Krivolov: Upotreba dinamita značajno prorijeđena

1

Članovi radne grupe za borbu protiv nelegalnog ribolova, koju čine predstavnici nadležnih institucija i civilnog sektora, na posljednjem sastanku konstatovali su da je u proteklom periodu zaživio široki front u borbi protiv raznih vidova nedozvoljenog ribolova, te da su postignuti značajni rezultati.

 

“U protekle tri godine sproveden je veliki broj akcija, kako na moru, tako i na kopnu. Kao rezultat pojačanih i zajedničkih aktivnosti značajan broj osoba procesuiran je, i to posebno u slučajevima nelegalne upotrebe mreža, dinamita, agragata, noćnog ronjenja lampama. Takođe, slučajevi upotrebe dinamita u značajnoj mjeri su prorijeđeni”, kazali su.

Posebno značajnim pomakom ocijenjen je podatak da su u toku 2020. godine dva lica osuđena na petomjesečne zatvorske kazne zbog nezakonitog ulova ribe.

Ocjenjujući da se, nažalost, svijest ribokradica jedino može promjeniti na ovaj, restriktivan način, predstavnici Radne grupe su izrazili nadu da će tužilaštvo i sudovi i u narednom periodu nastaviti da rješavaju procesuirane slučajeve i najoštrije kažnjavaju sve devastatatore našeg mora, jezera i rijeka.

“Inspekcija za ribarstvo, Uprava policije kao i ribočuvarske službe u narednom periodu posebnu pažnju posvetiće pitanju neleganog ribolova na prostoru opštine Nikšić, Danilovgrad, Tivat (Bigova) kao i Skadarskog jezera. U cilju jačanja kapaciteta inspekcije za ribarstvo, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja sprovelo je proceduru i nabavilo savremeno opremljeno plovilo za kontrolu aktivnosti na moru, a koje će u značajnoj mjeri pomoći suzbijanju nelegalnih aktivnosti. Nabavka ovog broda, u vrijednosti od oko 600 hiljada eura, realizovana je kroz MIDAS 2 projekat koji Vlada Crne Gore realizuje sa Svjetskom bankom”, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Iz tog vladinog resora podsjećaju da je u cilju unapređenja kontrole i borbe protiv svih vrsta nelegalnog ribolova, Ministarstvo poljoprivrede u junu 2017. godine formiralo radnu grupu čiji su članovi predstavnici svih relevantnih državnih i naučnih institucija – Ministarstva poljoprivrede, koje koordinira radom grupe, zatim predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije, Instituta za biologiju mora u Kotoru, Nacionalnih parkova, Uprave pomorske sigurnosti, Prirodno – matematičkog fakulteta, Agencije za zaštitu životne sredine, Višeg državnog tužilaštva, Lučke kapetanije, JP Morskog dobra, kao i predstavnici civilnog sektora.

“Posebno uspješna saradnja ostvarena je sa Grupom građana STOP KRIVOLOVU i NVO ‘Carp security team’, koji nesebičnom i ogromnom podrškom svojih predstavnika daju veliki dopinos suzbijanju nelegalnog ribolova i očuvanju i zaštiti našeg mora”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva poljoprivrede apeluju na sve savjesne građane, sportske ribolovace, ronioce, privredne ribare, da prijave eventualne nelegalne aktivnosti, kako bi pomogli nadležnim institucijama da pravovremeno reaguju, jer, kako su kazali, samo zajedno možemo sačuvati naša prirodna bogatstva.

1 KOMENTAR

 1. Dobro je to da se ćiketašima stalo na kraj, međutim ipak nije sve sjajno !
  Naime , uz svu pompu o spriječavanju
  krivolova, mrežice se na očigled sugrađana polažu po Zalivu.
  Intrigantno je da se noću bacaju
  mrežice na sv. Matiji, a mrežice su stalno stacionirane na barkama, pontonima i na pontici ispod “Venezie”,
  a sve u neposrednom “vidokrugu”
  Instituta za Biologiju mora, i njihovih
  uposlenika, koji tuda cirkuliraju, pa su
  “vjerovatno” upoznati sa ovim
  “krivo”lovom, ali se postavlja pitanje,
  zašto o tome ćute, a znaju se i akteri,
  bez obzira da li imaju dr. izvore prihoda,
  pa valjda je zakon isti i za “sirotinju”,
  što stalno, kao mantru , papagajski
  ponavljaju političari?
  Svakako, to je ujedno pitanje i svima Nama, zašto smo dvolični, jer godinama prolazimo pored Venezie i duž obale i vidimo ko polaže mrežice
  i ćutimo , a onda povremeno portalski
  hvalimo “akcije”, koje su evidentno selektivne!
  Ajd’ krenite primjenjivat zakon za sve !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].