Kulturni i javni radnici Kotora o vakcini protiv COVID-19

2

Crnu Goru kao i cijelu planetu i dalje pobjeđuje pogani virus COVID-19.

Skala radio pitao je kulturne i javne radnike iz Kotora da li bi primili vakcinu protiv koronavirusa.

Mlada umjetnica, operska pjevačica Milica Lalošević je mišljenja da je u svakom slučaju dobro što ćemo imati vakcinu protiv korone, ali ne zna baš da li bi imala hrabrosti da bude jedna od prvih koja bi je primila. U biti bi primila ovu vakcinu ali bi sačekala neko vrijeme  da  se uvjeri u njenu ispitanost i sigurnost, kazala je Lalošević.

Jasminka Jaka Grgurević, slikarka-konzetvatorka nema dilemu i njen odgovor je Da svakako. Ona vjeruje u naučna istraživanja čiji su se rezultati pokazali kroz istoriju. Grgurević je podsjetila da je i sama u djetinjstvu baš kao i njena generacija primala vakcine protiv različitih bolesti. Naučna istraživanja u medicini svakog dana pomjeraju granice i mnoge do juče neizlječive bolesti su danas izlječive, stoga je njen odgovor DA.

Vakcina svakako jeste neki pokušaj da se riješi ova situacija, rekao je našem radiju prof. dr Darko Antović, teatrolog, postavljajući pitanje kako je do nje došlo. On, kako je kazao, nije pobornik i pristalica nikakvih teorija  zavjere  eli ovo sa koronom osjeća upravo kao nekakvu zavjeru. Vrlo je čudo ovo sve što se događa, tim prije što je Kina prva zemlje u kojoj se korona pojavila, taj problem skoro  riješila, a još uvijek se postavlja pitanje da li to rješava vakcina ili ne. Da li se još ispituje vakcina a problem se  evidentno tamo rješava. Kod nas naprotiv, počinje da buja ovaj virus. Što se samih vakcina tiče, Antović smatra da se njima  nešto puno ne rješava. On je podsjetio na nekadašnju BSŽ vakcinu, koja se davala jednom u školskom uzrastu, a danas se  bebama  odmah daju vakcine i to koktel od oko njih 9. Dijete, objašnjava Antović, preko majke stiče imunitet do prvih 6 mjeseci života. Nije se još uvijek formirao imuni sistem, a ubrizgavamo im hemiju. Stoga je dr Antović skeptik, smatrajući da su se dobro pokazala istraživanja u SAD o porastu drugih bolesti kod djece, posebno autizma. To su uz ostalo, razlozi zbog kojih se on ne bi vakcinisao niti bi vakcinu protiv korone preporučio najbližima i svojim prijateljima.

Profesorica Gracijela Čulić bi malo razmislila i prvo sačekala rezultat u ispitivanju na čeljad, a ona je podsjeća inače krizna grupa. Na kraju bi ipak primila ovu vakcinu kao što je primila i vakcinu protiv običnog gripa i dobro joj čini.

Bez dvoumljenja, čim ovu vakcinu  dobije Crna Gora svakako će primiti Marija Sarap Čolpa dramska spisateljica. Sve spekulacije koje su u medijskom prostoru ne samo našem nego i u okruženju, a to su da vakcina koja  stiže, koja je već spremna i ispitana nije dobra, ne idu u prilog civilizaciji i današnjem čovjeku. To su neke stvari koje po mišljenju naše sagovornice pripadaju teoriji zavjere i stoga se, smatra ona, trebamo rukovoditi preporukama iz Svjetske zdravstvene organizacije i svih ljudi od struke i nauke koji mogu da nam daju takvu vrstu imputa. Braniti se od nečega nevidvljivoga u današnjem vremenu od onoga u šta mnogi ne vjeruju da li postoji ili ne je apsurd, jer Covid-19 postoji i odnosi nam drage ljude. Zato treba da promišljamo na drugačiji način,  i za svaku preporuku je da treba primiti vakcinu i da se treba zaštititi, i to ne samo sebe nego i druge od sebe, poručuje Sarap-Čolpa.

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].