Ljuta je ponovo podigla jedra

5
stara barka na jedra

Grujica Dudić

Grujica Dudić

U pitoreksnoj Ljutoj, mjestu drevnih pomorskih kapetana, ovoga ljeta zaplovila je drvena barka na jedra ili ojedrena barka sa jarbolima kojih više nema na ovomn dijelu istočne obale Jadrana.

Staroj drvenoj barci, koju je kupio od bokeljske familije Pasković iz ribarskog mjesta Muo, pomorski kapetna sa Ljute Grujica Dudić je udahnuo novi-stari život.

Barka je stara 87 godina i bila je zapuštena, a danas je replika onih koje su imali stari pomorski kapetani, brodovlasnici ovoga kraja.

Ljuta je ponovo podigla svoja jedra, jer je ova ojedrena barka kopija barke starog pomorskog kapetana, pokojnog Milana Kosovića koju je sadašnji kapetan Grujo prilagodio ambijentu i mjestu u kojem nekada kao takva živjela.

Barka je izvanredne linje, kao ljuska je, priča Dudić i baš je prava zgoda za jedrenje.

Predstavlja sklad tradicionalnog i savremenog, tradicionalnog jer je od drveta, a savremena je jer posjeduje sošno jedro to je neka vrsta lošinjskog  jedra koje se u simetrali skroz propinje do glavnog  jarbola.

Barka je jednostavna za manervisanje i rađena je od oktobra prošle godine do kraja juna.

Od tada do 13. jula se radilo na sklapanju jedara, da bi na Dan državnosti Crne Gore barka pod imenom “Anđelija” bila porinuta u more na Prčanju i zaplovila pod starom crnogorskom zastavom.

Dudić kao iskusni pomorski kapetan s lakoćom timunaje, upravlja ojedrenom barkom kojoj najviše pogoduje maestral, vjetar koji je stalan, konstantan u Boki, jer njena jedra ne mogu da izdrže nalete bure po kojoj se i ne jedri, podsjeća Grujo.

Poseban je gušt kliziti zalivom ovom ljepoticom koja je pravi suvenir Ljute, ali i Boke Kotorske jer je jedinstvena.

Još malo traje njen morski život budući da se jesenjiom stađunom jarboli skidaju, sve je podešeno tako da to traje desetak minuta, jedra zimuju u konobi, a barka kunja u mandraću ispred stare kamene kuće kapetana Dudića.

On apeluje na sve one koji imaju mogućnosti, da ne zapuštaju stare, drvene barke  i ne ostavljauju ih da propadaju na tiradure, jer su one tradicija ovog kraja i lična karta Bokelja.

morski vuk kapetan Grujo Dudić
Anđelija
Anđelija
Anđelija
Anđelija

5 KOMENTARI

  1. Ovo je baš jedna lijepa priča. Anđelija je prava morska sirena u zalivu i čestitam gospodinu koji je vratio ovom čamcu život i podigao starinska jedra.

  2. Kakva krasna brodica. Bravo kapetane.
    Ovo je rabota ali i čuvanje tradicije. dana je pravi ukras ovoga našega komadića mora.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].