Kruzing sezona kasni, broj brodova manji u kotorskoj luci

7

Vasilije Kusovac

Vasilije Kusovac

Ovogodišna kruzing sezona u luci Kotor kasni gotovo mjesec, a broj dolazaka kruzera će biti za 5 do 6% manji nego prošle godine.

Razlozi  smanjenja broja dolazaka brodova u kotorsku luku su objektivni, kazao je za Skala radio Vasilije Kusovac, izvršni direktor Luke Kotor AD i obrazložio da je MSC “Armonija” planirala rekonstrukciju, a drugi brod “Costa Voyager” je promijenio najam i područje plovidbe.

To je razlog zbog čega će Luka Kotor imati 26 brodova manje ove u odnosu na prošlu sezonu, kazao je Kusovac.

Prema njegovim riječima ove godine će biti povećan broj dolazaka jahti, jer će malo povećati kapacitete i osavremeniti marinu, pa će  taj debalans kada su u pitanju prihodi riješiti na taj način.

“Tržište je toliko dinamično da u ovom poslu niko ne može planirati, ono se mijenja, dolaze i odlaze brodovi”, kazao je Kusovac.

Kruzing sezone ove godine u kotorskoj luci zvanično će početi 11. aprila kada će uploviti brod “Ventura” sa 116.017 brt-a.

Podsjećanja radi, prošle godine prvi brod uplovio je 22. marta.

Na naše pitanje da li je na brodske kompanije uticala najava enormnog povećanja lučkih usluga početkom godine od oko 400 odsto i da li je ta priča stigla do kompanija, Kusovac je odgovorio da cijene lučkih suluga ni u kom slučaju nijesu mogle uticati i da je Luka Kotor izvršila najam i prodala usluge prije razgovora o cijenama taksi.

Da li će prve brodove dočekati gradilište na Luži, odnosno nedovršen granični prijelaz, čija je gradnja bila obustavljena zbog nedostatka konzervatorskih uslova, pitali smo Kusovca.

On je rekao da će granični prijelaz biti operativan u maju, bar u onom dijelu koji se tiče carine i policije, mada je predviđen i free shop i suvenirnica.

Usluga graničnog prijelaza, kazao je Kusovac, takođe je prodata i obaviješteni su brodari, a ovih dana na prestižnoj kruzing konferenciji u Majamiju predstavnici Luke Kotor tu informaciju plasiraju komitentima.

Nastavljena je gradnja graničnog prijelaza koja je bila zaustavljena zbog nedostatka konzervatorskih uslova i dobijena dozvola. kazao je Kusovac.

On je dodao da su postojale stare dozvole iz ranijih vremena i izabran nadzorni organ koji ima konzervatorsku licencu.

“Cilj nam je da ispoštujemo, a ne da rušimo standarde”, zaključio je Kusovac.

Ostaje pitanje da li su standardi tvrda gradnja na kotorskoj rivi tik uz zidine drevnog grada i koliko će se takva dominantna građevina posred luže stopiti sa ambijentom.

Ovakva građevina sada je ožiljak na tkivu drevnog i UNESO-vog grada.

7 KOMENTARI

 1. Tržište je toliko dinamično da u ovom poslu niko ne može planirati, ono se mijenja, dolaze i odlaze brodovi”, kazao je Kusovac.Rekao je to dinamicni Kusovac,a ni ne zna dje je dosao ni sto ga je snaslo,a kamoli da moze sto planirati i isplanirati.Ali kad ga uporedite sa ostalim metuzalemima Kotorske zbilje,onda je on jos i medju boljima.Dali je neko mozda razmisljao da kompanije nece da salju svoje brodove u Kotor jer su svjesne da tamo nema ni najosnovnijih uslova za prihvat brodova.I pored ”uspjesno”obavljene vjezbe koja je obavljena prije nekoliko dana u luci Kotor.Jedini remorker koji je koliko toliko sposoban da zadovolji i minimalne zahtjeve takve vjezbe stigao je iz Bara.Zamislite sad da ne daj Boze stvarno zatreba njegova intervencija.Trebalo bi cekati skoro cijeli dan da on stigne,ako bi uopste i stigao.Ja mislim da su i za ovu vjezbu prtipreme trajale mjesecima.S obzirom da je u vlasnistvu vojske,a znamo kako se to tamo studiozno priprema.Brodovlasnici koji svoje brodove salju u Kotor uzdaju se samo u ”good luck”,i osiguravajuca drustva ukoliko ovo prvo izostane.A mi odje ”good luck” definitivno nemamo,ako pogledamo malo oko sebe,ali ja bih rekao da ni ne zasluzujemo.Jer i srecu treba zasluziti.

 2. Moji dobri skalaši,
  pa mi nijesmo svjesni koliko dugo se gradi kvalitetan turistički proizvod! Nemojmo kudit kada je tek počelo. Gorska Vila i mosrka Vila odlučile da ga stvore, preci ga gradili i sagradili, a na nama je kako ćemo ga unaprijedit i naplatit turiste da ga vide što bolje i iz ljepših ugolova!
  Podržimo izgradnju žičare do bedema, neka krene sa macea ili platoa kod Tabačine, pa ćemo i gužve smanjiti i ponuditi novi izlet i sadržaj grada!
  Na koncu konca i stari austrijanci su je pravili i koristili za vojne potrebe, uzeti stare slike i nacrte i obnoviti UNESCO-ve vrijednosti i svi zadovoljni i UNESCO i Kotor i turistička privreda Crne Gore…
  Znam jedino, da će kotorani biti protiv, ali to kod nas i nije neka novost, uvijek što dvojica smisle ili učine, druga dva će kroz ćakulu umanjivati značaj urađenog i tako kroz vjekove…

 3. Sve je receno.
  Dozvola je stigla po naredbi endodirljivih da se zavrsi zapoceto.
  Da ne budem maliciozan, siguran sam da ce se priroda potruditi da ta ljepota koja “ne smeta” pogledu sa mora na stare zidine…nekako donijeti velike glavobolje.
  Glavni adut kotorske “vlastele” kad se trebala dobiti dozvola za Hotel na mjesto staroga Fjorda(‘urca) je bio upravo pogled sa mora na zidine.
  Prezirem nekad sebe, sto kad odem u grad vidim ove koji upravljaju Kotorom zadnih pola vijeka sto ne pobjegnem nazad u Hum.

  Adio

 4. A najavljivahu da će “staklenik” u Talijanskom parku i
  novi Putnički terminal privući dodatnih 15% kruzing-turista
  u tekućoj sezoni. U takvoj prognozi ad hoc najaviše povećanje
  lučkih pristojbi za deračkih 400% !! Srećom ubrzo opozvaše
  cjenovnik.
  Jedino ostade obavezni lučki harač 5 (pet) evrića po
  glavi, koje će platiti žena i djeca, ako posjete muža i tatu
  na kruzera.
  Zabiraj!

 5. Nova kuća u staklo će pomoći da nam dođu vapori a granični prelaz nije loš za stanove đeci od funkcionera.

 6. Čudo je učinjelo rukovodstvo Luke. Vidi se. Ovo su rezultati, nego ako i ovako bude biće dobro. Ne posluje se tako. Evo vam sezone koju ste najavljivali sa povećanjem dolazaka brodova i do 50 %.Samo vi gradite i uništavajte ovu ljepotu i ambijent.Veselo i zaplivajte svi skupa.Možda bolje ronite.

 7. Bojim se ovijema stranijema brodovlasnicima-e će obršiti ka mi na dva broda?Znava sam,po onj skalamriji na vrh Luže (đe se nekad lagerovao garbun za centralu u Tabačinu)-e nam je zli put?Ma nema veze-pa iako se to dogodi-bilo bi nam strašnije da nam bude dobro ,poslije kvarat od vijeka,sa ovizima garbunijerima-ćumućarima ,što nas vode-oko Luže- kao onaj garbun sa vrh Luže u centralu na Tabačinu?
  Što bi rekli stari Muljani:”Jano more ko te s…..?!
  Lijep pozdrav iz ubavog Prčnja (om)bre?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].