Krivična prijava protiv Dnevnih novina je nastavak napada na slobodu medija

9
Vesna Šofranac

Vesna Šofranac

Dnevne novine su danas dobile još jednu u nizu krivičnih prijava, ovoga puta zbog objavljenog teksta Sretena Zekovića iz NVO Crnogorski zbor.

Krivičnu prijavu je podnio izvjesni Bojan Vukčević.

Da li je to još jedan pritisak na slobodno novinarstvo i prst na usta slobodnoj riječi, Skala radio je pitao glavnu urednicu ovog medija Vesnu Šofranac.

Jeste, kazala je ona, navodeći da ovo nije prvi put.  Podsjetila je da je od početka septembra do danas, NVO koju je osnovao Zdravko Krivokapić, današnji mandatar, vjeruje nesuđeni kako su stvari krenule, počela da podnosi krivične prijave. Njegova NVO, njegovi advokati i lica koja rade za tu NVO svakodnevno pišu tužbe. Dnevne novine su se našle na udaru do sada već nekoliko puta. Prvi koji je poslužio za obračun sa čovjekom koji drugačije misli i javno iznosi svoj stav o dešavanja tokom litija  i nakon njih, bio je politički analitičar Ranko Đonović. Nakon njega, uslijedilo je još nekoliko tužbi protiv lica koja iznose svoj sud i stav u medijima.

Ovoga puta Dnevne novine su napadnute zbog teksta objavljenog 8. maja, koji potpisuje Sreten Zeković, jedan od osnivača NVO „Crnogorski zbor“. Lice koje je tužilo Dnevne novine navelo je da se u saopštenju „Crnogorskog zbora“ navodno širi rasna, vjerska i nacionalna mržnja. Tužbom se traži da se zabrani distribucija ovog medija i to na mjesečnom nivou.

Šofranac kaže da je Zeković napisao istinu, jer je reagovao na najavu nastavka litija, što direktno ugrožava zdravlje ljudi. To je istina a Srpska pravoslavna crkva to čitavo ovo vrijeme radi u Crnoj Gori. Ona podsjeća kako je protekla sahrana mitropolita Amfilohija, što predstavlja skandal nad kojim se zgražava čitav svijet.

Zeković je, objašnjava Šofranac, samo upozorio na notornu činjenicu da se nastavkom litija ugrožava zdravlje ljudi u pandemiji opasnog koronavirusa.

Pored toga Zeković je upozorio da SPC koristi Zakon o slobodi vjeroispovijesti i litije da bi se uključila u političku borbu i da bi djelovala kao politički subjekt.

Šofranac se pita da li je to bila laž i odgovara da nije,  jer je sama SPC i sad već pokojni mitropolit Amfilohije priznao da vodi političku borbu. Birao je vladu, postavio nosioca liste „Za budućnost Crne Gore“, progurao ga i imenovao za budućeg mandatara. Dakle, ni u jednoj Zekovićevoj riječi nema laži.

U prijavi su se osvrnuli i na to da se pominje četnički vojvoda Andrija Mandić. A on je to po sopstvenom priznanju, kaže Šofranac, jer mu je ta titula javno dodijeljena. Dakle, nema jedne jedine riječi u tekstu koja nije tačna, i ispod tog teksta bih se kaže ona i sama potpisala.

„Ovo zaista jeste atak na javnu riječ, na medije. Mislim da će njihova praksa biti da nas tuže za svaku moguću sitnicu, po njihovoj procjeni da širimo rasnu, vjersku mržnju i netoleranciju. Našli su tu formulaciju. Biće tih tužbi protiv skakog ko drugačije misli i protiv svakog ko će biti sagovornik medija. Sigurno je da ćemo se svi naći na udaru i da će crnogorsko pravosuđe biti zatrpano tim tužbama. Što je cilj vidjećemo, ali je sve ovo što rade zaista skandalozno”, navodi ona.

Šofranac kaže da joj se čini da se sve to mirno prihvata u javnosti i institucijama, što nije u redu i sa čim se ne može pomiriti.

***

Skala radio podsjeća da taj isti Bojan Vukčević, mještanin Barutane, mjesta nadomak Cetinja od februara pokušava da poznatog crnogorskog pjesnika, prevodioca, akademika Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, potpredsjednika Crnogorskoga PEN centra i nastavnika u OŠ „Njegoš“ na Cetinju Sretena Vujovića izbaci iz sistema obrazovanja. On je inicirao protiv njega čak tri krivične prijave.

Vujović kaže da je ugrožen i da su prijave koje je Vukčević podnio protiv njega neosnovane, zlonamjerne i smišljene kako bi bio diskreditovan u javnom i privatnom životu, pitajući se da li ovo matrica ili obrazac za progon crnogorskih intelektualaca.

9 KOMENTARI

  1. Samo hrabro i pravo u istinu!
    Crnogorski mediji jedva prezivlhavanu ali zato “objektivni”i “nepristrasni” su pokriveni preko krova.

  2. Sljedeća je Skala naravno.
    Zatim AntenaM. CDM, Aktuelno , Pobjeda, Portal Analitika. Režimski kako oni zbore ali njihovi to naravno to nijesu i nisu bili.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].