Kotoru status od posebnog značaja

20
sa okruglog stola

Sa Okruglog stola

tonski zapis sa okruglog stola

Nacrt Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora i Nacrt Menadžment plana ovog područja, teme su današnjeg okruglog stola u kotorskoj palati Bizanti u organizaciji opštinskog Savjeta za kulturu.

Cilj ovog skupa je da se čuje glas građana i stručne javnosti kako bi se ovaj Nacrt zakona izmijenio u interesu statusa Kotora i mjesta koje mu pripada.

Stoga je Savjet za kulturu opštine Kotor jednoglasan da je ovaj zakon uvreda za Kotor i zato danas sa jačim glasom prema autorima Nacrta zakona posebno Menadžemnt plana.

Predsjednik Savjeta Slavko Mandić ponovio je da je Savjet jednoglasan u ocjeni da je Zakon o zaštiti kulturno-istorijskog nasljeđa područja Kotora uvreda za Kotor i da je potrebno uraditi novi tekst.

Savjet smatra, kazao je Mandić, da u Radnoj grupi treba da bude uključeno više stručnjaka iz Kotora koji su do sada, bez ikakvog razloga, marginalizovani.

Naglašene su primjedbe na članove Nacrta koje se tiču obuhvata plana, po pitanju formiranja Savjeta za upravljanjem područja Kotora, kao i na sastav istog sozirom da u njegov sastav ulazi samo jedan predstavnik Opštine Kotor.

Nije jasno zbog čega u Savjetu za upravljanje područjem Kotora treba da budu predstavnici Opština Tivat i Herceg Novi?

Njihovo mjesto treba da zauzmu predstavnici Kotora kojih u Savjetu treba da bude jedan više od polovine.

Savjet smatra da Nacrt Zakona nije moguće dopuniti i izmijeniti već da je potrebno uraditi potpuno novi tekst.

Gradonačelnica Marija Ćatović je kazala da je cilj Opštine da se Kotor na pravi način sačuva, ali i valorizuje i zbog toga danas ponovo Okrugli sto.

“Opština je u više navrata reagovala i davala primjedbe, posebno kada je u pitanju finansiranje što predstavlja novi namet na opštinski budžet, kome su brojni prihodi oduzeti, ali zato dodati novi segmenti koje mora finansirati. Opština je reagovala i povodom formiranja Savjeta, upravljačkog organa u kome je samo jedan član iz Kotora od devet koliko ih ukupno ima”, kazala je ona.

Martin Popović, šef odborničkog kluba SNP smatra da je prvo trebalo razmatrati Nacrt Menadžment plana, pa tek onda Nacrt zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora koji treba da definiše kako će i što biti u Kotoru.

To je Zakon  koga donosi Vlada bez Kotora pa da je možda najbolje iseliti Kotorane jer se ionako ne pitaju o svome grad, kaže on.

I po mišljenju prof. dr Milenka Pasinovića Zakonu o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora treba da prethodi usvajanje Menadžment plana jer, kako kaže, ima loša iskustva o odnosu države prema Kotoru, odnosno njegovom kulturno istorijskom nasljeđu.

Ahitektica Vlasta Mandić je mišljenja da se energija mora kanalisati u jednom arogantnije stavu iz Kotora, da se sami izborimo posebno kada je riječ o razvoju, a arhitekta Saša Dender kaže da je nevjerovatna činjenica da ni u zakonu a ni u jednom planskom dokumentu Kotor nije tretiran na pravi način, odnosno, Kotor je izjednačen sa svim ostalim naseljima u opštini Kotor.

I zakonodavci i planeri moraju biti svjesni činjenice da postoji opština Kotor i grad Kotor.

Učešće na okruglom stolu uzeli su i Ružica Ivanović, Ljilja Radunović, prof. dr Milja Radulović, Sandra Kapetanović, Zorana Milošević, Snežana Macić Stanaćev, Mileva Vujošević Pejaković, prof. dr Gracijela Čulić, Stevan Kordić, Zorica Čubrović.

Na današnjem okruglom stolu kojem je prisustvovao veliki broj građana i predstavnika institucija i nevladinog sektora zaključeno je da Nacrt Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora nije dobar i da treba uraditi novi tekst.

Kada je u pitanju Nacrt menadžment plana potrebno je ugraditi brojne primjedbe i sugestije kako bi Kotor dobio dokumenat shodno njegovom značaju i ulozi kod nas i u svijetu.

Takođe je zaključeno da Kotor mora dobiti status grada, poput Cetinja i Podgorice, jer se radi o UNESCO-vom gradu koji baštini više od polovine ukupnog pokretnog i nepokretnog spomeničkog Fonda Crne Gore.

sve veći odziv kada je interes Kotora u pitanju
interesovanje nije izostalo

20 KOMENTARI

 1. Janko,ja sam Drinjak pok.Radovana Jordan zvani Jole,rođen 12.9.1942 godine u Prčanju,provincija Boka Kotorska u sastavu Fašističke Italije,kojoj su tvoji preci bili vjerni i odani,i bavili se istim poslovima, prema domaćem stanovništu,kojim se i vi danas bavite.Do 24.avgusta 1991 godine bio sam na čelu Sekretarijata za NO opštine Kotor,kada sam predao poslove vojne obaveze i mobilizacije novoj komandi sa sjedištem u Tivtu koja se zvala Komanda vojnog odsjeka za crnogorsko primorje. Početkom oktobra,tačnije poslije sramne pogibije admirala Đurovića,ja sam podnijo ostavku na dužnost u SNO i 1.novembra 1991 godine razriješen od dužnosti na lični zahtjev.Razlozi mog odlaska leže u istini koju sam tada rekao,a sada ti ponavljam:Nikada Jole Drinjak nije radio i služio gorega od sebe! Na izbore ne izlazim,jer neću da dajem legitimitet uličarima,koji su na vlast preko Kotora,Plava i Titograda zasjeli, preko ulice-sramnih mitinga?! Dakle,moje “lajanje” kako ga nazva u Kotoru da,a kada idem u Podgoricu onda zaćutim,je tvoje maštanje (pro)izvedeno iz tvojih gena da mrziš sve one koji nisu tvoje vjere,nacije,jezika,pa eto i ja dođoh na red preko tebe i tvoga brata-bliznaca idota u ljudskoj ljušturi?! Da ste ono što mislite da ste,a nijeste ono, nego to na što vas jezičina prađedovska nagoni ,na mržnju i bijes, svojstven rijetkim životinjskim vrstama! Da išta imate ljudskoga u sebi vi bi ste se potpisali na ove bljuvotinje nedostojne čovjeka,pa onda ispoljili”prađedovsku”hrabrost i redom vrijeđali pozivajući se na Njegoša! E moji Jan(t)ko i Marko,Srbijanci za takve kao što ste vi i vaši preci davno su rekli: “EJ BRE(na španskom ombre-bre/čovječe),PA PITA SE NE PRVI OD MERDE”! Nađi te se u ovome EJ (NE)ČOVJEČE! I za sami kraj, da i vama ponovim,MRŽNJA RAZARA ONE KOJI UPUĆUJU MRŽNJU,A NE ONE KOJIMA JE UPUĆENA”!

  • Bravo Jole ovi si splacina ovoga grada. A sto su ucinjeli za ovaj grad. NISTA DO MRZNJE I LJUBOMORE, Janko i Marko spirine ovoga grada.

 2. Marko svaka ti čast, svaka ti je Njegoševa,profundao se Kotor koga predstavlja, pa za vrijeme ove vlasti Kotor je izgubio sve ingerencije koje je imao,a svi na ovim slikama su za to glasali,Marko ne osvrći se na raznorazne Božane, Dragane, Drinjake i Stojane, oni samo laju u Kotor, kad pođu u Podgoricu ne smiju pisnut

  • Kasno Janko na Kosovo stize. I neka te je sram . Ko ce se koga bojat danas no takvi misovi i krtice kao ti. Skrij se u krticnjak jadko jadni da pre4spijes zimu jer nijesi za svjetlos dana.

 3. Jadni Marko jadan li si. Kome se sve ti uvlačiš gdje ne treba. Ustvari ti si bezimeni kritizer. Nemaš petlju da se predstaviš i da javno smjelo izneseš svoje mišljenje. Lako je zajati iza zatvorenih vrata. Krivo ti je što se neko pojavio što hoće konkretno da pokrene učmalu sredinu. Zato ti je bolje da ne izaziš otamo gdje si se zavukao.

 4. Lela,shvati me,da ja ne pišem zbog tebe,mene i ostalih koji dosta toga znamo-vidimo, nego radi njih?! Jer njima je do sada bilo dobro i potaman?! Što bi im god reklo čeljade,malo bi im se reklo koliko su mnogo za sebe i na sebi uradili,a koliko su malo ili nimalo uradili za rodni grad za rodnu Boku!Oprosti Lela ,što ovako rastrgano pišem,jer me ufatio “strah” od našeg Marka dobrotskoga,paćenika-pogubnika tamo njega?!

 5. Dragi Marko,ti ipak priznade da si BEVANDA, A NE VINO PRAVO( NIT SI VODA NIT SI VINO POPE MARKO ?)?! Zato ti predlažem,da sa razumijevanjem,za početak,pročitaš štivo gospođe Marije Čolpe,novinarke “Vijesti” na ovom istom portalu!! I za kraj,da ne zaboraviš “gospodine” marko MRŽNJA RAZARA ONE KOJI UPUĆUJU MRŽNJU,A NE ONE KOJIMA JE UPUĆENA!!!!!!

 6. A ovdje su kao i uvijek glavne sjore Ruzica i neizostavna Vlasta koja je zacin C u sve ,ili kako je zovu Teta Vegeta.

 7. Zamislite nesretnoga Kotora i njegovu kulturu, kada ga predstavlja jedan velikosrbin, a sad veći crnogorac od moga oca…i veći bokelj nego što je moja mater…Da mi je znat na koju će stranu stat kad mu ode ona kojoj se najviše uvlači…

  • Dokle cemo o velikosrbima o velikocrnogorcima. Husjkajmo samo stalno pa ce da nam bude kuku lele. Ovde se radi o tome ko je sta ucinio za ovaj nesretni Kotor, a malo je takvih. I ko se kome uvlaci zaista ne znam. Vama bi MARKO najverovatnije odgovaralo da kulturu Kotora predstavlja neki iz Zanzibara ili Konga.Ja sam Srbin pa znam ko je i koliko ucinio za Kotor. Ne pravim razliku ko je koje vere ili nacionalnosti. Ako je covek i crne puti ili zute a voli Kotor i ima smisla za kulturu neka vodi i predstavlja taj grad. Ja zivim ovde i osecam sa kao Crnogorac i Bokelj kao oni sto zive u Francuskoj a iz Alzira su a osecaju se kao Francuzi. Poenta je u tome da budemo tolerantni i da ne mrzimo jedni druge. Ima mnogo onih koji nisu odlazili nikada u crkvu a sada su crkve prepune tih sto nisu odlazili. Sta, da li cemo ih terati i izbacivati…. Razmisli moj Marko u XXI veku sta je kultura a sta zaostalost i nekultura..

  • Zna se čiji si i po čijem diktatu piše Marko. Budi i ti malo takav kao dotični pa da krene javna riječ bar!

 8. Okrugle trpeze-stolovi,kome služe i kome su namijenjen(e)i? Rekao bi svima onima koji su ,konačno,osjetili u dno svoje duše ,da za vrijeme svoje KARIJERE-RADNOG VIJEKA,nijesu ništa ili malo učinjeli za svoj rodni grad-zavičaj?! Da sam u pravu,novokomponovana VLASTELA iz Podgorice,ne trepnu,a uvali(na kvarni način) Kotoru gradu nad gradovima ,tutore-prokoradure u odbrani njihovog kotorskog kulturnog blaga koje su stvarli ,niko drugi,do njihovi preci?! Ne nazvaše ih tutorima no predstavnicima susjednih opština ,bivših mjesnih zajednica grada koji se tada zvao Cattaro,i to ,isključivo o trošku kotorskoga puka-naroda da brane što je davno odbranjeno kako je odbranjeno?! Razumijen ja sve one koji su pretrčali radni vijek,dodvoravajući se vlasteli u Titogradu,ali ne mogu da shvatim da se išlo toliko daleko,zarad svojih ličnih interesa,pa se zaboravilo na svoje biće ,na svoje pretke,na svoje potomke?! Zato gospodo-novotrpezarci,ove trpeze-stolovi su po meni uljanje-pričešće grešnika pred bogom i narodom,koji su po sopstvenoj želji ,poželjeli uljanje-pričešće pred odlazak na put bez povratka?! Da sam u pravu,Vi moje razmišljanje potvrđujete zahtjevom da se Kotor proglasi Gradom,poput Cetinja i Podgorice?! Kakav grad kakvo proglašenje,kukala nam majka,dokle će te biti podobnici-pobornici svake nove vlasti?
  Znate li da je KOTOR BIO GRAD,SADA JE GRAD I TO ĆE BITI VJEČNO!!!Znate li da je CETINJE BIO GRAD,DA SAD NIJE GRAD,JER SE JEDINI U AB KONTRAREVOLUCIJI NIJE POKORIO ULIČARIMA,PA ISPAŠTA U NADI DA Ć E SKORO BITI OPET GRAD!!! Znate li da je PODGORICA BILA VAROŠ-KASABA I DA JE NA PRVOM PUTU DA POSTANE GRAD I TO VELIKI GRAD!!!
  Ko me razumio,dobro me razumio,a ko me nije razumio on nije odavle,on je tu zarad otimačine,koja je dio njegovog bića,a ne interes ovoga naroda-vlasnika svega stvorenoga u prošlosti bez obzira na vjeru,naciju,jezik korjene,jer ne zaboravite ONI SE ZOVU BOKEZI-BOKELJI ,kojima nisu potrebni prokoraduri-tutori-predstvanici, ne poseno ,POTOMCI KOTORSKIH KMETIĆA ?!!!!

  • Kumim te Bogom Jole, jesi dobar i plemenit ali budi kraci u komentarima. Ne moras objasnjavat sve u tanke do slijepoga crijeva.

 9. nemaju se sto vise pojavljivat,ionako je rasprodato sve sto je iole ista vrijedilo.no mene zanima dje zavrsise topovi koji su stajali ispred starog grada?! vjerovatno je bilo po onoj staroj: meni se moze da ih maknem,jer sam u clanstvu DPS-a!

 10. Stide li se neki od prisutnih ZABOGA? ali krenulo je bravo RADIO SKALA!voljeli vas ili ne ma svi slušaju i te kako.

 11. Ajte Kotorani jače da se i mi čujemo , dosta je bilo šutanja i pokrivanja po glavi dok su nam, nosili i rasprodavali.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].