Kukumakala u Briselu

13
sa sjednice u Briselu

Slavko Mandić

U Briselu, prijestonici Evropske Unije, prije par dana održana je konferencija čija je osnovna tema bila sloboda izražavanja u medijima.

“Kaži naglas” (Speak Up2), bio je moto konferencije koji je okupio preko 300 predstavnika medija iz Hrvatske, Srbije, Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Turske i Crne Gore.

Sjednici je prisustvovao i jedan broj nevladinih organizacija.

Zanimljivo je da su Crnu Goru predstavljali novinari i urednici medija koji su direktno suprostavljeni u poimanju novinarskih standarda, etike i morala.

To se najbolje viđelo u nastojanju Fileovih miljenika, direktora tabloida “Vijesti” i direktorice nedjeljnika “Monitor” da ocrne Crnu Goru i pred licem Evrope iznesu sijaset neistina i laži na račun svega što diše u našoj državi, osim naravno njih, pozvanih ne slučajno da se kukumakanjem izlaju pred auditorijom koji bi trebao da se sažali na njihove svakidašnje jadikovke i stanu otvoreno u zaštitu lika i (ne)djela onih koji su, na očigled svih napunili svoje džepove milionima eura.

Lagali su tamo, lagali su i kad su se vratili u domovinu.

“Vijesti” su objavile 21. juna da su, pored Ivanovića (direktor tabloida “Vijesti”) crnogorske nezavisne medije na konferenciji predstavljali glavni urednik “Vijesti” Mihailo Jovović, diretor RTV “Vijesti” Slavoljub Šćekić i direktorica “Monitora” Milka Tadić. Predstavnici NVO bili su Daliborka Uljarević (CGO), Tea Gorjanc Prelević (HRA) i Dejan Milovac (MANS).

Goran Đurović je u Briselu bio u ime Savjeta RTCG.

Vrhunac laži “Vijesti” je nastavak teksta: a ovom skupu su prisustvovale i osobe koje u zadnjih nekoliko godina sprovode hajku protiv nezavisnih medija, pokušavajući da ih diskredituju – Srđan Kusovac iz “Pobjede”, Darko Šuković iz Antene M, Sonja Drobac, Slavko Mandić, urednik Pinka M Goran Radenović…. Uz  njih su  juče  bili i Đuro Vučinić (Montena) i Samir Rastoder (Dnevne novine). Tako su pisale “Vijesti”, ne trepnuvši kao i obično kad pišu laži. A laži pišu dnevno, jer im tabloid izlazi svakoga dana pa onda i nije moguće izbjeći gomilu bljuvotinja koje krase stranice ove dnevne crnogorske lelekačice, čiji se navodni profesionalizam najbolje može uporedititi sa pojmom “novinarska prostitucija”.

O kakvom se mediju radi dovoljno iliustruje primjer da udaraju na sve i svakoga ko nije u korpusu njihovih poimanja uličnog rušenja vlasti, ko bi htio demokratske promjene a ne poziv na linč, ko bi htio da se stane na put organizovanom kriminalu, uključujući i gospodu lelekače i kukumakala. U svojim novinama ti vrli profesionalci izdaju prostor svakome ko plati da pljuje po drugome. O njima ni riječi više jer me uhvate stomačni problemi.

U Briselu sam govorio o nasušnoj potrebi slobode medija ali i odgovornosti, o čemu niko ne govori. Mediji imaju snagu da mijenjaju i kreiraju svijet i svijest pa je valjda na njima i velika odgovornost. Samoregulacija nema snagu, bar kod nas jer su upravo ovi navodno nezavisni, osnovali svoju samoregulaciju, što je sveojevrsni nonsens ali i jasna poruka opadajućem broju čitalaca da ih ne intersuje poruka struke, valjda zbog toga što godina u njoj nijesu.

Prvenstveno zarad javnosti, prenijeću doslovno što sam kazao u Briselu:

“Ja sam Slavko Mandić. Dolazim iz Crne Gore, iz Kotora, grada Svjetske kulturne i prirodne baštine. Bili smo u Evropi mnogo prije drugih zemalja. Bićemo opet, nadam se vrlo brzo.
Priča o slobodi medija je priča koja je itekako potrebna, ali mi se nekako čini da se ista priča ponavlja iz godine u godinu i da je sve ono što je govoreno 2011. godine praktično  govoreno i ovđe do sada, izuzimajući ovog dijela o novim medijima (facebook, tvitter).
Ono što mi mene interesovalo je pitanje zašto se ne govori o odgovornosti medija. Ako su mediji dovoljno odgovorni i profesionalni onda će se oni prirodno lakše izboriti za sve ono što im pripada. Mi u Crnoj Gori imamo medije i one koji to nijesu. Dakle, mali broj medija koji se profesionalno bavi svojim poslom, koji uvažava profesionalne standarde i onaj broj medija koji stalno kuka, da su ugnjetavani, da se protiv njih vodi hajka, a ne zaboravite, a to bi Evropska komisija trebala da zna, ali je nažalost, viđeli smo i jutros pomognuta (misli se na kukumakala) gospodinom Fileom, kako je moguće da se upravo oni koji su toliko ugnjetavani i koji imaju toliko problema sa vlastima u Crnoj Gori i sa svima ostalima, budu napredni multimilioneri? Zaista je to problem i zaista tome treba posvetiti pažnju.
Dakle, odgovornost medija i isto tako ono što je prijeka potreba-sloboda medija i sloboda izgovorene riječi. To je jednako mora da ide. Kod nas to tako ne ide, nego tražimo samo slobodu. Pripadam tome, ali ja tražim i odgovornost”.

To je ono što sam govorio u Briselu, prenešeno autentično bez ikakve novinarske intervencije.

“Vijesti” su, potpuno sam siguran, napale na nezavisne medije koje to uistinu jesu najvećim makar dijelom samo zbog toga što u Briselu nije i na našoj tapeti, kao što je to bio slučaj kod direktorice Monitora bio Milo Đukanović, noćna mora neostvarenih snova vještački oplođenih medijskih tajkuna, doduše od te iste vlasti kad je to trebalo. Kada su osnažili, ili im se to samo činilo, htjeli su više. Nije im se dalo pa su napadi i dnevne laži postali dnevno sredstvo punjenja stranica i programa i “Vijesti” i “Monitora”.

Slavko Mandić

13 KOMENTARI

 1. Na nečiju veliku muku i mi iz Danilovagrada imamo grad u odrednici imena našeg grada i ne dijelimo se na Bokelje i Crnogorce, Srbe i Hrvate.
  Ali imamo petlju da rečemo u oči.
  U potpisu Slavkov sugrađanin. Pošto vam on ne odgovara jer je pametan ja ću.

 2. Vijesti su pokazale koliko objektivno pisu oko slucaja Riviera – g-dja Maja Catovic…
  Eto je Osnovni Sud presudio u korist g-dje Catovic a Vijesti su piskarale protiv nje! Tako da ne znam ko je pametan da ih kupuje ili slusa tv Vijesti…. O Danu, Monitoru…da i e pricamo…ako imate debeli takulin mozete na 10 strana sa sve ilustracijama narucit tekst protiv osobe koja vam nije simpaticna….
  Adio, idem se umocit u more…

 3. G.Mandicu,
  Vi ste u Brisel putovali u svojstvu predstavnika vladinih glasila?

  Ps-Pozdravile su Vas sestre Dabovic iz Novoga.

 4. Vagabundo, što bi dao da imaš mozga? A ipak ti je bolje ovako. Odmaraš dovijeka i ni zašto se ne sjekiraš. Ne misliš jer nemaš čim. Fantastično. Da je meni kukavcu.

 5. Gospodine Mandiću ni pred kim ne ustuknite. Tako je ! Hvala đšto ste svuđe isti i u Kotoru i u Briselu.

  • Zaista ste u pravu i malo ih je ka sto je gospon Slavko ma mu ne valja biti posten medju tim medijskim lupezima.

  • Vagabundo kukumaces ti kukumakalo jedno do neba da te svak cuje a mali si goluzdrav kao grdelin iz jaja kad se izljeze a i mali ti je ponos.I ja Dajbaba pa ne bi sa tobom ni u more ni u koprive. Svaki vagabundo ima m… a tebe su ona odavno opala,,izio ih mis maleni i mrav sareni.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].