Leda – kodovi čitanja novog teatra

0
sa konferencije za medije

sa konferencije za medije

Prva pozorišna premijera IV Međunarodnog festivala Kotor Art, predstava LEDA, koju je po tekstu Miroslava Krleže režirala Anica Tomić, dramatizacija Jelena Kovačić, igra u petak 20. jula u 22 sata u staroj livnici u Kotoru.

Ova predstava koprodukcijski je projekat Međunarodnog festivala Kotor Art, Zagrebačkog kazališta mladih i Kraljevskog pozorišta Zetski dom.

“Miroslav Krleža je veliki bard hrvatske književnosti i bilo nam je zanimljivo vidjeti na koji način ćemo se snaći u tako komplikovanoj materiji kao što je Leda, koja je treći dio trilogije Gospode Glembajevih. Ona predstavlja ono što je ostalo od te glembajevštine, i to je ono što je rediteljki i dramaturškinji  bilo zanimljivo, posebno kada se radnja smjesti u vrijeme u kojem živimo. Crna Gora i Hrvatska dijele sličnu sudbinu zemalja u tranziciji, i upravo likovi u Ledi prikazuju one koji vode vlastite kapitalističke politike u kojima se mase osiromašuju, a samo rijetki se bogate. Druga linija drame počiva na dva glagola, zavesti i silovati po mitu o Zevsovom zavođenju. Upravo su ta dva glagola simptom, sindrom i produkt današnjeg društva”, kazala je rediteljka Anica Tomić na konferenciji za novinare.

“Feministička strana je takođe zastupljena u ovoj predstavi, ali ne u smislu žena-žrtva, već junakinje koje su svjesne trenutka u kojem žive i svjesne svojih pogrešnih odluka u nastojanju odbrane svog digniteta. Takođe nam je bilo bitno naglasiti da žena uvijek sa ponosom nosi svoju ženstvenost i svoju erotiku”, kazala je Jelena Kovačić dramaturškinja.

Za Lidiju Dedović, umjetničku direktoricu Kraljevskog pozorišta Zetski Dom ova saradnja je važna zato što donosi početak koprodukcije dva pozorišta.

“U kreativnom smislu napravili smo odličan pogodak”, smatra Dedovićeva “zbog toga što su izabrane hrabre i nekonvencionalne rediteljke koje idu naprijed, sa teatrom a ne dublje u konvencije”.

Predstava nudi nova promišljanja koja su i u tekstu, ali i u podtekstovima kodovi čitanja novog teatra, kazala je ona.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].