Lagune su u Crnoj Gori još uvijek neiskorišćene

0
Institut za biologiju mora u Kotoru

Aleksandar Joksimović

Aleksandar Joksimović

U italijanskom gradu Kaljari na Sardiniji održan je sastanak Međunarodne organizacije za poljoprivredu i ishranu FAO, posvećen razvoju uzgoja riba i školjki u lagunama, kaže za Skala radio Aleksandar Joksimović, direktor kotorskog Instituta za biologiju mora, koji je učestvovao u radu ovog sastanka.

Lagune su plitka područja u neposrednoj blizini mora, i Crna Gora ima dvije takve lagune, to su tivatske lagune odnosno solila i ulcinjski region sa solanom, koja je jedna od najvećih laguna na istočnoj obali Jadrana.

Lagune u Crnoj Gori su još uvijek neiskorišćene u dijelu proizvodnje hrane iz mora, kaže Joksimović.

Ulcinjska solana se bavi proizvodnjom soli, ali to ne smeta da se u nekom od bazena koji se ne koristi za prizvodnju soli, razvije sistem uzgoja ribe, rakova i školjki.

Solila i u Ulcinju i u Tivtu su zaštićeno područje za određene vrste ptica koje tu dolaze i uvrštene su u prirodni rezervat nacionalne i međunarodne zaštite u dijelu proučavanja ptica selica, podsjetio je Joksimović.

Naše lagune treba razvijati u turističke svrhe i u svrhu proizvodnje hrane iz mora i za to postoji velika šansa, rekao je on.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].