Krivokapić odgovorio šefovima poslaničkih klubova, u pismu ih optužuje i za neozbiljnost

1
Zdravko Krivokapić

Mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić pozvao je šefove poslaničkih klubova parlamentarne većine da formiraju radnu grupu koja bi predložila odgovarajuće kadrove “po dubini”.

Krivokapić je u odgovoru, u koji je Pobjeda imala uvid, na pismo šefova poslaničkih klubova parlamentarne većine naveo da smatra da bi ministri trebali da biraju svoje saradnike.

“Poštujući autonomiju ministra, oni zadržavaju pravo izbora kabineta i najbližih saradnika, bez obzira na političku ili bilo koju drugu pripadnost potencijalnih kandidata. Preporuka je da prilikom predlaganja potencijalnih kadrovskih rješenja vodite računa o njihovoj kompetentnosti i stručnosti, kao i činjenici da je izbor kvalitetniji i pravedniji ukoliko više kandidata konkuriše na jedno mjesto”, navodi se u odgovoru Krivokapića.

Šefovi poslaničkih klubova parlamentarne većine poslali su pismo mandataru u kome traže od mandatara da precizno izvrši raspodjelu “po dubini”, odnosno da se postigne pisni sporazum po kojem bi svakoj stranci na osnovu broja poslanika pripao odgovarajući procenat kadrova.

Pismo su prema saznanjima Pobjede potpisali šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović, predsjednik kluba Demokrata Boris Bogdanović, šef poslanika GP URA Miloš Konatar, šef poslaničkog kluba PzP Branko Radulović i potpredsjednik SNP-a Dragan Ivanović.

U pismu-odgovoru Krivokapić sugeriše da se “datoj problematici” pristupi sa punom savješću i znanjem o svim pravnim aspektima kadriranjima u državnoj upravi, te da imaju na umu neophodnost konkursnog načina realizacije i proceduru pred Upravom za kadrove.

“Svaki drug put rješavanja bio bi kontinuitet veoma loše prakse odlazećeg režima. Posljednje, i ne manje važno, neophodno je da kandidat nije korumpiran, da ima reference i da ni na koji način nije povezan sa kriminalnim aktivnostima”, navodi se u odgovoru Krivokapića.

Mandatar u pismu i podsjeća da bi djelovanjem takve radne grupe kreirali “pool” kadrova koje bi imali na raspolaganju kao stručnjake koji bi doprinijeli radu nove administracije.

U pismu mandatar ne krije da je nezadovoljan odgađanjem sjednice parlamenta za 2. decembar na kojoj će biti govora o izboru vlade.

“Izražavam naročitu zabrinutost time što je došlo do odgađanja sjednice parlamenta na kojoj treba ustanoviti prvu demokratasku vladu Crne Gore. Međutim, ono što zabrinjava jeste da je dopisom ostavljenja mogućnost ponovnog pomjerenja, za šta ne želim da mislim da predstavlja samo neki pokušaj pritiska, već uz određene inpute i jednu dozu neozbiljnosti u pristupu. Nadam se da novog odgađanja sjednice neće biti, jer bi to bilo poigravanje sa strpljenjem građana koji su napokon dočekali željenu slobodu”, navodi se u pismu Krivokapića, čime se pokazuje da postoji “komunikacijski šum” između mandatara i parlamentarne većine.

Pobjeda

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].