUČILI-PREKRSTILI”-PRED SMRT AJATOLAHA AMFILOHIJA! O ČEMU SABRAT MU MILO-NA ČISTOM “SER BPSKOM JEZIKU”-OBJAŠNJAVA-:/”UKUPNU DJELATNOST U CRNOJ GORI -CIJENIĆE ISTORIJA”!/ KO JE KO I KOLIKO JE KO “UNIO U SAMOSTALNU-NEOVISNU CRNU GORU.21.SVI- B(ad)NJA(ci-NA VATRU.2OO6 GODINE”?!!! SVE DRUGO JE “OBEĆANJE LUDOM RADOVANJE”…A POTVRDA MOJOJ “TEORIJI”-JE ISHOD “KONA VO SKA-EPOPEJA”?…!!! NI PRVA-MA NI POTONJA U POVIJESTI ZAPADNIH BAL(k)-van-ANACA…

  KOJOM SI TI DRAGI SLAVKO-ZAVRŠIO TVOJU “BRISALICU”-GORNJI NAPIS…!REČENICOM:..Ono što se sa sigurnošću zna je da…:” Lud zbunjenog ili zbnjeni ludog”?…! ! !NA BALKAN OD PAMTIVIJEKA-J A Š E -OSEDLAVA ILITI SAMARI?

  • Zna se Jole da si opaučen i da prebiraš po kašunima punanijem miševa .
   Kad ćeš prugom za grad ?
   Vazmi lumbrelin ..

   • .SRETAN TI NOVI PREŠEDNIK VLADE-REPETE “VIVA VERO MONTENEGRO-PETROVDANSKO-1941-LEGLO”-SMIJEŠANO NAJSLAĐE SE PIJE….?! DAKO TI POSKOČI “PANAIJA(HONORAR)-I (VAM)-JOPET)..PRORADI SURADNJA-SU VATIKAN I CARIGRAD?

  • Vidi se Jordane da si propištao, kao ekspres bronzin, ajde malo cukaj brokvice , tvoje vrijeme je passalo !
   Treba voljet svoju milu Boku i
   državu Crnu Goru , što stalno nešto izmišlhaš i insinuiraš?

  • ..”DVOJCA SA/BEZ KORMILAROM-NA DEDINJE”…?!BAR TO PIŠE U ONOM “TELE GRAFU”-SUĆUTI…OD 3O .LISTOPADA.2OO6 GODINE-KAKO JE NASTALA NEOVISNA CRNA GORA …21.SVI B(D)NJA(CI).2OO6 GODINE?!

  • …A ĆIJI JE “UNIVER /I/Z(UM)ITET “DONJA GORICA-GORNJA ZETA”-ĐE VAM JE-ODBRANBENO NAJŠKOLOVANIJA MINISTRICA OBRANE-PODUĆAVALA VOJSKU-ZA JUNAČKO SADEJSTVO-SA SLOBINIM SOLDATIMA…NA KONAVLE I DUBROVNIK(STAZAMA I POGAZAMA RAHMETI DUŠANA SILNOGA I PETRA PRVOGA-U JEDAN VAKAT?)…TAMO TI-VI “JUNAC-I”OD 1991-1999-2OO6 GODINE?…KAKO NAM OBJASNI SUVEREN(U SVOME “TELE GRAFU”-OD 3O.LISTOPADA.2O2O.”TRAGIČNE GODINE”-DA NE BIJAŠE “RAZUMIJEVANA I SURADNJE(SA AJATOLOHOM RAHMETI-AMFILOHIJE-O KOJIMA ĆE ISTORIJA MONTENEGRINA-DATI SVOJ SUD?!.JER BEZ NJIH DOJICE–NEBI BILO NIŠTA OD NEOVISNE CRNE GORE-2OO6 GODINE)…
   ČIJI SU “TEMELJI IZLIVENI NA KONAVLE I DUBROVNIK-GOSPAR “PI…PI..PI MESO JI D NESOJA”-Š K A R T-I POŠTENIJE CRNOGORACA-POGUBLJNEIH-OBEZGLAVLJENIH NA KONAVLE I DUBROVNIK!!!

 4. U mozak gospodine Mandiću ili u plićak od mozga.
  A zaista smo bez mozga kad glasamo i dobijamo blagoslovljenog mandatara koji tako počinje pres konferenciju.
  E jadaa .

 5. Slavko,
  Kako sad stoje stvari među njima,a u intersesu Crne Gore,trebali bi da unajme DPS i njihovu koaliciju za najmanje jednu godinu dok se ne izmire među sobom i nauče kako kako treba voditi zemlju.

  • …OD PAMTIVIJEKA “BLIZNICA” MIRI I SVAĐA…ZATO SU IM ĐECA(BIRAČI)-POČSTO PROBIRLJIVA…?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].