Kumovsko urušavanje kotorskog Kulturnog centra

17
Bernard i Jokić, kumovi na djelu (korišćen foto lokalnog javnog emitera)

U kotorskoj opštini bezakonje se potpuno odomaćilo. Od kad je desno-centralno-lijeva koalicija došla na vlast, nije je zakon interesovao. Na žalost, nije ni institucije sistema koje su zadužene da se staraju o pravnoj sigurnosti građana i funkcionisanju lokalne uprave u skladu sa zakonom.

Vladimir Jokic, predsjednik kotorske opštine, za koga se još ne zna da li je došao legalno na ovo mjesto, ili je na lokalnim i parlamentarnim izborima u oktobru 2016. godine učestvovao kao strani državljanin, u prvom mjesecu vlasti pozapošljavao je brojne partijske funkcionere, članove i simpatizere vladajuće koalicije  na rukovodeća mjesta. Upravna inspekcija je ustanovila da je Jokić prekšio zakon i naložila mu da pod hitno svima koje je zaposlio da otkaz. Njemu to na pamet nije padalo. Svjesno se oglušio o zakon baš kao i oni koji su plaćeni da ga štite. Ne Jokića nego zakon, mada su oni upravo njega štitili. A to čline i dan danas. Zbog čega, pitanje je za neke druge organe.

Pa ipak, osionost i potpuni bezobrazluk Jokić je pokazao kada je na čelo kotorskog Kulturnog centra doveo vjenčanu kumu, koja sa ovim poslom nema dodirnu tačku. Svršena trogodišnja studentkinja Fakulteta za turizam i hotelijerstvo Marija Bernard, ekspertica za lizing, sa prosječnom ocjenom 6,72, što će reći da je uspjela jednom ili dva puta da iz nekog predmeta dobije 7, postaje šefica najznačajnije kotorske ustanove kulture. Mlađa od vjenčanog kuma, kome je tek trideseta, kreće po diktatu da ćera sve koji joj nijesu po volji. Razbacuje se novcem građana, koji joj kum nesebično sipa. Plaća prijateljima i članovima partija URA i Demokrate i šakom i kapom, dovodi predstave bez reda i načina, organizujuje književne i pjesničke večeri na kojima po neko zaluta, pravi izložbe sa partijskim kolurima, koncerte za par gledalaca. Naravno, to radi po diktatu dvojca iz URE, sekretarke Sekretarijata za kulturu i potpredsjednice opštine, aktuelne šefice kotorske URE, koja je po mnogima, nezvanična šefica grada. Sama ne umije ni diktat da sprovodi, pa više vremena sprovodi u opštini nego na svom, protivzakonito dodijeljenom radnom mjestu.

Ono što dobro zna, i to je jedino čime suvereno vlada, je konstrukcija sloma kolektiva, dovođenje međuljudskih odnosa na rub moralne provalije i razdor koji jede i uništava iznutra svaku kreativnu misao. Osokoljena podrškom vjenčanog kuma, Bernard ne osjeća potrebu da poštuje zakon. Ona vrši isplate mimo odluka SO, odluke o plaćanjima nema na na nivou Centra, zapošljava, iako je Planom optimizacije javne uprave od 2018. do 2020. definisan niz mjera optimizacije koje apsolutno isključuju i povećanje zarada i broja zaposlenih. To joj omogućava slijepo poslušni, kako tvrde poznavaoci prilika u Centru, predsjednik Savjeta, penzionisani sportski novinar Dušan Davidović, i članovi koje kontroliše: Dragiša Borović, penzionisani nastavnik matematike i domaćica Anka Krivokapic.

Jedini koji se suprostavio kršenju zakona je i jedini koji se u kulturu razumije. Radi se o univerzitetskom profesoru dr Darku Antoviću, teatrologu, kome profesionalna etika ne dozvoljava da partijske odluke i postavljanje neznavenih za nosioce kotorske kulture, budu pravilo ponašanja. On se suprostavio izboru Bernard na konkursu koji je, po njemu, nezakonito sproveden, o čemu će za koji dan kotorski Osnovni sud dati svoju riječ.

Ono što je interesantno je razlog smjene predsjednika Savjeta kotorskog Komunalnog preduzeća Ljubenka Borovića, između ostalog i zbog stavljanja na dnevni red donošenje odluke o povećanju plata i zapošljavanju, što je u sukobu sa odlukom Vlada, o kojoj je bilo riječi. Borovića je na to mjesto postavila SO Kotor na prijedlog SNP a, čiji je član. Istu grlešku, ili znatno više grešaka, je napravio predsjednik Savjeta Kulturnog centra Kotor Dušan Davidović, koji je omogućio Bernadovoj  da nedavno zaposli  još 4 lica. Kako je on postavljen od strane SNP koja ima kontrolnu funkciju, biće interesantno pratiti da li će slijepog poslušnika smijeniti Jokić, opet na prijedlog SNP a čiji Davidović   nije član.Makar ne formalno.

Jedan broj članova kolektiva je prije nekoliko dana tražio sastanak sa članom Savjeta Antovićem, kako nezvanično saznajemo. Bilo je riječi o brojnim nezakonitostima u radu ustanove i nepodnošljivom stanju kome su izloženi zaposleni. Dalje od toga nijesmo saznali, ali jesmo da se niko od zaposlenih ne oglašava iako, kako sami kažu, trpe zulum neviđenih razmjera.

Ćuti i sindikat. Nije se oglasio ni nakon jednog jedinog sastanka koji je za cilj imao da se ogoli situacija i konačno bezakonju stane na kraj. Od toga nije bilo ništa pa ću se prisjetiti one tvdnje Marije Bernard da rukovodi kolektivom u kome radi gomila baba. To je kazala ona a ne ja. U Centru ćute. A ćutanje je, po onoj staroj, ništa drugo do odobravanje.

Slavko Mandić

17 KOMENTARI

 1. Zašto Jokić ovo pušta ,ne razumijem.Možda ne vjeruje Skali.Nije da samo vjeruje kumi.
  Ta gu.kica sa krilima misli da sve može.Još malo reče mi jedan iz njihovih redova.Onda neka Skala zove Jokića da zbori.
  E stvarno a zašto Skala nikad nije zvala Jokića?

  • Nemoj da se pitaš! Svi odgovori su u postupcima! Jokić neće Skalu, a ne da Skala neće Jokića! Pitanja bi mogla biti nezgodna-smijernice ka otkrivanju istinitosti! Zašto se pitaš? Za Kulturni centar treba domicilna osoba potkovana tradicijom i osjećajem za Kotor! Nikako PG uvoz bez portfelja!

   • Jao nama kad nam Podgoričanka vodi kulturu! Ela Jokiću samo tako. Za naredne izbore nećeš imat ni pola od ovih što su te prošli put glasali!Jedino ako si ih zadužio kao kumicu.Ma nisi mogo sve namirit.Gubiš to ti je sigurno.

 2. http://www.radiokotor.info/radio/index.php/78-lokalne-vijesti/21665-bernard-prekretnica-u-radu-kulturnog-centra

  A ne, ne, u centru sve cvjeta. Pa pogledajte malo gdje idu vase pare. Crveni lap top. Pita je zna li ga i upalit. Kaže Jokić da su povećali davanja za kulturu. A zna li se, koliko, kralju?! Bez budžeta i reda i načina? Septembar izmiče budžeta nema, plana nema, skupštine nema. I, što ćemo? Nisu samo oni u centar babe. Svi smo zajedno babe.

  • ..ajte de-tuti cvanti-na izbore oliti glasovanje… “po normativima”-NARUČENOG uljeza Čanka..koji mijenja partije i sisteme..ka mantenjuta-mušterije…dobre volje-samo da je zadovolje…E bome eee..kuku i lele-su vama i vašim biranicima-neizabranicima…?

 3. Koja konfuzija u pisanju Skale.

  Pustite mlade…da kreiraju grad … Kotor se vraca tamo gdje mu je mjesto…
  Kotorska vlast na celu sa Predsjednikom Jokicem ulaze u KulturU i tu ne moze da pogrijesi.

 4. Evo sto je Kotoru učinjela ova balaburdija.Pitam se ima li ikoga od autoriteta vise u ovome gradu?ili su svi mekušci kao moje meso

 5. …sa doktorskom tezom ONO i DSZ..ala mu colega Voja Seselj…doktorant na istu ovu temu na pravnom fakulitetu Sveucilista Sarajevo..BiH..s dobre volje…da mi more biti sa Vojom divaniti

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].