Krupnim koracima nazad

2
AKEM

Asocijacija komercijalnih medija AKEM oštro protestvuje povodom odredaba o medijima u Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama zakona o izboru odbornika i poslanika kojim se nastoje regulisati mediji po princima koje ne poznaju evropski standardi.

Prosto je nevjerovatno da se mediji dovode u situaciju da u predizbornoj kampanji predstavljaju servis političkim partijama koje, ukoliko zakon prođe, postaju urednici programa čime se direktno miješaju u slobodu medija i ograničavaju bitno medijske slobode u sferi izbornog zakonodavstva.

Primjere sličnog karaktera možemo jedino naći za vrijeme vladavine Slobodana Miloševića kada su u svakom studiju ili redakciji kreiranje programa po želji aktuelne politike garantovali predstavnici vlasti.

Čudno je kako Venecijanska komisija nije reagovala povodom rješenja koje nudi Nacrt, jer je potpuno jasno da je ovo ne jedan nego stotinu koraka nazad, što nas vodi u vrijeme koje je prepoznato po aktivnom učešću politike u kreiranju i kontroli medija.

Koliko je rješenje u suprotnosti sa osnovnim principima slobode medija govori i činjenica da sami mediji nijesu reagovali na vrijeme vjerujući da se radi o pogrešnom tumačenju koje će se ispraviti neposredno nakon objavljivanja.

Na žalost AKEM je razumio da se radi o čvrstoj riješenosti političkih partija da medije drže pod kontrolom kako bi u predizbornoj kampanji mogli bez upliva novinarske profesije manipulisati javnim mjenjem.

Ukoliko se zakon usvoji u ovoj verziji, kada su u pitanju mediji onda je suvišno svako nastojanje da se dosljedno primjenjuje etički kodeks i uspostavi samoregulatorno tijelo.

Takođe je suvišna i Agencija za elektronske medije a umjesto nje treba uspostaviti kontrolu od strane predstavnike političkih partija koji bi, shodno novom zakonu mogli bit i jedini regulator.

AKEM se ipak nada da će se dio koji se odnose na medije promijeniti i usaglasiti sa principima koje prepoznaju evropski standardi.

Ukoliko se ipak zakon sa odredbama o medijima usvoji AKEMA će preporučiti svojim čalnicama da ne učestvuju u izbornoj kampanji.

Predsjednik AKEM-a

Slavko Mandić

2 KOMENTARI

  1. Ko li je doso na ideju za ovu jadnu odredbu o medijima?!
    Jesu li svi poludjeli?!
    Dozovite se u pamet vise!!!
    Svima puna usta demokratije, slobode govora, rada….kakav vic!!!

  2. Jače novinari na ovu temu kako vam ne bi političari krojili dosadne programe i epp. Mandiću , okupi ih više za glasove protiv ovih suludih ideja koje vraćaju jednoumlje na crnogorsku medijsku scenu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].