Krivokapić predstavio kandidate: Sedam stubova na kojima počiva kuća Vlade

2
Zdravko Krivokapić

Mandatar za sastav nove Vlade Zdravko Krivokapić zvanično je večeras u obraćanju javnosti predstavio ministarstva i kandidate za ministre u novoj Vladi, navodeći da jedino Ministarstvo odbrane nije personalno popunjeno.

On je kazao da postoji sedam stubova na kojima počiva “kuća Vlade” – a njih pet su prepoznati kao elementi kojima se prepoznaje rad na prostorima EU.

“Prvi stup obuhvata zelenu ekonomiju, drugi stub digitalnu transformaciju, treći je regionalna saradnja i povezanost, četvrti je unapređenje konkurentnosti. Peti je socijalna zaštita, šesti je društveno jednake šanse, a sedmi je dobrota upravljanja, kojom želimo da krenemo u proces integracija ka EU. U tom dijelu opredijelili smo se za 12 ministarstava”, rekao je Krivokapić.

Iako je u medijima to različito posmatrano, dodaje, opredjeljnje za 12 ministarstava je zbog nekih sistema koji imaju takve dobre primjere prakse – Holandija i Finska.

On je rekao da mora da se pozove na sporazum u kojem je rečeno da će Vlada biti ekspertska, sastavljena od kompetentnih profesionalaca koji su pripadnici bilo koje partije, nacije i vjere.

“Mi smo se opredijelili da naš korak bude racionalizacija koja je vidljiva, koja će dati efikasan odgovor na sve izazove”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, uspostavili su novi standard.

“Dosadašnja praksa je mandatar trenutkom ekspozea saopštava imena kandidata ministara. Ja želim na ovaj način iskažem transparentnost jer je vodilja naših budućih aktivnosti ono da svi znaju šta se dešava. Nijesam tri nedelje htio da iznosim bilo kakve stavove, mi smo za to vrijeme istraživali i radili i tražili najbolja i nadam se da će Crna Gora izborom ovih profesionalaca biti drugačija i primjer za druge”, rekao je mandatar.

Krivokapić zvanično predstavio ministarstva

Ministarstvo ekonomskog razvoja predstavlja, kako kaže, sve ekonomske akcije koje će doprinijeti da Crna Gore bude prepoznata, da unaprijedi industriju, turizam i industriju i IT sektor.

“Opredijelili smo se za društvo znanja u kome dominira informaciona tehnologija, vještačka inteligencija i pametni pristupi”, rekao je on.

Ministarstvo kapitalnih investicija važno je zbog projekata energetike i saobraćaja.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede treba da postakne poljoprivrednu proizvodnju.

“Da se u šumarstvu okrenemo ka onim izvorima koji obezbjeđuju više, a ostaju građanima, a ne kao do sada”, rekao je on.

Ministarstvo zdravlja je identično je onom koje je do sada postojalo.

“Pored njega dođu i nauka, kultura, prosvjeta i sport. Znam da u medijima već smatraju da je veliko. To Ministarstvo iz kulture isključuje dio koji se odnosi na medije, a iz nauke onaj dio koji se odnosi na informacione tehnlogije. Vrlo obazrivo smo se odnosili prema sportu”, naveo je mandatar.

Ministarstvo pravde je izmijenjeno i ima sadržaj koji se odnosi na ljudska i manjinska prava.

“Ministarstvo finansija ima dodatak koji je vezan za socijalno staranje, smatrali smo da dosašnji pristup je donosio neurvnotežen odnos između socijalnog starnja i finansija”, pojašnjava Krivokapić.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je, ističe Krivokapić, važno da bi došli do detaljnih urbanističkih planova. Iskazivanje ekološkog dijela je posvećenost ka obavezi koja proizilazi iz Ustava.

“Naša je želja da Crna Gora i suštinski bude ekološka država”, dodaje Krivokapić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova kreira se sa težnjom da mu se pripoji Uprava policije.

“Smatramo da ministar Unutrašnjih poslova treba da bude onaj koji odgovara i za Upravu policije”, smatra on.

Ministarstvo odbrane je ostalo kako jeste, kao i Ministarstvo inostranih poslova nije “dirano u tom dijelu karakteristika koje je do sada imalo”.

Novo je Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

“Direktno okrenuto ka građanima, privredi, zainteresovanim stranama, da vidimo kvalitet javne uprave. Dodali smo dio koji se tiče digitalnog društva. Mediji zaslužuju posebnu pažnju, nadam se da će time biti podspiješen naš odnos prema medijima. Medji treba da nas kritikuju i ukazuju šta može biti bolje”, smatra Krivokapić.

U tako novoj koncepciji, odlučili su da kancelarija za evropske integracije ostane u okviru kabineta premijera.

Kandidati za ministre su:

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija – Tamara Srzentić

Ministarstvo ekologije – Ratko Mitrović

MUP – Nikola Terzić

Ministarstvo vanjskih poslova – Đorđe Radulović

Ministarstvo ekonomskog razvoja – Jakov Milatović

Ministarstvo kapitalnih investicija – Mladen Bojanić

Ministarstvo poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede – Aleksandar Stijović

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta – Vesna Bratić

Ministarstavo zdravlja – Jelene Borovinič Bojović

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja – Milojko Spajić

Ministarstvo pravde i manjinskih prava – Vladimir Leposavić

J.L.

CdM

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].