Let ka zvijezdama Folklornog ansambla “Nikola Đurković”

3
i publika na nogama

Sa koncerta

Nakon godišnjeg koncerta Folklornog ansambla “Nikola Đurković” iz Kotora, još uvijek se nijesu slegli utisci, koji su ovoga puta bili iznad svakog očekivanja.

Da će naši folkloraši prirediti izuzetan koncert, nijesmo sumnjali, ali da će pokazati da im je mjesto na krovu jakog crnogorskog folklora, rame uz rame i sa onima u okruženju koji sami upisuju iznos budžeta i koje države njeguju kao sjajne i originalne čuvare tradicije i kulture, iskreno nijesmo očekivali.

Ako nijesmo mi predvidjeli meteorski uspon ovog mladog kolektiva, punog energije, znanja i entuzijazma, jesu njihovi čelni ljudi, Miloš Dževerdanović, predsjednik Ansambla i koreograf, prof. Predrag Šušić koji su, pozdravljajući oduševljenu publiku, gotovo neobavezno, kao da je sve došlo samo od sebe nabrojali sjajne uspjehe koje su postigli u proteklom periodu.

Izlazeći na scenu dvorane kotorskog Kulturnog centra, uređenu i prilagođenu, koliko je god to moguće bilo upravo njihovim rukama, Ansambl je jedinstvenim crnogorskim nošnjama i prvim koracima spleta igara iz Crne Gore digao gledalište na noge.

Aplauzi tokom nastupa koji su pratili igru, oduševljenje i radost na licima privilegovanih koji su dobili priliku da se napoje na izvoru naše, ali i susjednih tradicija i kultura predstavljenih kroz izuzetno skladne pokrete, oživljenu koreografiju, odsječan muški i melodičan ženski glas, stopljen u jedinstvenu poruku vremena koji je na sceni doživljenen duboko i iskreno, samo su jedan od znakova pored puta ovog sjajnog kolektiva.

Svaki koncert bilo koje umjetnosti koji traje više od sata ima, makar i malo osjetan pad koncentracije ili umor od silnog napora koji se mora uložiti da bi se pokazao maksimum svega onoga što se kroz cijelu godinu radi.

Ovaj to ni u sekundi nije imao.

Divila je prosto energija i sjajni mladalački duh koji je kadar jedini mijenjati učmalost i uštogljene navike decenijama prisutne u našoj naručenoj kulturnoj politici.

Folklorni ansambl “Nikola Đurković”, sada to odgovorno možemo reći, razgrnuo je paučinu, dunuo u sive oblake uravnilovke i pokazao znanjem i umijećem, velikim trudom i radom kako se do zvijeda može.

Poruka je, u svakom, a ne samo u ovom poslu.

Samo poruku neko mora  znati da pročita.

Hoćemo da vjerujemo da će korisnici prvih redova stolica u dvorani, ali i svi drugi koji mogu, morati pomoći da ovaj prestižni Ansambl, koji sada polako postaje brend Kotora, Boke Kotorske, ali i cijele Crne Gore ne oskudijeva u osnovnim potrebama.

Njima, pokazali su ne treba mnogo.

Ljudska  podrška, prvenstveno.

Još jedan uspjeh ovog mladog kolektiva koji je iznjedrio Danijelu Ćosović je sertifikat za učitelja tradicionalnih igara koji je dobila ova folklorašica od Udruženja crnogorskih folklornih ansambala.

Sertifat joj je uručio koreograf prof. Predrag Šušić.

Gosti večeri su bili ženska klapa Moderato Cantabile i “Teatar 303”.

Predsjednik Folklornog ansambla “Nikola Đurković” Miloš Dževerdanović je uručio zahvalnice za uspješnu saradnju i pomoć u razvoju ansambla Hrvatskom građanskom društvu Crne Gore, Luci Kotor AD i Skala radiju.

Program je vodila Dolores Fabian.

ljepota i mladost
oduševili
poljubac nakon igre
u jednoj od najljepših nošnji
za uživanje
igra, gluma, mladost
sjajna igra najmlađih
bokeljska otmjenost
i stas i glas
ko zna zna
pozdrav nakon spleta igara
sve je sjalo od mladosti i ljepote
uspon je neminovnost ovog kolektiva
oduševljena publika
klapa Moderato Cantabile
Teatar 303 kao gost večeri
predsjednik Ansambla Miloš Dževerdanović
Šašić uručuje sertifikat Danili Ćosović

3 KOMENTARI

  1. Sve najbolje u daljem radu i sve najbolje Danijeli Cosovic zeli bivsa folklorasica ovog Ansambla i sada mogu reci da sam ponosna sto sam bila dio ovog Ansambla i sto mi je koreograf bio Predrag Pedja Susic 🙂

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].